Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.6664 RON

1 GBP = 5.8274 RON

1 XAU = 352.3272 RON

1 AED = 1.2707 RON

1 AUD = 3.0251 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.9123 RON

1 CAD = 3.3963 RON

1 CHF = 5.1094 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1965 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0962 RON

1 HUF = 1.2631 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0327 RON

1 KRW = 0.3374 RON

1 MDL = 0.2639 RON

1 MXN = 0.2814 RON

1 NOK = 0.4273 RON

1 NZD = 2.7735 RON

1 PLN = 1.1598 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0498 RON

1 SEK = 0.4299 RON

1 TRY = 0.1440 RON

1 UAH = 0.1178 RON

1 XDR = 6.1448 RON

1 ZAR = 0.2463 RON

Editia 8164 - 17 apr 05:35

RetuRO a deschis la Brașov un nou centru pentru colectarea ambalajelor SGR. Acest centru va procesa 240 de milioane de ambalaje pe an

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 03 aprilie 2024

RetuRO a deschis la Brașov un nou centru pentru colectarea ambalajelor SGR. Acest centru va procesa 240 de milioane de ambalaje pe an

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), cel mai mare proiect de economie circulară din România, a deschis în 1 aprilie, în județul Brașov, cel de-al treilea centru regional de colectare a ambalajelor SGR, situat în cadrul parcului logistic VGP.

Cu o suprafață de 3.300 de metri pătrați, centrul regional din Brașov este dotat cu echipamente avansate de procesare a ambalajelor, care includ mașini de numărat PET-uri și doze de aluminiu, mașini de numărat ambalaje din sticlă, buncăre pentru depozitarea sticlei și prese de balotat. Capacitatea anuală de procesare a centrului de la Brașov este de peste 240 de milioane de ambalaje.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO:

„După cum am anticipat de la începutul lansării sistemului, deschiderea graduală a centrelor regionale va fi coordonată cu creșterea numărului de ambalaje SGR pe piață. În prezent, avem trei centre RetuRO operaționale, care pot procesa cumulat peste 1,7 miliarde de ambalaje anual, de peste trei ori mai mult decât totalul ambalajelor SGR introduse pe piață până în prezent. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea infrastructurii și în următoarele 3 luni, avem planificată deschiderea centrelor din județele Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova.

SGR este o premieră, dar și o oportunitate uriașă de schimbare în bine a României, cu un mediu mai curat și încurajând un comportament responsabil la nivelul fiecăruia dintre noi”.

Centrul regional va deservi județele Brașov, Harghita, Covasna, Sibiu și zonele înconjurătoare. Aici vor fi transportate atât ambalajele de băuturi SGR colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM. Operaționalizarea acestei unități de procesare a ambalajelor SGR creează noi de locuri de muncă ecologice, noul centru având aproximativ 40 de angajați.

Peste 23 de milioane de ambalaje SGR, în primele trei luni de funcționare

Sistemul de Garanție-Returnare a evoluat constant în primele luni de la lansare, un număr tot mai mare de ambalaje SGR fiind puse pe piață de către producători în această perioadă și returnate de către consumatori în centrele special amenajate. În primele 3 luni de funcționare a sistemului, consumatorii au returnat în total peste 23 de milioane de ambalaje SGR, numărul acestora crescând exponențial de la 31.000 de unități în decembrie 2023, la 21 de milioane în luna februarie, fiind estimate peste 60 de milioane de unități returnate în luna martie. Cea mai mare parte a acestor ambalaje a fost deja direcționată către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism, confirmând astfel funcționarea eficientă a SGR.

Sistemul de Garanție-Returnare din România a fost gândit pe baza celor mai bune practici la nivel internațional. În acest moment, un astfel de sistem este implementat în 41 de țări la nivel mondial și în 15 țări europene, printre care și România. Studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas semnificativ în direcția promovării unei economii circulare în România. SGR este un instrument util, transparent și accesibil, care contribuie la un mediu mai curat pentru un viitor sustenabil.

SGR, un model de succes în România

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO,  a avut amabilitatea de a ne oferi o scurtă declarație, a făcut și o scurtă evaluare a sistemului, după primele luni de funcționare: „Este un sistem la care sunt conectați 19 milioane de români, 80.000 de comercianți și 4.000 de producători și importatori. RetuRO a unit toți acești actori începând cu luna noiembrie a anului trecut. Este o mare schimbare, dar cred că lucrurile se desfășoară foarte bine. În aceste prime luni am învățat cu toții și suntem pregătiți pentru următoarele provocări”.

Ceea ce s-a făcut până acum este doar începutul unui program mai amplu, ce va trece prin noi etape de dezvoltare. „Având în vedere că sistemul a fost implementat într-un timp foarte scurt, pentru început sunt colectate doar ambalajele care au sigla ReturRO. Deocamdată, sistemul este configurat să returneze garanția doar pentru ambalajele cu sigla RetuRO. Dar, poate, în 18 luni, vom putea extinde acest sistem și pentru alte categorii de ambalaje”, a mai declarat Gemma Webb.

La evenimentul de deschidere a Centrului RetuRO din Brașov a participat și ministrul Mediului, Apelor și Părdurilor, Mircea Feghet, Ministrul Dezvoltării Regionale, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, prefectul județului Brașov Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, dar și alți oficial locali. Tuturor li s-a prezentat unitatea, fluxurile specifice și modul de funcționare al echipamentelor.

 

A fost depășit pragul de 3 milioane de ambalaje colectate într-o zi

După acest tur al centrului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a declarat impresionat de acest centru, al treilea deschis în România. „Sistemul de Garanție-Returnare cred că a schimbat viața românilor. Mă bucur să văd că întreaga țară s-a prins în «Hora Reciclării» (conceptul prin care este promovat acest sistem, n.r.). Acesta este cel de-al treilea centru sortare și de numărare a ambalajelor. Discutăm despre locuri de muncă verzi, despre o investiție de câteva milioane de euro și, ceea ce este mai important, despre un drum pe care ni l-am asumat și, care, acum este în parametri. Vreau să anunț că am reușit să depășim pragul de 3 milioane de ambalaje colectate într-o zi. Să încercăm să ne imaginăm ce înseamnă în natură, pe un râu sau pe malul unui lac, aceste 3 milioane de PET-uri”, a declarat ministrul Mediului.

Ce este Sistemul de Garanție Returnare

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.


 

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie