Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7218 - 29 mai 07:40

„Regina Maria”, singurul spital militar participant la exerciţiile NATO

Autor:

Publicat la 24 august 2015

Medicii braşoveni au arătat că sunt pregătiţi la standarde NATO pentru situaţii de tip militar sau de criză ori calamitate.

„Regina Maria”, singurul spital militar participant la exerciţiile NATO
Spitalul Militar Regina Maria” din Braşov este singurul din România care a participat la operaţiunile militare ale NATO. În luna mai, specialiştii braşoveni au participat la Cincu, la „SARMIS 2015”.
Coordonatorul forţelor militare medicale din partea spitalului braşovean a fost doctorul Daniel Derioiu (medic specialist medicină de familie, atestat în medicină de urgenţă, atestat acupunctură şi medicină tradiţională chineză), care a fost înaintat, pe 21 august, la gradul de locotenent colonel. „M-am implicat mai mult în partea de medicină operaţională, sector care se ocupă de asigurarea asistenţei medicale pe timp de pace a operaţiunilor militare pentru Armata Română şi pentru partenerii din Alianţă. Am demonstrat capabilitatea, prin participarea în acest an la exerciţiile multinaţionale ale NATO. Am fost apreciaţi pozitiv pentru profesionalismul şi rigurozitatea de care am dat dovadă şi am arătat că suntem în măsură de aplicare a celor mai bune practici medicale în cazul unor situaţii de tip militar sau de criză ori calamitate. Am conlucrat foarte bine cu militarii şi personalul medico-militar din armatele aliate şi ne-a demonstrat interoperabilitatea la standardele NATO”, a declarat lt. col. dr. Daniel Derioiu (foto), pentru newsbv.ro.
 
 
Pregătiţi şi pentru pace, şi pentru război
Col. Georgian Tudose, comandantul Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria”, a reamintit faptul că spitalul şi-a îndeplinit întotdeauna misiunea atât în timp de pace, cât mai ales în timp de război, îndeosebi în a doua conflagraţie mondială, când a fost nevoit să îşi tripleze capacitatea prin două secţii exterioare în Codlea şi Râşnov. „În prezent este o unitate spitalicească în plin proces de modernizare, cu un portofoliu de peste 20 de specialităţi medicale, unele dintre ele recunoscute ca adevărate centre de excelenţă. Alături de modernizarea prin redotare tehnică la nivelul secolului al XXI-lea, proces debutat în anul 2010 şi aflat în plină desfăşurare, adevărata modernizare este percepută în cadrul colectivului care beneficiază de un fenomen de întinerire şi diversificare fără precedent. Principala sa misiune, aceea de a fi alături luptătorilor din armata română şi a celor aliate, este astăzi mai bine îndeplinită prin serviciul său de medicină operaţională, sector aflat într-o remarcabilă dinamică şi care a făcut ca numele spitalului să fie binecunoscut şi apreciat în timpul exerciţiilor multinaţionale desfăşurate anul acesta”, a precizat col. Georgian Tudose, pentru sursa citată.
 
Spital deschis tuturor pacienţilor, din patru judeţe
Comandantul Spitalului Militar „Regina Maria” spune că unitatea este deschisă tuturor pacienţilor, deservind judeţele Braşov, Mureş, Covasna şi Harghita. Colectivul, renumit pentru profesionalism şi umanism, oferă servicii de calitate nu numai asiguraţilor din sistemul de apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi autoritate judecătorească, existând posibilitatea de decontare a serviciilor medicale între casele asigurărilor de sănătate.
Spitalul a fost acreditat în luna martie, în urma evaluărilor de anul trecută de către CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor). Unitatea are 187 de paturi, repartizate pentru 20 de specialităţi, unele foarte căutate de braşoveni, precum ortopedie, neurochirurgie, oftalmologie, chirurgie toracică. De asemenea, trebuie precizat faptul că Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) este inclusă în programul naţional pentru cazurile foarte grave, care necesită resurse ample şi timp îndelungat de spitalizare. 
Tot în cadrul ATI există un sector de epurare extrarenală (dializă), destinat pacienţilor în stare gravă. „Avem opt linii de gardă: urgenţă, ATI, chirurgie generală, medicină internă, ortopedie, neurologie, laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală”, şi-a prezentat unitatea, cu mândrie, col. Georgian Tudose (foto).
 
 
Ziua Medicinei Militare, sărbătorită şi la Braşov
Vineri s-a sărbătorit, în România, Ziua Medicinei Militare. La data de 21 august 1862, printr-un înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Este actul de naştere al organismului specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei române. „Începuturile medicinei militare au fost legate de strălucita imagine a generalului de divizie dr. Carol Davila, inspectorul general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină, actuala Universitate de Medicină şi Farmacie din Bucureşti care îi poartă numele, fiind considerat întemeietorul învăţământului medical superior din ţara noastră, în plus inspector al administraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor. Spitalul Militar din Braşov, care se poate lăuda cu venerabila, biseculara vârstă şi o istorie personală care îi face cinste, poartă numele Reginei Maria din 15 mai 1922, nume acordat prin decretul regelui Ferdinand şi se mândreşte cu faptul unicat de a purta acest nume încă din viaţa „Reginei-soldat”. Înfiinţat în anul 1791, spitalul a funcţionat neîntrerupt, devenind cel mai vechi aşezământ de sănătate dintre cele de care astăzi urbea noastră beneficiază”, ne-a declarat col. Georgian Tudose, comandantul comandantul Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria”.

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional