Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 15:46

Roboţii au intrat în spitalele private

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 27 martie 2017

Primii 5 pacienţi cu cancer de prostată au fost operaţi săptămâna trecută, la Braşov

Roboţii au intrat în spitalele private

Un spital privat din Braşov a inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, Centrul de excelenţă în chirurgie robotică, prima serie de intervenţii efectuate cu ajutorul robotului daVinci Si, în premieră pentru sistemul medical privat din România, în domeniul urologiei. Prostatectomia robotică, intervenţia de care au beneficiat primii cinci pacienţi ai centrului de la Braşov este considerată „standard de aur” în tratamentul chirurgical al cancerului de prostată datorită preciziei şi siguranţei oferite de robotul daVinci.
Echipa operatorie a fost coordonată de prof. dr. Ioan Coman, medic primar urolog şi compusă din şef lucr. dr. Nicolae Crişan, medic primar urolog şi dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog din Milano. Medicii veniţi din centrele consacrate de urologie robotică de la Cluj-Napoca şi Milano se alătură astfel echipei medicale a Spitalului, care a fost dotat de curând cu sistemul de chirurgie robotică daVinci Si, în urma unei investiţii de 2 milioane de euro.
Prima intervenţie de prostatectomie robotică în sistem privat a fost pentru un pacient de 60 de ani, diagnosticat cu un adenocarcinom de prostată, un cancer prostatic.
„S-a efectuat o intervenţie de extirpare a glandei prostatei împreună cu ganglionii pelvini. Intervenţia a decurs absolut liniar, fără nicio problemă, cu sângerare absolut minimă pentru pacient şi, sperăm, cu o recuperare foarte rapidă” a declarat dr. Nicolae Crişan, medic primar urolog.
„Mi-am revenit foarte repede după anestezie, nu am avut dureri insuportabile. Prima indicaţie pe care am primit-o a fost să mănânc, apoi să stau pe marginea patului, supravegheat, şi să fac deja mişcare, primii paşi”, a declarat primul dintre pacienţii operaţi, în vârstă de 60 de ani, din Cluj-Napoca.
Intervenţiile chirurgicale au durat în medie 4 ore, iar pacienţii operaţi, cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, au avut o evoluţie post-operatorie foarte bună şi urmează să fie externaţi după doar 3 zile de la operaţie. „Prima intervenţie a decurs în condiţii absolut normale, fără pierderi de sânge, acum suntem în pregătire cu a doua operaţie. Am reuşit să conservăm bandeletele neuro-vasculare – acele structuri din jurul prostatei care dau calitatea vieţii după această operaţie marcantă pentru un bărbat. Această alternativă, plus conservarea sfincterului, permite ca pacientul să îşi recupereze funcţia sexuală şi cea de continenţă urinară mult mai precoce comparativ cu intervenţiile standard, clasice sau laparoscopice” a explicat prof. dr. Ioan Coman, coordonatorul noului centru de chirurgie robotică, care crede că dezvoltarea chirurgiei robotice ar fi un motiv pentru tinerii medici de a rămâne în România. „Tot mai mulţi bărbaţi solicită ca intervenţia să fie efectuată pe cale robotică mulţi preferând în ultmii ani să meargă peste hotare”, a mai spus acesta.
În cadrul spitalului, se vor adăuga în curând şi alte patologii operabile prin această metodă, în sfera chirurgiei oncologice, a chirurgiei generale, a ginecologiei şi chiar a chirurgiei obezităţii. „Zilele viitoare vom mai avea un invitat, profesorul Iselin de la Geneva, care împreună cu echipa domnului profesor vor efectua o nefrectomie pentru un caz de cancer renal.”, a anunţat dr. Bogdan Moldovan, şeful secţiei de chirurgie generală.

Cum funcţionează chirurgia robotică
Chirurgia asistată de robot, numită şi „chirurgie robotică”, presupune utilizarea unui sistem revoluţionar care include un braţ dotat cu o cameră de înaltă rezoluţie şi mai multe braţe mecanice cu instrumente chirurgicale. Acestea sunt deosebit de flexibile şi sunt conectate la o consolă computerizată, care este acţionată de chirurg. Chirurgul, aşezat la consola poziţionată lângă masa de operaţie, controlează cu o siguranţă sporită braţele robotului, beneficiind de o imagine 3D, mărită, de înaltă rezoluţie.  Cu ajutorul chirurgiei robotice este posibilă efectuarea anumitor intervenţii chirurgicale delicate şi complexe care ar fi deosebit de dificile, riscante sau chiar imposibile prin tehnicile convenţionale. Avantajele incontestabile ale utilizării robotului daVinci Si sunt precizia sporită, creşterea gradului de siguranţă, dar şi riscul scăzut de sângerare şi infecţie. Pe lângă acestea trei, se mai adaugă şi recuperarea rapidă, cicatricile de dimensiuni reduse şi gradul ridicat de flexibilitate şi confort pentru pacient şi chirurg.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie