Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 03:24

Război deschis între palate

Autor:

Publicat la 29 august 2019

Iohannis respinge integral remanierea: „Actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament”. Dăncilă îl acuză de sabotaj

Război deschis între palate

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. De asemenea, preşedintele a declarat că actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens.
„România are nevoie de o schimbare autentică şi profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în aceşti ani şi pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, aşa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcţia corectă”, a explicat Iohannis.
Preşedintele a declarat că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens. În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susţine că există soluţii constituţionale pentru a nu intra într-o criză profundă. „După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituţional, putem face mult mai mult împreună. Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze. Dacă noua configuraţie a Guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziţia mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită şi îl doresc majoritatea românilor", a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea acesta a spus că dacă noua configuraţie a Guvernului nu va fi aprobată în Parlament, el îi asigură pe români că există „soluţii corecte, democratice şi constituţionale” pentru ca România să nu intre într-o criză „profundă".
Acesta a mai spus că există suficiente voturi în Parlament pentru a susţine şi o soluţie de tranziţie. „Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toţi cei care înţeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susţine chiar şi o soluţie de tranziţie, care să înlocuiască actualul guvern şi care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziţie – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză", a afirmat şeful statului. „Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care şi eu, dar şi mulţi alţi oameni de bună credinţă, pro-europeni, pro-occidentali, susţinători ai democraţiei şi statului de drept, o sprijinim", a mai afirmat Iohannis.

Replica PSD
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri seară, că va merge în Parlament pentru a obţine aprobarea remanierii guvernamentale şi l-a criticat dur pe Klaus Iohannis, după ce preşedintele României a respins propunerile înaintate de şefa Guvernului.

„Am urmărit cu profundă dezamăgire spectacolul oferit de candidatul la prezidenţiale Klaus Iohannis, care din păcate nu şi-a înţeles rolul constituţional nici după cinci ani de ocupare a funcţiei de Preşedinte al României. Atitudinea lui Klaus Iohannis nu este deloc surprinzătoare. De doi ani şi jumătate se foloseşte de funcţia pe care o deţine, pentru a bloca şi critica fără fundament acest Guvern. Preşedintele a înlocuit datoria constituţională de mediator între partide politice cu cea de sabotaj. Preşedintele nu a înţeles nici de această dată câtă nevoie are România de maturitate din partea clasei politice, de stabilitatea instituţiilor statului. Este un comportament la fel de imatur şi egoist ca cel al domnului Tăriceanu. Unul abandonează guvernarea, altul abandonează numirea miniştrilor”, a spus Viorica Dăncilă, ieri, la Palatul Victoria.
În aceste condiţii, premierul a precizat că va merge în Parlament şi va încerca să obţină aprobarea legiuitorilor pentru remanierea guvernamentală propusă. „Vom merge în Parlament şi vom încerca să obţinem susţinerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt”, a adăugat Viorica Dăncilă. Totodată, şefa Guvernului a criticat acuzaţiile de corupţie lansate de preşedinte şi l-a somat să prezinte dovezi în susţinerea afirmaţiilor sale.

Aliaţi, dar cu condiţii
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, la România TV, că partidul său ar putea să susţină un guvern restructurat al PSD, cu condiţia ca Viorica Dăncilă să renunţe la candidatura la alegerile prezidenţiale. „Dacă Dăncilă nu mai candidează, suntem dispuşi să votăm un guvern restructurat. Dacă se restructurează Guvernul, se face un guvern jumătate, să mai deparazităm (…), da, de ce să nu susţinem”, a mai spus Ponta, întrebat în ce condiţii ar susţine Guvernul.El a mai precizat că Viorica Dăncilă nu trebuia să candideze la prezidenţiale, ci să se ocupe de conducerea partidului şi a Guvernului. „Dacă Dăncilă nu mai candidează, suntem dispuşi să votăm un guvern restructurat. Dacă se restructurează Guvernul, se face un guvern jumătate, să mai deparazităm (...), da, de ce să nu susţinem", a mai spus Ponta.

Ce vrea UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, în contextul refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a remania Guvernul, că soluţia pentru depăşirea crizei politice sunt demisia executivului sau o moţiune de cenzură şi instalarea unui nou guvern, care să fie politic, nu tehnocrat.
„Era de aşteptat să nu accepte remanierea, din mai multe motive. Pe de o parte, coaliţia s-a destrămat, în acest moment nu există configuraţia politică ce a primit încrederea în parlament, guvernul cu acea configuraţie nu mai există şi, din acest moment, orice remaniere, orice încercare de a schimba miniştri intră în această logică şi în această constrângere constituţională, care necesită, cere un vot în parlament. Pe de altă parte, probabil că preşedintele avea reţinere şi în ceea ce priveşte persoanele nominalizate, nu ştiu, dar s-ar putea să fi fost al doilea motiv pentru acest refuz", a apreciat liderul UDMR, potrivit Agerpres. În opinia sa, şi aici guvernul „intră într-o zonă gri”, fiindcă miniştrii care erau interimari pentru 45 de zile nu mai au posibilitatea de a prelungi acest mandat. „Deci trebuie să vină cât mai repede în Parlament, poate săptămâna viitoare şi atunci se va confirma dacă are 233 de voturi guvernul sau nu are. (...) Cred că orice temporizare, orice prelungire dăunează grav economiei”, a spus Kelemen Hunor. El a susţinut că guvernul viitor trebuie să fie politic, nu tehnocrat. „Sunt convins că se poate instala un guvern în câteva săptămâni, care va avea un mandat limitat, maximum un an, până la alegerile parlamentare de anul viitor şi trebuie să fie un guvern politic”, a subliniat preşedintele UDMR.

Lista respinşilor
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis şeful statului propunerea ca Dana Gîrbovan să preia conducerea Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor să fie ministru plin la Interne, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice. Şeful Executivului a transmis, marţi, propunerile de miniştrii interimari. Astfel Niculae Bădălău a fost nominalizat la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea ministru pentru relaţia cu Parlamentul.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie