Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 09:18

Regulile de luni, necunoscuta de joi

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 05 februarie 2021

Pe 8 februarie se deschid şcolile, pregătite deocamdată după declaraţiile de la televizor. Ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii e încă ateptat

Regulile de luni, necunoscuta de joi

Şcolile se redeschid luni. E cert. Mai puţin clare, însă, sunt lucrurile ce trebuie puse în practică odată cu revenirea şcolarilor în bănci. Se cunosc cele trei scenarii de funcţionare, e cunoscută şi carantina, dar, ce se întâmplă mai departe nu prea se ştie. Până ieri, la închiderea ediţiei, Ministerul Sănătăţii şi al Educaţiei nu au reuşit să dea ordinul comun privind normele ce trebuie implementate. Deşi dimineaţă a fost prezentat un draft de proiect, acesta nu este însă lege, până nu este aprobat de cele două ministere. Totuşi, joi, Ministerul Educaţiei a făcut o videoconferinţă cu inspectorii şcolari din ţară, la care a avut acces şi presa, pe marginea acestui draft, şi în care au fost aduse în discuţie câteva propuneri. Din nou, acestea nu erau, până la închiderea ediţiei, litere de lege, pentru că nu au fost aprobate.

Ce prevede draftul
Draftul arată că, înainte de reluarea cursurilor fiecare unitate stabileşte spaţiile care pot fi folosite în procesul de învăţământ, precum şi spaţiul necesar ce va fi utilizat pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Masca va fi obligatorie, în şcoală. Şi la sport: „Cerinţa expresă a colegilor de la Ministerul Sănătăţii este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educaţie fizică”, a anunţat, ieri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Singurii care nu o vor purta sunt cei de la grădiniţe.
Între băncile elevilor va trebui să existe distanţă de minim 1 metru.  În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului şcolar. Traseele prestabilite de intrare, părăsire şi deplasare în interiorul şcol.ilor revin, ca în toamnă. La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini. Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact. Aerisirea spaţiului trebuie făcută minim 10 minute, în pauze. Elevii vor rămâne într-o singură clasă, doar profesorul va fi cel care va schimba clasa. Experimentele practice ce necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi vor fi evitate. Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze. Şi pauzele vor fi diferite, astfel âncât elevii să nu se întâlnească. În pauze, elevii vor fi supravegheaţi de profesori, să păstreze distanţarea.

Scenariul verde ar putea reveni la limita de 1,5. Asta înseamnă că vor merge mai mulţi copii la şcoală
Rata de infectare pentru care se stabilesc scenariile verde şi galben la deschiderea şcolilor ar putea fi modificată, la scurt timp după adoptarea unei hotărâri în acest sens şi după publicarea draftului ordinului comun de ministru pentru deschiderea şcolilor în format fizic. Astfel, scenariul verde - în care elevii de la toate clasele participă fizic la ore – ar putea fi reconsiderat până la rata de incidenţă de 1,5 la mie, în loc de 1 la mie, aşa cum se decisese miercuri, potrivit Hotnews.ro. Aceasta este deocamdată doar o propunere, a anunţat joi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Scenariul galben - în care merg la şcoală preşcolarii, elevii din ciclul primar, cei de clasa a opta, cei de clasa a XII-a şi a XIII-a ar urma să se încadreze de la 1,5 la mie la 3 la mie rata de infectare. În momentul de faţă, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidenţă. În scenariul verde merg toţi copiii la şcoală.

Triaj observaţional şi în oră. Dacă elevul prezintă simptome, se cere acordul părintelui pentru testare rapidă
Tot profesorii vor face triajul observaţional al elevilor pe tot parcursul activităţilor şcolare. În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. In cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie, în vederea stabilirii paşilor următori. Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale.
Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată responsabilul desemnat de catre conducerea unităţii de învăţământ. Este şi o solicitare să existe posibilitatea testării cu teste antigen şi a cadrelor didactice, dacă doresc, la cabinetele medicale.

Ministrul Educaţiei: consimţământul poate fi dat şi în format electronic
În ceea ce priveşte consimţământul părinţilor pentru testarea copilului, acesta poate fi dat şi „în format electronic”, a afirmat, ieri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. El a afirmat că în unităţile de învăţământ în care există cabinete şcolare şi personal medical vor fi şi teste antigen. „Va putea fi testat în cabinetul şcolar dacă există cabinet şcolar, teste antigen există. Dacă nu sunt cabinete medicale şi nu este nici personal, este sarcina DSP pentru a asigura testarea elevului”, a arătat Cîmpeanu. Totuşi, chiar ministrul a amintit faptul că doar o treime dintre şcoli au cabinete medicale. În toată ţara.

Adeverinţele aduse de persoanele cu boli cronice în semetrul I rămân valabile. În semestrul II, cei care cu ne-au adus, le pot trimite şi online
Adeverinţele medicale ale elevilor cu vulnerabilităţi vor fi luate în considerare şi în format electronic. Adeverinţele din primul semestru rămân valabile, a anunţat, ieri, ministrul.

Copilul are simptome? Ţineţi-l acasă. Poate închide o şcoală întreagă!
Deocamdată nu este foarte clar la câte cazuri este decisă închiderea şcolii, iar draftul nu vine cu lămuriri. Potrivit ministrului, variantele ar fi ca la 2 cazuri în liceal şi gimnazial şi la 1 caz în preşcolar să fie închise clasele. Şi propunerea este ca acesta să fie închise rând pe rând şi să nu se mai închidă întreaga şcoală. Dar, ordinal va aduce, cel mai probabil lămuriri. Totuşi, recomandarea fermă a ministrului Educaţiei este ca atunci când copiii prezintă simptome de Covid să stea acasă. Neapărat! „Să nu se pună absenţe sau acestea să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru.”, a afirmat ministrul.
Însă, mai este o nelămurire. „Nu este precizat nivelul de la care, din perspectiva numărului de cadre didactice, se ia decizia de suspendare a cursurilor. Lucrurile diferă foarte mult, sunt şcoli care au mai multe clădiri. Una este să ai cazuri pozitive în rândul profesorilor, unul este să fie un angajat nedidactic care stă într-o anexă, sau a unui cadru didactic care interacţionează cu o singură clasă”, a afirmat ministrul Educaţiei joi, în cadrul videoconferinţei cu inspectorii şcolari.

Reevaluarea scenariului de funcţionare, la 7 zile
Modul în care se va derula şcoala va depinde de incidenţa infectărilor cu Covid. Incidenţa este calculate la 14 zile, dar la fiecare 7 zile DSP trebuie să anunţe. „Dacă vom avea pe site-ul ministerului educaţiei link direcţionat către INSP şi vor fi actualizate în timp real, fiecare inspectorat îşi poate extrage aceste elemente”. Este în analiză o perioadă tampon de 48 sau 72 de ore de verificare a trendului pentru a verifica dacă eventuale schimbări de scenariu sunt fie pe trend crescător, fie descrescător.

+1 -2

Comentarii

'Brasovean'

2021-02-05 11:57:33


'rammstein are dreptate. De un an profesorii stau acasa, someri de lux, platiti DEGEABA din banii privatilor. Daca s-a inchis invatamantul, trebuiau trimisi in somaj ! Si nici acum nu vor sa mearga la scoala, sa prea. Incredibil !'

'rammstein'

2021-02-05 08:00:40


'tot comunisti ati ramas...asteptati totul de la centru ..de la bucuresti..de la comitetul central..de la coana leana...\ns-a spua clar..incepe scoala din 8 februarie !!.punct...sti in zona asti ..si de conformezi ,ce astepati ba trogloditilor...??...sa stati acasa !!..v-ati obisnuit cu nemunca..putorilor ordinare..!!..nu va ajunge ba ca ati stat un an pe banii mei??..'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie