Curs BNR

1 EUR = 4.9714 RON

1 USD = 4.6645 RON

1 GBP = 5.8281 RON

1 XAU = 359.6861 RON

1 AED = 1.2702 RON

1 AUD = 3.0351 RON

1 BGN = 2.5418 RON

1 BRL = 0.9160 RON

1 CAD = 3.3961 RON

1 CHF = 5.1091 RON

1 CNY = 0.6445 RON

1 CZK = 0.1960 RON

1 DKK = 0.6664 RON

1 EGP = 0.0981 RON

1 HUF = 1.2695 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0434 RON

1 KRW = 0.3379 RON

1 MDL = 0.2626 RON

1 MXN = 0.2831 RON

1 NOK = 0.4295 RON

1 NZD = 2.7852 RON

1 PLN = 1.1672 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4309 RON

1 TRY = 0.1443 RON

1 UAH = 0.1183 RON

1 XDR = 6.1441 RON

1 ZAR = 0.2488 RON

Editia 8162 - 15 apr 08:25

Reţeaua „bani din cadavre”, noi dezvăluiri

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 06 martie 2023

Aprovizionarea se făcea de la Braşov, ce cale de apărare a ales dr. Eduard Belu

Reţeaua „bani din cadavre”, noi dezvăluiri

Foto: Dr. Dan Tesloianu

Parchetul General a extins ancheta în scandalul dispozitivelor medicale prelevate de la decedaţi şi refolosite în clinica de cardiologie intervenţională din Iaşi.
Pe lângă medicul Dan Tesloianu, cel care monta, contra cost şi fără ştirea pancienţilor, dispozitive cardiace recoltate de la persoane decedate, procurorii au deschis oficial urmărirea penală şi faţă de alţi trei medici şi anume:
- dr. Eduard Belu - angajat la Spitalul Militar „Regina Maria”din Braşov, bănuit că era cel care furniza dispozitivele medicale,
- dr. Antoniu Petriş - fost şef de secţie de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi, cel care ar fi ajutat la sterilizarea dispozitivelor second-hand,
- dr. Ioan Bârliba - fostul manager al Spitalul „Sf. Spiridon”, care ar fi semnat pentru reutilizarea stimulatoarelor de la cadavre.
Toţi cei trei medici din reţea sunt cercetaţi pentru abuz şi neglijenţă în serviciu, în formă continuată, sau complicitate.

Furnizorul
Doctorul Eduard Belu de la Braşov a fost pus sub învinuire sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, el ar fi unul dintre cei care îi furniza doctorului Dan Tesloianu stimulatoare cardiace şi defibirilatoare, prin intermediul unui asistent de la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Acesta transporta periodic cu sacoşa stimulatoare cardiace şi defibirilatoare.
„Departe de persoana doctorului Belu Eduard orice acuzaţie în legătură cu prelevarea acestor dispozitive de la cadavre. Dispozitivele erau obţinute de la producători, în cadrul conlucrărilor profesionale. Medicul, efectiv, dădea unui coleg care avea un necesar mai mare de asemenea dispozitive, dispozitive care excedeau activităţii lui profesionale. Erau în ambalajul original, sigilate, le preda pentru a fi utilizate”, a declarat Adrian Rusu, avocatul doctorului Eduard Belu.
Potrivit sursei citate, doctorul prima „absolut nimic”, pentru dispozitivele trimise la Iaşi.
Apărarea recunoaşte însă că dispozitivele furnizate la Iaşi aveau altă destinaţie. „Unele dispozitive erau demo, în termen de sterilizare, altele erau cu termen de sterilizare depăşit şi putea fi folosite în activităţi didactice, de studii, dar altele erau în termenul de sterilizare. Dar şi dispozitivele cu termen de sterilizare depăşit puteau fi sterilizate”, spune avocatul Adrian Rusu.

Foto: Dr. Eduard Belu

Sterilizatorul
Tot pentru complicitate la abuz în serviciu este urmărit penal şi dr. Antoniu Petriş, fostul şef al secţiei de Cardiologie de la spitalul ieşean. Este bănuit că ar fi girat sterilizarea dispozitivelor medicale prelevate de la decedaţi şi pe care ulterior doctorul Tesloianu le refolosea, deşi normele europene şi un ordin de ministru i-ar fi interzis acest lucru. Ba chiar, producătorii avertizau că sunt dispozitive de unică folosinţă şi nu pot fi refolosite, nici măcar după sterilizare.
„El (dr. Dan Tesloianu – n.r.) era coordonatorul programului naţional, a avut la dispoziţie dispozitive; o parte cumpărate de spital, pe vremuri, ulterior, prin programul naţional. Celelalte dispozitive, practic, din trecut, au fost utilizate pe vremea profesorilor noştri şi doar în măsura, probabil, eu asta mă gândesc, nu a avut într-o situaţie de urgenţă, a putut să folosească aşa ceva. Eu pot doar să vă garantez că dacă erau complicaţii în cursul spitalizării, am fi aflat de ele, în afară de complicaţiile curente de pe masă; complicaţiile infecţioase, iarăşi am fi aflat de el fiindcă pacienţii aceşti se prezentau periodic la control. Dacă erau probleme de disfuncţionalitate, de asemenea am fi aflat, pentru că trebuiau să pună încă un aparat, deci practic să crească masa de aparate care trebuiau montate”, a declarat Antoniu Petri.
Extrem de importante în instrumentarea acestui caz se vor dovedi expertizele medico-legale. Institutul Naţional Mina Minovici va trebui să stabilească fără echivoc dacă reimplantarea dispozitivelor medicale prelevate de la decedaţi a provocat sau nu o alterare a stării de sănătate a pacienţilor sau chiar a provocat moartea acestora.

Foto: Dr. Antoniu Petriş

Avizatorul
În ceea ce-l priveşte pe Ioan Bârliba, fost director al Spitalului „Sf. Spiridon”, anchetatorii reţin acuzaţia că ar fi semnat pentru reutilizarea stimulatoarelor de la cadavre.
„În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unităţii medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, respectiv Direcţiei de Sănătate publică Iaşi, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, (...) fără a se asigura (...) că interesele legitime ale pacienţilor erau protejate”, arată Parchetul General.

Foto: Dr. Ioan Bârliba

SECHESTRU PE SUTE MII DE EURO
Parchetul a anunţat că a făcut mai multe percheziţii şi a pus sechestru pe sute de mii de lei şi euro găsiţi la suspecţii din dosar. Dar şi pe mai multe imobile, şapte terenuri, precum şi 36 de opere de artă, de la Tesloianu. Tablourile, aflate în prezent în custodia Muzeului de Artă din Iaşi, poartă semnătura unor pictori celebri precum Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi Theodor Aman. Medicul Dan Tesloianu, acuzat de procurori că a implantat unor bolnavi 238 de dispozitive cardiace luate de la cadavre, este arestat din 18 februarie.

Comentarii

'nu contează '

2023-03-06 17:39:03


'Adrian Rusu nu cumva era din Adam &R usu??? Adică în aceeași firmă cu Adam?'

'Willy'

2023-03-06 09:01:17


'Le da cu suspendare. Asta daca nu se trage mata de coada pana la prescriere. Asta va fi justitia specialilor. '

'Ophelia'

2023-03-06 06:04:01


'Pușcăria ar fi o pedeapsa prea mica pentru acesti ticalosi,ucigași în halat alb.Confiscarea tuturor bunurilor și despăgubirea celor care au suportat chinurile și familiilor celor care au murit.Sa nu mai profeseze toată viata aceasta profesie pentru care au dovedit ca nu au chemare.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie