Curs BNR

1 EUR = 4.9745 RON

1 USD = 4.5878 RON

1 GBP = 5.8379 RON

1 XAU = 356.2719 RON

1 AED = 1.2490 RON

1 AUD = 3.0542 RON

1 BGN = 2.5434 RON

1 BRL = 0.8955 RON

1 CAD = 3.3576 RON

1 CHF = 5.0225 RON

1 CNY = 0.6337 RON

1 CZK = 0.2013 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0982 RON

1 HUF = 1.2865 RON

1 INR = 0.0551 RON

1 JPY = 2.9320 RON

1 KRW = 0.3358 RON

1 MDL = 0.2592 RON

1 MXN = 0.2764 RON

1 NOK = 0.4289 RON

1 NZD = 2.8042 RON

1 PLN = 1.1681 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0508 RON

1 SEK = 0.4279 RON

1 TRY = 0.1425 RON

1 UAH = 0.1151 RON

1 XDR = 6.0749 RON

1 ZAR = 0.2522 RON

Editia 8186 - 24 mai 07:41

Riscul de… supratratare

Autor:

Publicat la 19 martie 2024

Examinări medicale de care persoanele de peste 65 de ani s-ar putea să nu aibă nevoie. Pot fi dăunătoare

Riscul de… supratratare

Adulţii în vârstă, care caută asistenţă medicală, sunt expuşi riscului de supratratare şi de a efectua examinări de care nu au nevoie. Multe teste medicale comune nu sunt recomandate după o anumită vârstă sau dacă nu există simptome.
După vârsta de 65 de ani, mulţi oameni merg tot mai des la medic pentru a primi ajutor în gestionarea unei boli cronice sau, pur şi simplu, pentru a-şi ţine sănătatea sub control, notează VeryWell Health. Unele examinări şi tratamente de rutină pot să nu fie necesare, ba chiar dăunătoare pentru ei, arată publicaţia.
Un studiu recent a evidenţiat necesitatea măsurilor de protecţie pentru a evita supratratarea pacienţilor adulţi în vârstă, care pot include teste şi screening-uri inutile, în special pentru cancer de prostată (testul PSA), infecţiile tractului urinar (ITU) şi diabet.
Programarea pentru un simplu screening sau ajustarea unui plan de tratament poate să nu pară o problemă, dar poate avea, de fapt, consecinţe negative asupra sănătăţii, pentru adulţii în vârstă. Examinările medicale inutile pot fi, totodată, constisioare şi stresante.
Multe femei în vârstă au în mod natural bacterii în vezica urinară care pot determina un test ITU să devină pozitiv. Cu toate acestea, prezenţa bacteriilor în tractul urinar nu înseamnă că acestea provoacă o infecţie activă, mai ales dacă nu există niciun simptom.

Teste fals pozitive şi consumul inutil de antibiotice
Atunci când un pacient fără simptome primeşte un screening pozitiv, acest lucru poate duce la o prescripţie de antibiotice care nu este necesară, dar care ar putea avea efecte secundare precum greaţă, diaree şi ameţeli. Imaginea de ansamblu arată că prescrierea de antibiotice de care pacienţii nu au nevoie contribuie la rezistenţa la antibiotice - o problemă în creştere.
Examinările pentru cancerul de prostată sunt un alt exemplu comun. Un studiu a constatat că testarea PSA la bărbaţii cu vârsta peste 69 de ani duce adesea la rezultate fals pozitive, ceea ce duce la proceduri invazive şi la efecte secundare ale tratamentului. Acesta este o parte din motivul pentru care U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) nu recomand screening-urile PSA pentru bărbaţii cu vârsta de 70 de ani şi peste.
Un alt risc pentru adulţii în vârstă îl reprezintă consecinţele negative asupra sănătăţii al supratratării diabetului. Deşi este importantă gestionarea nivelului de zahăr din sânge, controlul glicemic trebuie modificat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc şi corpul lor se schimbă.
Katherine Ward, medic geriatru certificat de consiliu de la Stanford Senior Care, a declarat pentru VeryWell Health că regulile de gestionare ale diabetului ar trebui să fie relaxate pentru adulţii în vârstă, deoarece aceştia au un risc crescut de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge), care poate le poate pune inclusiv viaţa în pericol.
„Există multă conştientizare că unele teste şi tratamente în medicină sunt utilizate în situaţii clinice în care nu s-au dovedit a fi benefice”, a spus Ward.

Examinările care ar trebui modificate pentru adulţii în vârstă – sau evitate
Experţii spun că există şi alte teste medicale comune care ar putea fi modificate pentru adulţii în vârstă sau chiar omise pentru unii pacienţi. Furnizorii medicali trebuie să cântărească beneficiile faţă de posibilele daune în fiecare caz. Decizia de efectua un test, sau nu, ar trebui să se bazeze pe istoricul de sănătate al pacientului, sănătatea fizică actuală şi speranţa de viaţă.
Testele medicale obişnuite şi examinările de care adulţii în vârstă ar putea să nu aibă nevoie includ:
- colonoscopia;
- mamografia;
- papanicolau;
- screening-uri de anxietate;
- depistarea diabetului de tip 2.

Analizele şi tratamentele recomandate pentru adulţii în vârstă
Deşi ar putea exista unele teste şi examinări de care adulţii în vârstă nu au nevoie, asta nu înseamnă că ar trebui să renunţe la îngrijirea medicală de rutină. Examinările de rutină şi vaccinurile care sunt recomandate pentru populaţia de seniori includ:- măsurarea tensiunii arteriale;
- măsurarea nivelului de colesterol;
- examen de vedere şi auz;
- scanarea densităţii osoase (scanare DEXA);
- vaccin antigripal;
- vaccin pneumococic;
- vaccinul RSV.
Pacienţii ar trebui să îşi întrebe medicul atunci când nu înţeleg de ce le este recomandat un screening şi să fie mereu informaţi cu privire la riscuri şi beneficii.

Comentarii

'Costas'

2024-03-19 07:37:45


'Intr un cuvant: stati pe acasa \"mai bosorogilor ca ati trait destul !\nO asemenea aberatie nu am trait sa citesc pana acuma ,adica daca am diabet de tip 2 sa nu mai merg la medic periodic ? daca imi creste glicemia...?\nAuzi sa nu fac testul PSA la prostata ,cica nu e recomandabil peste 70 ani !! Intr un cuvant : vaccinativa,vaccinativa,vaccinativa !!! '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie