Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 05:59

Regiotrans a mărit numărul curselor pentru a lua subvenţii mai mari

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 20 februarie 2015

Procurorii au cerut ieri Tribunalului Bucureşti arestarea lui Iorgu Ganea şi a Estrellei Ştefănescu pentru o perioadă de 30 de zile, prejudiciul ridicându-se la aproximativ cinci milioane de euro.

Regiotrans a mărit numărul curselor pentru a lua subvenţii mai mari
Procurorii DNA i-au reţinut pe Iorgu Ganea şi pe Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului urmărire transporturi din CFR, şi au cerut ieri instanţei arestarea lor preventivă, în dosarul privind favorizarea unor firme la licitaţii pentru transportul feroviar privat de călători, printre care şi firma Regiotrans.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că procurorii au reţinut-o miercuri pe Estrella Ştefănescu, şef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul companiei CFR SA, pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (două acte elemente materiale) şi luare de mită în formă continuată (nouă acte materiale).
Omul de afaceri braşovean Iorgu Ganea, reprezentant al Regiotrans, a fost reţinut ieri, pentru două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (nouă acte materiale), folosirea în mod direct şi indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru sine sau pentru altul şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Procurorii au cerut ieri Tribunalului Bucureşti arestarea celor doi, pentru o perioadă de 30 de zile.
În aceeaşi cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de SC Regiotrans SRL Braşov, pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, Florin Hădărean directorul firmei, pentru complicitate la dare de mită, şi Gheorghe Valentin Ciapraz, pentru complicitate la dare de mită.
De asemenea, sunt urmăriţi penal Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură - Ministerul Transporturilor, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, şi Costache Nicolau, director general al Regionalei Căi Ferate Braşov, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (două acte materiale) şi luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).
Prejudiciul adus CFR şi implicit statului se ridică la aproximativ cinci milioane de euro. 
Procurorii au făcut miercuri percheziţii la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme, fiind duşi la DNA pentru a fi audiaţi Iorgu Ganea, Costache Nicolau, Claudiu Dumitrescu, Florin Hădărean şi Estrella Ştefănescu. Aceştia au fost audiaţi mai multe ore, iar în final procurorii le-au prezentat acuzaţiile şi i-au reţinut pe Ganea şi Ştefănescu.
 
Cursele deveneau profitabile pentru privaţi
Anchetatorii arată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, că SC Regiotrans SRL este o societate privată care desfăşoară activităţi sociale de transport călători şi beneficiază de subvenţii de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferenţei dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de călători şi costurile reale de transport.
„Deşi operatorul naţional SNTFC «CFR Călători» a renunţat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivaţia nerentabilităţii, acestea au fost preluate imediat de SC Regiotrans SRL, care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menţionaţi şi sub pretextul necesităţii creşterii numărului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin «social», deşi traficul de călători este redus) exclusiv pentru a obţine un cuantum al subvenţiei cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situaţii cu o acoperire a capacităţii de transport de numai 5-10%”, au scris procurorii în documentul citat.
 
Estrella Ştefănescu, omul din interior al Regiotrans la CFR
Estrella Ştefănescu este acuzată că, în calitate de şef serviciu Urmărire Transporturi în compania CFR, „a acţionat, în mod neîntrerupt, pentru favorizarea intereselor a doi oameni de afaceri, Ganea Iorgu şi o altă persoană, contra unor foloase necuvenite”
Anchetatorii spun că Ştefănescu ar fi favorizat facilitarea preluării, de către Iorgu Ganea şi un alt om de afaceri, a unui număr cât mai mare de trasee de la SNTFC „CFR Călători” (care a renunţat la acestea sub motivaţia lipsei de rentabilitate economică) şi ar fi permis accesul acestora la date şi informaţii de natură economică din cadrul societăţii de stat, nedestinate publicităţii, privind limitele financiare agreate de administratorii feroviari naţionali. De asemenea, şefa serviciului Urmărire Transporturi le-ar fi acordat celor doi consultanţă în procesul de constituire/depunere a documentaţiilor pentru obţinerea de contracte de transport feroviar social în parteneriat cu statul român, cu subvenţie supraevaluată în detrimentul CFR SA şi ar fi protejat interesele economice ale lui Iorgu şi ale celuilalt om de afaceri, în sensul tolerării practicilor acestora de a introduce şi menţine în circulaţie un număr nejustificat de trenuri şi trase în scopul exclusiv de a obţine subvenţii suplimentare. 
 
Răsplătită din plin pentru „favoruri”
Favorurile făcute celor doi nu au fost gratis, Estrella Ştefănescu beneficiind din partea acestora de mai multe foloase necuvenite. Astfel, Florin Hădărean s-a ocupat de repararea autoturismului Audi al acesteia şi i-a alimentat un card de combustibil de pe care Estrella Ştefănescu a alimentat 46 litri într-o excursie de 2.000 de kilometri prin ţară. Ştefănescu a stat, împreună cu fiica ei, la pensiunea din Poiana Braşov a lui Ganea şi a solicitat decontarea unui sejur de 11 zile la Gura Humorului. Cei doi copii ai suspectei au fost angajaţi în vacanţa de vară ca „naşi” la Regiotrans şi, deşi au muncit efectiv doar două zile, au fost plătiţi integral. Suspecta a cerut un set de cauciucuri de vară şi o bicicletă, o sumă de bani cu care a mers la o nuntă, un laptop performant şi un telefon mobil cu abonament, înregistrat pe firmele celor doi oameni de afaceri. Ştefănescu le-a permis celor doi oameni de afaceri să scoată din circulaţie câte trenuri doresc. Simultan aceasta a acţionat pentru eliminarea de pe trei trasee din nordul Moldovei a unui alt operator privat, competitor al celor doi oameni de afaceri favorizaţi. 
 
Director la stat, lucra în favoarea privatului
Costache Nicolau, în calitate de director general al Regionalei Căi Ferate Braşov, a primit, în trei rânduri, de la reprezentanţii unor firme, sumă de bani, cu scopul favorizării firmelor respective procedura de achiziţii publice a unor lucrări la calea ferată, pe raza RCF Braşov. Nicolau i-a comunicat informaţii privilegiate unui om de afaceri pentru ca acesta să obţină contractul de „achiziţii echipamente de lucru”, pe care CFR SA l-a scos la licitaţie; în acelaşi sens, a intervenit la Direcţia Comercială a CFR SA pentru a prelungi termenul limită referitor la licitaţie, astfel încât societatea privată să facă rost de obiectele în cauză. „Din funcţia deţinută, suspectul Nicolau Costache a iniţiat demersuri pentru ca să fie înfiinţată disimulat (posibil pe numele unui terţ) o societate comercială având ca obiect de activitate „lucrări de construcţii, montaj, reparaţii infrastructură feroviară”, spre care să dirijeze ulterior, în mod ilegal, contractele ce urmau a fi licitate de RCF Braşov şi/sau CFR SA. În acest sens, Nicolau Costache intenţiona să valorifice în interes personal datele şi informaţiile pe care le deţinea din interiorul companiei”, se arată în comunicatul procurorilor. 
 
Director în Ministerul Transporturilor, spionul lui Ganea
„Dumitrescu Claudiu Octavian, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură - Ministerul Transporturilor, a primit suma de 20.000 euro de la Ganea Iorgu, în schimbul căreia a promis sprijin atât în legătură cu exercitarea propriilor atribuţii de serviciu din cadrul Direcţiei feroviare - DGTI cât şi că va interveni pe lângă alţi funcţionari, atât din subordinea sa cât şi funcţionari ierarhic superiori, pentru promovarea intereselor financiare ale firmelor deţinute de omul de afaceri, cu predilecţie a Regiotrans SRL, operator naţional de călători”, precizează anchetatorii. Dumitrescu a promis că va depune toate diligenţele ca să nu fie redus prea mult cuantumul subvenţiei alocate de Ministerul Transporturilor pentru pachetul social de transport feroviar de călători aferent anului 2013, să se păstreze criteriul actual de acordare a subvenţiilor în cauză (indicator tren/km), care este unul păgubos pentru bugetul de stat, şi să blocheze intenţia ministrului de finanţe de a introduce ca şi criteriu obligatoriu „numărul minim de călători transportaţi”, să le furnizeze informaţii privilegiate din cadrul DGTI privind ceilalţi concurenţi şi să efectueze intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari pentru urgentarea circuitului documentelor de resort şi obţinerea avizelor de legalitate aferente obiectului de activitate al SC Regiotrans SRL. Punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie