Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 02:18

„Război civil” în Teatrul Sică Alexandrescu

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 octombrie 2016

Dan Zarafescu a primit notă de trecere, iar cei 13 actori au continuat protestul. Conducerea interimară a dat „ordin” să nu se mai vândă bilete şi de la secretariatul teatrului s-au dat telefoane prin care actorii erau anunţaţi că spectacolele se suspendă. Cele două tabere s-au „duelat” şi în comunicate

„Război civil” în Teatrul Sică Alexandrescu

Anunţarea rezultatelor obţinute Dan Marius Zarafescu pentru funcţia de manager al Teatrului Sică Alexandrescu nu a calmat spiritele în teatru. Piesele programate pentru acest weekend nu s-au jucat, iar cele două tabere, respectiv greviştii şi sindicaliştii, s-au „duelat în comunicate”.
Astfel, vineri, la o zi după interviul susţinut de Dan Zarafescu, candidat pentru funcţia de manager al Teatrului Sică Alexandrescu, reprezentanţii Primăriei Braşov au anunţat rezultatele obţinute de acesta la concurs. Pentru planul de management, acesta a obţinut nota 9,61, la interviu a fost notat cu 9,21, nota finală fiind 9,41. Rezultatele obţinute de acesta pot fi contestate de către contracandidaţi în perioada 3-7 octombrie.
Reamintim că, joi, 13 actori au anunţat că nu mai urcă pe scenă în semn de protest faţă de modul în care s-a desfăşurat concursul, cea mai mare nemulţumire a lor fiind legată de interviul susţinut de Dan Zarafescu, acuzând comisia de „non combat”.

Dispoziţie verbală din partea conducerii
Vineri, în timpul şedinţei de plen a Consiliului Local Braşov, primarul Braşovului, George Scripcaru, a spus că joi seara actorii care nu au vrut să urce pe scenă au invocat faptul că „nu merg luminile” sau că „sunt unele probleme sceno-tehnice”.
Totodată, vineri, braşovenii care mergeau la casieria teatrului pentru a cumpăra bilete erau anunţaţi că s-a primit dispoziţie de la conducere să nu se mai vândă bilete, iar duminică, actorul George Custură a spus că actorii şi personalul tehnic au fost sunaţi de la secretariatul teatrului, fiind anunţaţi că spectacolul programat pentru duminică, 2 octombrie, se suspendă. „Am cerut o notificare scrisă în acest sens, care nu am primit-o”, a afirmat Custură. În aceste condiţii el a declarat că merge la teatru, se pregăteşte pentru spectacol şi urcă pe scenă.

Conducerea interimară, chemată la ordine
După tot acest scandal, ieri, viceprimarul Braşovului Costel Mihai ne-a declarat că „modalitatea în care se încearcă anularea acestui concurs nu este legală. Vom analiza situaţia creată împreună cu cei din conducerea teatrului, urmând apoi să luăm măsurile ce se impun. Rezultatul concursului este valabil, procedura fiind desfăşurată în conformitate cu prevederile legale. Există un termen de contestare a rezultatelor de cinci zile lucrătoare. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu va depune contestaţia, urmează să fie emisă dispoziţia privind numirea lui Dan Marius Zarafescu pe funcţia de manager. Nu putem să nu emitem acest document în condiţiile în care postul a fost obţinut cu respectarea prevederilor legale, pentru că am încălca legea”.

„Două persoane feminine au întors din drum un director interimar”
Vineri, Sindicatul Independent al Salariaţilor din Teatrul „Sică Alexandrescu” a trimis un comunicat semnat de preşedintele Viorica Geantă Chelbea, vicepreşedintele Gabriel Costea şi secretarul Ovidiu Grădinaru, prin care a dezaprobat protestul celor 13 actori. „Actorii protestatari spun că ei nu primesc  în teatru alt director decât pe fostul manager demisionar (Claudiu Goga - n.r.), deşi ei nu au nicio calitate în acest sens. În fişa posturilor lor nu este specificată îndatorirea de a fi sau nu de acord cu directorul care a câştigat prin concurs acest post. Fostul manager nu poate ocupa aceasta funcţie, nu doar fiindcă nu s-a înscris la nici unul dintre concursuri, ci mai ales, fiindcă, nu mai este în măsura să valorifice potenţialul acestui colectiv, aspect reflectat de toate disfuncţiile din ultima vreme, de neimplicarea teatrului nostru în festivaluri, în evenimente specifice, de nevalorificarea angajaţilor care nu au avut atitudine obedientă faţă de acesta”, se arată în comunicat.
În comunicatul transmis de sindicalişti se mai arată că „cei câţiva colegi protestatari şi-au permis să mai întoarcă din drum un director interimar numit de Primărie (în primăvara acestui an, dl. Doru Ana a fost alungat, într-o manieră surprinzător de lipsită de eleganţă, de către câteva persoane feminine, din teatru, unde a fost însoţit de domnul primar (George Scripcaru - n.r.) pentru a fi prezentat angajaţilor.  Abuzul de care vorbim, nu a fost sancţionat în nici un fel şi… prin urmare, acum ei contestă din nou rezultatul concursului desfăşurat după toate prevederile legale. În acest fel, de un an de zile, protestatarii  sabotează în mod evident activitatea teatrului, îşi bat joc de publicul braşovean şi creează o stare de haos care trebuie stopată urgent”.

„Informaţii false, inexacte şi/sau incomplete, minciuni sfruntate, absurdităţi, până la calomnii”
Claudiu Goga a răspuns, sâmbătă, „dezvăluirilor” sindicaliştilor tot printr-un comunicat: „Afirmaţiile cuprinse în declaraţia colegilor din consiliul de conducere al sindicatului acoperă sârguincios întreg spectrul: de la informaţii false, inexacte şi/sau incomplete, minciuni sfruntate, absurdităţi, până la calomnii”. Fostul manager a mai afirmat că „asist cu amuzament amar la încercarea de a abate atenţia de la problema care a generat actuala criză a teatrului:  ocuparea postului de manager al teatrului într-un mod incorect. Se încearcă o diversiune, astfel încât atenţia să fie atrasă asupra mea şi a faptului că aş fi fost un manager rău al teatrului. Se încearcă astfel crearea unui alt subiect decât cel care ar trebui să ne preocupe”.
Totodată, Goga a ţinut să facă şi câteva precizări: „În toamna trecută am demisionat din funcţia de director al teatrului din cauza abuzurilor pe care le făcea primăria, prin persoana doamnei Cecilia Doiciu. Nu voiam să fiu complice la subminarea intereselor legitime ale teatrului. În prezent sunt doar regizor angajat şi doar în această calitate sunt alături de colegii mei protestatari din momentul în care am demisionat nu am candidat la niciunul dintre cele trei concursuri organizate pentru ocuparea postului de manager al teatrului  din poziţia de simplu angajat al TSA.  Îmi doresc să am un director cât mai competent şi care să-şi ocupe postul printr-un concurs cinstit. Nu am niciun «merit» de a fi indus eu actuala criză în teatru pentru că interesul meu nu este o funcţie, ci performanţa instituţiei, iar colegii mei protestatari nu sunt atât de lipsiţi de personalitate încât să facă ceva doar pentru că le spun eu. «Meritul» pentru actuala criză este al modului în care s-a desfăşurat la concurs dialogul comisie-candidat, dialog la care colegii mei au fost martori. Mi se pare injust că reprezentanţii primăriei au amânat dialogul cu protestatarii, preferând să se întâlnească doar cu cei care le transmit mulţumiri”. Goga a mai afirmat că doreşte ca Primăria Braşov să facă publică înregistrarea probei interviului (ultima probă din concurs).
„Criza care a intervenit acum la teatru este doar vârful iceberg-ului în ceea ce priveşte situaţia managerială a instituţiilor de cultură braşovene aflate sub egida primăriei şi consiliului local Braşov. De câţi ani opera şi filarmonica din Braşov au manageri interimari? De ce nu au fost scoase la concurs aceste posturi?”, se mai arată în comunicatul transmis de Goga.
De altfel, o solicitare prin care a cerut înregistrarea interviului a fost transmisă la Primărie şi protestatari. Pe lângă Ada Galeş şi Virginia Itta, cererea mai era semnată de Mihai Bica, Maria Gârbovan, Marius Cordoş, Vlaj Jipa, Iulia Popescu, Claudiu Mihai, Simona Pop, Bogdan Nechifor, Oana Hui, Oana Borş, Claudiu Goga şi Mariana Hudişteanu.
 
Comisia prietenă şi alte acuzaţii

Fostul manager al teatrului, Claudiu Goga, a mai afirmat că „Primăria Brașov închiria sala pentru șușe, fără să țină cont că erau repetiții sau că era program anunțat pentru spectatori. Se închiria sala unor privați pentru șușe pe sume derizorii, iar banii nu mergeau pentru dezvoltarea teatrului, ci la primăria lui Scripcaru”. Acesta a spus că nu a participat la concursul de manager niciodată de la inducerea stării de interimat, deoarece considera că toate concursurile sunt aranjate. Chiar şi la acest ultim concurs, tabăra Goga susţine că trei din cei cinci membri ai comisiei sunt amici ai lui Dan Zarafescu, cel care a câștigat concursul. „Concursul organizat în această lună a avut drept scop promovarea unui candidat care la concursul anterior a luat la interviu nota 5,45. Drept pentru care acum a fost schimbată comisia, astfel încât domnul Dan Marius Zarafescu a obținut acum la interviu nota 9,21”, arată aceștia.

„Râde tot oraşul de cum îşi dă Claudiu Goga premii singur”
După comunicatul lui Goga, a urmat răspunsul sindicaliştilor: „Vorbiţi dragi colegi, într-o primă fază, despre manipulare şi cinste… Asta ne duce cu gândul aşa… fără să vrem, în urmă cu vreo 12-13 ani, la momentul în care d-nul Claudiu Goga dorea să devină director al Teatrului Sică Alexandrescu. Tânăr şi probabil nesigur pe forţele lui, trimitea diferite persoane să-i netezească drumul spre Primărie şi să-l recomande ca pe un regizor talentat, ambiţios şi… de viitor!”. Solicitării lui Goga, care a cerut publicarea înregistrării, sindicaliştii au propus „să fie scoasă din arhivă lucrarea scrisă atunci de Claudiu Goga şi să fie comparată cu cea elaborată de Dan Marius Zarafescu la concursul desfăşurat joi 29 septembrie, lucrare apreciată la superlativ de comisia de examinare, spre supărarea colegilor noştri protestatari. Asta da (ne)manipulare!”. În răspunsul sindicaliştilor se mai arată că „în toată perioada cât a fost director al Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov, Claudiu Goga a montat spectacole pe la teatrele din ţară pentru onorarii de mii de euro, după cum este cota fiecărui regizor”. Totodată, ei susţin că fostul manager venea la Teatrul Sică Alexandrescu, în medie, 2-3 zile pe lună. „De ani buni, tot din banii contribuabililor braşoveni este plătită şi secretara literară a teatrului, Oana Borş, care este încă angajată şi îl întrece pe fostul director prin faptul că apare la teatru cel mult o zi pe lună, dar lucrează cu succes de la Bucureşti pentru cariera lui Claudiu Goga, căci în lumea teatrului românesc. În tot acest timp imaginea Teatrului Sică Alexandrescu a «prosperat» şi ea spre «performanţa» greu de egalat, aceea că în ultimii cinci  ani din mandatul lui Goga, teatrul de la poalele Tâmpei a fost singurul din România care nu a mai fost invitat la nici un festival sau manifestare de profil din ţară, căci de străinătate nici nu poate fi vorba… Ce mai contează atunci că râde tot oraşul de cum îşi dă Claudiu Goga premii singur la Festivalul de Dramaturgie Contemporană din Braşov”, au continuat sindicaliştii.

„Anarhie instituţională”
După ce anul trecut, când „tabăra” Goga a mai organizat un protest, actorul George Custură a spus că „teatrul s-a mutat în stradă”, ieri, el a afirmat că la Teatrul Sică Alexandrescu este „anarhie instituţională”.
Ne aflăm într-o situaţie de anarhie instituţională, pentru că prin această formă de protest încalcă Regulamentul de Ordine Interioară pe care l-au semnat, cât şi normele constituţionale, care reglementează greva şi greva spontană. Prin aceste manifestări, mi se îngrădeşte dreptul la muncă, iar braşovenilor accesul la cultură. Consider îndreptăţit protestul atâta vreme cât nu împietează actul de cultură pe care îl producem pe scena Teatrului Sică Alexandrescu. Cu alte cuvinte, îi îndemn pe bunii mei colegi să protesteze mai departe sub ce formă doresc, dar în timpul lor liber. Cu toată dragostea, îi rog pe colegii mei să nu împieteze prin acţiunile lor anarhice memoria înaintaşilor Teatrului Sică Alexandrescu şi a zilelor de glorie ale acestei instituţii culturale”, a declarat Custură.

George Custură s-a recunoscut învins
De altfel, Custură este printre cei cinci candidaţi care s-au înscris la acest ultim concurs pentru ocuparea funcţiei de manager, dar a spus că nu va depune nicio contestaţie. „Concursul s-a desfăşurat în condiţiile prevăzute de OUG nr. 198 din 2008 şi ale HG 1301 din 2009 şi în conformitate cu prevederile caietului de obiective stabilit de Primăria Braşov. Pe cale de consecinţă, din moment ce aceste prevederi au fost respectate, eu mă simt nevoit a mă recunoaşte învins. Mi se pare fair-play să procedez aşa”, a explicat el.
El a mai spus că, în 29 septembrie, a participat şi la interviul susţinut de Dan Marius Zafarescu : „Am  constatat că am de-a face cu o comisie de evaluare extrem de competentă. Numele managerului Emil Boroghină este un reper atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Alături de el a fost doamna Beatrice Rancea, care acum conduce două instituţii de cultură. Mircea M. Ionescu este un reputat dramaturg şi manager, la fel cum este şi Horaţiu Mihaiu. Toate acestea mi-au dat garanţia că mă aflu în faţa unei comisii deosebit de valoroase şi nu aveam de ce să le pun la îndoială verdictul”.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie