Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:29

Reinventează grădini

Autor:

Publicat la 25 mai 2020

Două braşovence au o afacere de succes inspirată din lumea plantelor: „Aducem natura în spaţiul interior”

Reinventează grădini

Într-o lume în care betonul câştigă teren detaşat în marele oraşe, două braşovence aduc natura în spaţiul interior tocmai pentru a oferi oamenilor un sâmbure de inspiraţie. De trei ani, acestea realizează grădini reinventate pentru a aduce lumea plantelor mai aproape de noi toţi.

Kokedama
Sâmbure, afacerea braşovencelor Dana Dragomirescu şi Alexandra Bordeianu, a pornit în 2017, din pasiunea acestora pentru lumea plantelor. Povestea lor a fost fost spusă de de BizBrasov.ro.
„Noi aducem natura în spaţiul tău interior prin kokedama şi alte decoruri cu plante vii. Kokedama este o veche tehnică japoneză de aranjamente florale şi reprezintă o plantă cu rădăcină care vieţuieşte într-un bulgăre de pământ şi muşchi,  aceasta fiind şi traducerea pentru termenul japonez. Am fost printre primele ateliere din România care au introdus această tehnică florală. O kokedama are o particularitate anume: se poate suspenda. Aşa poţi începe propria grădină suspendată, chiar în casa ta”, povesteşte Dana.
Dana şi Alexandra nu au o pregătire certificată de florist. „Am ajuns să facem aceste decoruri vegetale la un nivel profesionist prin experimentare, încercare şi pasiune pentru plante şi design interior. Practic, orice plantă din ghiveci poate fi transformată în kokedama, nu înseamnă că poate să trăiască mult aşa. Sunt anumite plante cărora le este mai bine în alte ansambluri de decor. Dincolo de faptul că arată bine ca şi elemente de design interior, ne-am propus tot timpul să informăm iubitorii de plante, dar şi pe cei care nu au multă experienţă cu ele. Le spunem ce plante cresc mai bine şi unde, cum se îngrijesc şi ce compatibilităţi există între ele. Nu poţi pune împreună o plantă căreia îi place multă apă şi umezeală cu o alta care trăieşte cu mult mai puţină, pentru că, invariabil, una dintre ele va muri. Ceea ce facem noi vrem să arate bine şi surprinzător estetic, dar mai important este ca plantele care ajung la client să trăiască. Fiecare plantă este unică, aşadar fiecare decor este unic şi noi putem realiza aranjamente în funcţie de dorinţele şi nevoile fiecărui client”, spune Alexandra.



„Orice sâmbure este un membru al familiei”
În funcţie de fiecare plantă, omul se poate implica mai mult sau mai puţin în îngrijirea acesteia. „O kokedama este un element de decor vegetal ce se poate suspenda. Pentru udarea ei e nevoie de puţin mai multă atenţie şi timp, întrucât este necesar să o dai jos de la locul ei, să o uzi prin scufundare într-un vas cu apă, să o laşi să se scurgă de apa din muşchi şi apoi să o montezi la locul ei. Este un proces care durează puţin mai mult, însă noi mergem pe ideea că orice sâmbure este un membru al familiei, în care este necesar să investeşti timp şi atenţie. Pe de altă parte, un terariu închis, care este o mică grădină sub sticlă, are un regim de udare mult mai simplu: de la o dată pe lună până la o dată pe an, chiar. Eu am un terariu pe care nu l-am udat de aproximativ un an, pentru că şi-a creat un microsistem ce nu mai are nevoie de intervenţii din exterior. Altfel, structurile din muşchi şi plante conservate nu au nevoie de niciun fel de îngrijire, nici de apă şi nici de lumină”, susţine Dana.

Tablouri cu plante conservate sau aeriene şi grădini reinventate
Cele două lucrează atât cu plante vii şi rădăcini, cât şi cu plante conservate. „Terariile deschise, cele care nu au capac, sunt dedicate plantelor suculente, precum cactuşi sau aloe. Acestea au nevoie de aer şi lumină şi de foarte puţină apă. În atelierul Sâmbure, meşterim şi proiecte mari de amenajare a spaţiilor interioare, participăm la târguri şi evenimente, unde expunem produsele noastre pentru a putea fi nu numai admirate, ci şi cunoscute de oameni, dar unde găsim şi o piaţă în care să educăm oamenii despre sustenabilitate, despre cum să înlocuiască plantele tăiate cu plante cu rădăcini, pentru cadouri, despre design interior cu decoruri vegetale vii.
În tablourile şi aranjamentele cu muşchi, licheni şi alte plante conservate introducem şi elemente vii, cum ar fi plantele aeriene, care sunt plante speciale ce au nişte rădăcini rudimentare şi care se udă prin scufundare în apă. Este o experienţă senzorială foarte plăcută atunci când atingi planta, când o îngrijeşti, o uzi sau când pur şi simplu îţi plimbi palmele peste muşchi şi licheni. Neavând rădăcini, le integrăm şi montăm foarte bine în structurile noastre”
, susţine Dana.
Posibilităţile pe care ţi le oferă plantele sunt nenumărate, braşovencele fiind cele care plantează un sâmbure de apă, aer şi pământ, mai exact un sâmbure de natură, în fiecare spaţiu ce are nevoie de puţină verdeaţă. „Pe lângă grădinile suspendate, ne-am gândit să facem şi grădini reinventate sau scufundate. Cele reinventate sunt grădini suspendate cu kokedama sau scufundate folosind plantele acvatice. În acest domeniu ţi se deschide o întreagă lume cu tot felul de plante care pot fi aduse în miniatură în spaţiile în care trăim şi ne petrecem timpul. Vrem ca oamenii să aibă natura aproape şi să se bucure de ea cu atât mai mult cu cât petrecem atât de mult timp în casă sau la birou, fără acces la aer curat sau la o zonă verde. De aici am şi pornit: un sâmbure de natură în orice spaţiu interior”, afirmă Alexandra.



Kit-uri cu ajutorul cărora oamenii îşi pot sădi propriile plante
Până în momentul de faţă, acestea au avut proiecte în Braşov şi în Bucureşti, însă persoanele din toată ţara pot apela la serviciile lor, ele putându-se organiza foarte repede şi găsind soluţii pentru orice provocare. „Oamenii află de noi prin recomandări şi de pe pagina noastră de facebook”, spune Alexandra.
Preţul produselor diferă în funcţie de cerinţele fiecărui client, însă cele două au vrut să aibă produse pentru gustul şi portofelul tuturor.
Braşovencele pregătesc multe surprize printre care se numără şi o linie de kit-uri de tipul DIY prin care persoanele interesate îşi pot crea propriile decoruri de natură sau sădi plante pe care să le folosească în bucătărie. „Vom avea kit-uri cu kokedama, miniterarii şi kit-uri cu seminţe de plante aromatice, pe care clienţii pot să le crească şi să le îngrijească singuri sau împreună cu”, încheie Alexandra.
https://www.bizbrasov.ro/2020/05/22/foto-doua-brasovence-au-o-afacere-de-succes-inspirata-din-lumea-plantelor-noi-aducem-natura-in-spatiul-interior-cu-ajutorul-gradinilor-reinventate/

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie