Curs BNR

1 EUR = 4.9773 RON

1 USD = 4.7033 RON

1 GBP = 6.0025 RON

1 XAU = 398.6339 RON

1 AED = 1.2805 RON

1 AUD = 3.0190 RON

1 BGN = 2.5448 RON

1 BRL = 0.7823 RON

1 CAD = 3.3495 RON

1 CHF = 5.3554 RON

1 CNY = 0.6474 RON

1 CZK = 0.1982 RON

1 DKK = 0.6674 RON

1 EGP = 0.0941 RON

1 HUF = 1.2013 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.1224 RON

1 KRW = 0.3311 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2327 RON

1 NOK = 0.4247 RON

1 NZD = 2.7494 RON

1 PLN = 1.1656 RON

1 RSD = 0.0426 RON

1 RUB = 0.0472 RON

1 SEK = 0.4325 RON

1 TRY = 0.1350 RON

1 UAH = 0.1134 RON

1 XDR = 6.1967 RON

1 ZAR = 0.2608 RON

Editia 8321 - 06 dec 10:46

Refuzată în Germania, a venit la Braşov. Legarea trompelor nu mai este o operaţie ireversibilă

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 06 noiembrie 2024

Refuzată în Germania, a venit la Braşov. Legarea trompelor nu mai este o operaţie ireversibilă

Foto: Dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist Obstetrică-ginecologie  

Ionica Bologa are 43 de ani, locuieşte şi lucrează în domeniul farmaceutic în Germania. A devenit mamă pentru a patra oară după o intervenţie de refacere a trompelor, în condiţiile în care alesese după a treia naştere legarea trompelor uterine. Operaţia a avut loc în România, la Braşov, şi a fost făcută de dr. Viorel Stoica, fondatorul Centrului pentru tratamentul fibromului uterin al unui spital privat.

Viaţa se schimbă, când nu te aştepţi
După naşterea primilor 3 copii a trecut printr-un divorţ dificil. Nu era în plan, dar s-a întâmplat şi a acceptat această nouă etapă din existenţa ei, cu toate schimbările radicale pe care le-a adus. Una dintre ele, relocarea, împreună cu cei trei băieţi ai săi, în Germania, unde avea să înceapă o viaţă nouă.
Ligatura tubară, decizia luată cu ceva vreme în urmă, a urmărit-o pe Ionica. Pe de o parte avea convingerea că nimic nu merge bine cu starea ei de sănătate ca urmare a acelei intervenţii, pe de alta, relaţia împlinită cu partenerul ei a născut în cei doi dorinţa de a avea un copil împreună.
În consecinţă, Ionica a căutat medicul care să-i refacă trompele uterine. L-a căutat în Germania, şi în Cehia. Nicăieri nu a găsit ajutorul de care avea nevoie, ba chiar mai mult, toţi specialiştii pe care i-a consultat, i-au spus că şansele sunt zero.
Un alt aspect frustrant, spune ea, a fost faptul că medicii nu înţelegeau dorinţa ei de a mai avea un copil. Faptul că avea trei copiii era detaliul care-i făcea pe medici să o privească cu scepticism şi să nu empatizeze cu sentimentele ei.
Deşi a fost îndemnată să renunţe, nu a făcut-o, iar acesta s-a dovedit a fi calea care i-a împlinit dorinţa.

Ultima speranţă
Ionica a decis să mai facă o ultimă încercare. Căutările pe internet i-au adus în atenţie un caz similar, pe care dr. Viorel Stoica l-a rezolvat cu succes. Spune că ceea ce avea să o impresioneze şi să o surprindă în cea mai mare măsură a fost nivelul excepţional al comunicării cu dr. Viorel Stoica. Acesta nu doar că nu a privit cu suspiciune dorinţa unei femei de peste 40 de ani, cu trei copii acasă, care-şi doreşte cu ardoare un alt copil, în ciuda potenţialelor dificultăţi, dar i-a analizat cu atenţie tot traseul medical, şi i-a spus cu onestitate care sunt soluţiile şi cum o poate ajuta.
„Nu mi-a dat speranţe false, dar nu m-a descurajat. Mi-a explicat care sunt şansele, care sunt riscurile şi ce trebuie să fac pentru ca lucrurile să evolueze în sensul pe care-l doresc. Şi dintr-o dată m-am simţit eliberată şi în siguranţă”, spune Ionica.

25% şansă
Şansele de succes ale intervenţiei chirurgicale de reconstrucţie a trompelor uterine, care să ducă la obţinerea unei sarcini pe cale naturală, sunt de circa 25%.
Dr. Viorel Stoica: „Procedura de fertilizare in vitro este, statistic, mai eficientă decât cea de refacere a trompelor uterine. Din totalul pacientelor operate de mine, pentru refacerea ligaturilor tubare, doar 25% au putut obţine o sarcină în mod natural. În 25% dintre cazuri am avut sarcini extrauterine, un risc important, iar la 50% nu s-a întâmplat nimic. Dar, procedura chirurgicală este o soluţie pentru femeile care vor să mai încerce să aibă copii fără să apeleze la FIV. Un alt aspect important, care are legătură cu acest caz, este faptul că pacienta avea copii. Dacă n-ar fi existat sarcini obţinute natural înainte nu i-aş fi recomandat intervenţia. În acest caz există un avantaj mare: trompele sunt deja testate, sunt în stare bună, au funcţionat propice până la realizarea ligaturii. Ceea ce aveam de făcut era să extrag bucata de trompă, distrusă de legătură, şi să refac ţesutul – să realizez anastomoza tubară”.

Operaţie de 5 ore şi o recuperare rapidă
La o lună de la prima consultaţie, Ionica a intrat în sala de operaţie. Intervenţia chirurgicală de refacere a trompelor uterine nu este, în sine, o procedură cu riscuri, dar pentru că este practicată mai rar nu are elemente standardizate şi etape de rutină. Asta înseamnă că medicul trebuie să decidă fiecare pas al intervenţiei în funcţie de situaţie şi să se adapteze, pe loc.
„Rezultatele pozitive sunt confirmarea că procedez corect, în aceste situaţii foarte speciale. Faptul că se poate restabili fiziologia unui organ şi că există posibilitatea de face reversibilă o intervenţie care a fost făcută să fie definitivă este proba că fac ceea ce trebuie. Planul meu este să realizez acest tip de intervenţie cu ajutorul robotului da Vinci, ceea ce va creşte rata de succes, va scădea durata operaţiei şi va oferi pacientelor o recuperarea mai rapidă şi, mai ales, mai uşoară”, explică dr. Viorel Stoica.
Procedura este complexă şi laborioasă, cu atât mai mult cu cât se lucrează pe o structură anatomică extrem de fină, care are un diametru de 2-3 mm şi un lumen de 1 mm. Trompele uterine, deşi foarte subţiri sunt formate din mai multe straturi suprapuse, care includ şi o reţea musculară foarte fină. Iar operaţia înseamnă să pui cap la cap fiecare structură, astfel încât să fie viabilă. Şi, pentru ca totul să fie şi mai complicat, firele chirurgicale de sutură sunt mai subţiri decât cel mai fin fir de păr.
În cazul Ionicăi Bologa, operaţia de reconstrucţie tubară a durat 5 ore şi a fost un succes. „Trebuie să spun că după operaţie m-am simţit foarte bine. Nu doar că cicatricile erau foarte mici şi s-au vindecat rapid, dar starea mea generală a fost una excelentă”, rememorează Ionica.

„Sunt însărcinată”
La un an de la operaţia de reconstrucţie a trompelor uterine, Ionica Bologa a rămas însărcinată.
„Singurul regret a fost că, din cauza unor proceduri birocratice, nu am putut naşte în România. Dar m-am întors după naştere, pentru analize şi controale, tot la Braşov, pentru că aici sunt cei mai calzi şi mai atenţi medici şi asistente pe care eu i-am întâlnit”, încheie Ionica, proaspătă mamă a unui băieţel perfect.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional