Curs BNR

1 EUR = 4.9198 RON

1 USD = 4.1348 RON

1 GBP = 5.7754 RON

1 XAU = 243.1200 RON

1 AED = 1.1257 RON

1 AUD = 3.0534 RON

1 BGN = 2.5154 RON

1 BRL = 0.8136 RON

1 CAD = 3.3243 RON

1 CHF = 4.5704 RON

1 CNY = 0.6402 RON

1 CZK = 0.1929 RON

1 DKK = 0.6615 RON

1 EGP = 0.2633 RON

1 HUF = 1.3765 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 3.7739 RON

1 KRW = 0.3601 RON

1 MDL = 0.2312 RON

1 MXN = 0.2081 RON

1 NOK = 0.4709 RON

1 NZD = 2.8978 RON

1 PLN = 1.0771 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0566 RON

1 SEK = 0.4826 RON

1 TRY = 0.4918 RON

1 UAH = 0.1542 RON

1 XDR = 5.9080 RON

1 ZAR = 0.2836 RON

Editia 7506 - 30 iul 05:58

Răzbunarea lui Sucaciu? Controverse privind al doilea CMID din judeţul Braşov, cel de la Făgăraş

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 iunie 2021

Primăria Făgăraş a scos CJ-ul din Cartea Funciară, cu terenul alocat în urmă cu mai mulţi ani pentru o staţie de sortare. Propune la schimb unul pe platforma Nitramonia, contra cost

Răzbunarea lui Sucaciu? Controverse privind al doilea CMID din judeţul Braşov, cel de la Făgăraş

Consiliul Local Făgăraş a revocat în ultima şedinţă de plen, din 27 mai (foto), două hotărâri mai vechi, prin care Consiliul Judeţean Braşov avea în administrare o suprafaţă de teren pentru amenajarea unei staţii de sortare printr-un proiect european pentru care administraţia judeţeană braşoveană l-a accesat în ciclul bugetar 2007 – 2013, dar pe care nu l-a mai implementat. Practic, până în 27 mai, în Cartea Funciară era notat dreptul real de administrare al Consiliului Judeţean Braşov asupra acestui teren, pe care Consiliul Local l-a pus la dispoziţie pentru construirea „Staţiei de Sortare şi tratare mecano-biologică a deşeurilor din zona Făgăraşului”.
Terenul în cauză era luat în calcul de administraţia judeţeană braşoveană pentru realizarea celui de-al doilea Centru Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul nostru (mult mai mic decât cel din vecinătatea municipiului Braşov), care să deservească zonele Făgăraş şi Rupea, astfel încât operatorii de salubritate să nu mai fie puşi în situaţia de a transporta deşeurile colectate de la populaţie pe zeci de kilometri.
Acest al doilea centru a fost inclus recent în proiectul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor Braşov, pentru care Consiliul Judeţean va încerca să obţină o finanţare europeană nerambursabilă de peste 100 milioane de euri.

„Dacă ar fi fost bine intenţionat, primarul ar fi propus un alt amplasament conform”
După ce proiectele de hotărâre prin care Consiliul Judeţean Braşov avea drept de administrare asupra terenului (aprobate în anii 2013 şi 2014) au fost anulate de Consiliul Local, aleşii liberali făgărăşeni au reacţionat,  declarându-se „dezamăgiţi faţă de iniţiativa primarului Gheorghe Sucaciu”.
„Prin revocarea dreptului Consiliului Judeţean de administrare a suprafeţei de teren de 25.000 mp acordat prin HCL nr. 13 din 30.01.2014 şi HCL nr 79 din 30.04.2013 se pune în pericol un proiect pentru accesarea, de către administraţia judeţeană, a sumei de 114 milioane de euro  în vederea gestionării activităţii de salubritate pe toată raza judeţului. Din această sumă, 6 milioane euro revin staţiei de la Făgăraş. Constatăm că unele acţiuni ale edilului vizează alte interese decât cele ale Făgăraşului”, arată reprezentanţii PNL Făgăraş, într-un comunicat de presă.
Aceştia susţin că „dacă ar fi fost bine intenţionat, primarul ar fi propus un  alt amplasament conform. Dar nu a făcut acest lucru. PNL respinge categoric această modalitate de lucru a primarului Sucaciu care pune în pericol derularea unui proiect de anvergură”.

Liberalii cred că primarul s-a „răzbunat” pentru că a pierdut funcţia de preşedinte al ADI ISO Mediu
În timpul şedinţei de plen, consilierii PNL Dan Gavrilă şi Lucian Cupu s-au împotrivit iniţiativei primarului, la fel ca alţi 5 aleşi din alte partide. Totuşi, cu 9 voturi „pentru”,  actele normative amintite au fost revocate.
„Primarul Sucaciu a demonstrat că e capabil să pună alte interese înaintea intereselor legitime ale Făgăraşului, de a avea o staţie modernă de transfer al deşeurilor. El calcă în picioare nişte demersuri începute deja de consultanţii de specialitate care elaborează Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, pentru depunerea cererii de finanţare”, au precizat liberalii din Făgăraş.
Aceştia mai spun că „Gheorghe Sucaciu a ocupat 4 ani funcţia de preşedinte ISO Mediu pe judeţul Braşov. Ar fi avut timp măcar să înţeleagă fenomenul. Nu l-a înţeles, iar acum creează obstacole instituţiilor care vor să depună proiectul de finanţare. Apare o întrebare firească. Dacă hotărârile nu mai erau de actualitate, aşa cum a susţinut în plenul CL, de ce nu le-a revocat cât încă era preşedinte ADI ISO Mediu. Iniţiativa a venit, acum, când a pierdut această funcţie”.
Pe de altă parte, liberalii din Făgăraş atrag atenţia că „în viitor, e posibil ca taxa de salubritate să crească pe măsura incompetenţei gestionării activităţii de salubritate. Taxa de salubritate va exploda în funcţie de cât de mare va fi distanţa faţă de amplasamentul pe care trebuie să îl punem la dispoziţie”.

Apel către primarii din Ţara Făgăraşului
După ce dreptul de administrare a terenului a fost revocat, liberalii din Făgăraş au făcut un apel către Consiliul Judeţean şi primarii din Ţara Făgăraşului, solicitându-le „să facă front comun pentru găsirea unei soluţii convenabile pentru cetăţenii Făgăraşului şi pentru locuitorii satelor din Ţara Făgăraşului. În planul integrat al judeţului, Braşovul, Victoria şi Rupea vor avea astfel de staţii de transfer. Autorităţile din Făgăraş «au dat cu piciorul» la proiect. Ţâfna, orgoliul şi răzbunarea nu sunt demne pentru un primar de municipiu. Aşa încât, noi, ceilalţi trebuie să găsim o soluţie salvatoare”.
Totodată, reprezentanţii PNL îl acuză pe primarul municipiului că a întind o „capcană de manipulare”, care „insinuează sarcastic că investiţia s-ar putea realiza pe terenul din incinta fostei platforme chimice. Potrivit specialiştilor în atragerea de fonduri nerambursabile, nimeni, niciodată nu va finanţa din bani europeni o investiţie pe un teren contaminat”.

Sucaciu: amplasamentul cerut de Consiliul Judeţean Braşov este la aproximativ 300 m de cartierul „Mioriţa”
De cealaltă parte, primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a declarat că terenul pentru care a fost revocat dreptul de acordat Consiliului Judeţean Braşov pentru construirea staţiei de sortare este la aproximativ 290 de metru de cartierul Mioriţa şi la aproximativ 50 m de două case din zonă. De asemenea, el a menţionat că administraţia judeţeană a solicitat drept de proprietate sau superficie asupra terenului în cauză: „Conform unei decizii a Curţii Constituţionale a României, autorităţile locale nu pot da acest drept. De asemenea, terenul în cauză este inclus într-un proiect cu finanţare europeană, acolo urmând să se amenajeze o zona de agrement”.
Totodată, edilul susţine că dreptul de administrare al Consiliului Judeţean nu mai era valabil, în condiţiile în care a fost acordat pentru un proiect care a fost anulat.
În ceea ce priveşte viitorul centru, acesta ar putea fi construit pe platforma chimică Nitramonia, potrivit primarului. Gheorghe Sucaciu a declarat că terenul poate fi achiziţionat de administraţia judeţeană, după ce realizează un studiu de determinare a contaminării. „Un astfel de studiu se realizează într-un timp destul de scurt, iar administraţia judeţeană are pârghiile legale să îl facă”, a mai spus primarul.

+2 -2

Comentarii

'DOREL'

2021-06-02 23:40:14


'domnu radu coltea ORI SCRI LA TELEFON ORI NA-I DAT PRIN COMBINAT AN VIATA TA.\nDECHIDE GOOGLE-MAP \n1.VA VACE PRIMARU DIN GURA CA PE MINISTRU CU GUNOIU SAPTAMANA TRECUTA.BA CA SUNT ZOAIE BA CA NU-I CONTAMINARE.\n2.DACAI- CASA LA 50 DE METRI E O SINGURA EXPLICATIE.-E- ILEGALA-. CUM SA AI LOCUINTA ACOLO CAND ACOLO E PRAF DE PUSCA DE ADUNI VAGOANE?\nCAND BUBUIA COMBINATUL SE AUZEA LA SERCAIA?\n3.CU INFASTRUCTURA C.F,R, SA-R PUTEA COLECTA SEMI SORTAT AN TOATA TARA FAGARASULUI VAGOANE AN CARE PRIMARIILE SA SORTEZE CAT DE CAT SI AR FI VIATA CENTRULUI MAI USOARA SIMPLU LUNEA DIMNEATA TRIMITII LOCOMOTIVA SA AGATE-GUNOAIELE SI SA DUCA VAGOANE DE SCHIMB.SE CARAU LA GARA MILIOANE DE TONE DE:CARTOFI ,SFECLA ,PORUMB,COZI DE LOPATA,TARNACOP,LEMNE,FRUCTE DE PADURE.CE NU ERA AN GARA SERCAIA PE- HIPO -:!1SI ACUM CU TRACTOARE SI MASINI ARUNCAM STICLA PE GEAM?RUSINE.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional