Curs BNR

1 EUR = 4.9770 RON

1 USD = 4.5425 RON

1 GBP = 5.9374 RON

1 XAU = 387.6905 RON

1 AED = 1.2367 RON

1 AUD = 3.0834 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8325 RON

1 CAD = 3.3426 RON

1 CHF = 5.2961 RON

1 CNY = 0.6472 RON

1 CZK = 0.1963 RON

1 DKK = 0.6675 RON

1 EGP = 0.0938 RON

1 HUF = 1.2384 RON

1 INR = 0.0541 RON

1 JPY = 3.0643 RON

1 KRW = 0.3374 RON

1 MDL = 0.2576 RON

1 MXN = 0.2363 RON

1 NOK = 0.4273 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0472 RON

1 SEK = 0.4380 RON

1 TRY = 0.1328 RON

1 UAH = 0.1102 RON

1 XDR = 6.0903 RON

1 ZAR = 0.2606 RON

Editia 8279 - 08 oct 00:18

„RATBV în buzunar” şi alte 10 idei, la votul Braşovului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 15 mai 2024

Până în 28 mai, braşovenii pot alege 4 proiecte venite din comunitate, care să fie implementate de Primărie

„RATBV în buzunar” şi alte 10 idei, la votul Braşovului

În perioada 14 - 28 mai, braşovenii pot decide care sunt proiectele pe care municipalitatea să le includă în „Programul de bugetare participativă”. Suma alocată pentru finanţarea proiectelor propuse şi votate de braşoveni este de 2 milioane de lei, câte 500.000 de lei pentru proiectul câştigător din fiecare dintre cele 4 categorii, respectiv „Oraşul mobil”, „Oraşul verde”, „Oraşul relaxat”, „Oraşul comunităţilor”, iar în competiţie sunt înscrise, în total, 11 proiecte.
Votul se poate acorda pe platforma dedicată acestui program (bugetareparticipativa.primariabrasovenilor.ro), iar opţiunea poate fi exprimată de braşovenii de peste 14 ani, inclusiv cei cu reşedinţa temporară în municipiu.  
În prima etapă a programului de bugetare participativă, cea de propuneri, au fost înregistrate 51 de idei de proiecte. Dintre acestea, 14 au fost declarate neeligibile deoarece erau propuse de către persoane care nu erau cetăţeni ai Braşovului, alte 13 au fost doar nişte simple idei, fără a da detalii suplimentare. Ulterior, cele 26 de proiecte rămase au fost evaluate de experţi independenţi şi specialişti din Primărie, care au evaluat posibilitatea implementării lor, astfel că în etapa finală au ajuns cele 11 de mai jos.

CELE 11 PROIECTE DIN FINALĂ
„ORAŞUL MOBIL”
1. Sisteme de monitorizare trafic şi butoane pentru siguranţa cetăţenilor
Proiectul constă în instalarea unor sisteme fixe de monitorizare trafic şi constatare automată a abaterilor rutiere (viteză), cu afişarea vitezei, la următoarele intrări în oraş: dinspre Săcele, Ghimbav, Predeal şi Cristian. Acestor sisteme li se vor adăuga 10 butoane pentru siguranţa cetăţenilor (butoane de panică).

2. Aplicaţia RATBV
Proiectul presupune realizarea unei aplicaţii dedicate transportului în comun care să ofere acces la informaţii actualizate în timp real despre reţeaua de transport RATBV. Aceasta va furniza estimări precise ale timpului de sosire în staţiile selectate, utilizând date în timp real şi dispozitive care transmit locaţia autobuzelor. În cazul apariţiei unor întârzieri, aplicaţia va trimite o notificare.

„ORAŞUL VERDE”
3. „Apa la Fiecare Pas - Cişmele Urbane pentru Braşov”
Proiectul prevede amplasarea a 30 de cişmele urbane în zone cu trafic pietonal intens, inclusiv parcuri, pieţe, zone turistice, în proximitatea şcolilor şi instituţiilor publice. Fiecare cişmea va fi conectată la reţeaua locală de apă şi va fi proiectată să reziste condiţiilor meteorologice variabile şi uzurii.

4. Reamenajarea parcurilor pentru copii
Prin acest proiect urmează a fi amenajat un loc de joacă pe terenul dintre strada Cireşului şi strada Cedrilor care să răspundă nevoilor copiilor mai mari de 3 ani şi care va avea sisteme de căţărare, trambuline, pe lângă leagăne şi tobogane.

5. Foişoare Smart
Proiectul vizează revitalizarea şi adaptarea foişoarelor existente în municipiul Braşov pentru a servi ca spaţii de lucru moderne şi sustenabile în aer liber, echipate cu prize electrice pentru dispozitivele electronice şi alimentate parţial sau integral prin panouri solare.

„ORAŞUL RELAXAT”
6. Hamace în parcurile din Braşov
Proiectul îşi propune să transforme parcurile selectate din municipiu în oaze de linişte şi socializare, prin instalarea hamacelor rezistente. Acestea le vor oferi locuitorilor un mod confortabil de a se bucura de aer liber şi vor încuraja interacţiunile sociale.

7. Memory and Identity Piata Brassai
Proiectul îşi propune o intervenţie asupra acestei piaţete crearea unui colţ Brassai, cu o expoziţie permanentă în memoria artistului, o zonă de relaxare cu mobilier cu o capacitate de 100 de locuri, care să permită şi proiecţia de filme.

8. Indicatoare de viteză şi zgomot în pasajul de pe 13 Decembrie
Proiectul constă în montarea unor sisteme de afişare a vitezei vehiculelor care circulă pe drum similare cu cele existente pe B-dul Saturn, pe str. 13 Decembrie, în zona pasajului de sub calea ferată (zona Făget). Astfel de dispozitive vor fi montate pentru fiecare bandă de circulaţie auto (5 în total), plus un ecran suplimentar care să centralizeze numărul de încălcări orare/zilnice/săptămânale ale limitei de viteză, dar şi numărul parcurgerilor regulamentare. În acest proiect este inclusă şi montarea unor sisteme de afişare a nivelului sonor.

„ORAŞUL COMUNITĂȚILOR”
9. Cartierele Braşovului - linia de start pentru sportul de performanţă
Scopul acestui proiect este de a promova în mod concret sportul de performanţă în rândul copiilor şi tinerilor într-o manieră accesibilă şi interactivă, prin organizarea evenimentelor de popularizare a sportului. Propunerea vizează, în prima etapă, cartierele Bartolomeu, Triaj, Noua şi utilizarea infrastructurii publice existente (parcurile Triaj şi Noua, Strada Liberă din Bartolomeu - proiect câştigător în 2023, curţile şcolilor din cele 3 cartiere/sălile de sport aferente). Va fi încurajată reprezentarea cât mai diversă a cluburilor sportive locale (rugby, dans sportiv, street dance, gimnastică artistică şi ritmică, arte marţiale, box, scrimă etc). Principalele activităţi propuse sunt prezentarea activităţilor cluburilor şi preluarea înscrierilor (la standurile de informare), spectacole şi meciuri demonstrative (pe scena în aer liber), lecţii gratuite de iniţiere şi practică de grup pentru toţi cei prezenţi.

10. Outdoor Fit Bartolomeu
Proiectul constă în amenajarea unui parc outdoor de antrenamente fizice divers şi bine echipat, dedicat promovării sănătăţii fizice şi mentale, combaterii sedentarismului şi consolidării comunităţii. Parcul va fi situat în incinta locului de joacă pentru copii „Bartolomeu” nr. 234. Suprafaţa va fi de 200 de metri pătraţi.

11. Proiect de instalare staţii de spălare a bicicletelor în municipiul Braşov
Prin acest proiect se propune amenajarea a 3 puncte de spălare a bicicletelor, cu câte 2 staţii în fiecare locaţie propusă: respectiv Parcul Noua, parcul La Iepure şi Parcul Schaeffler - Livada Poştei. Zonele propuse reprezintă puncte de referinţă pentru practicanţii ciclismului montan, fiind puncte de acces către traseele de ciclism montan.

+3 -3

Comentarii

'Beatrice '

2024-05-15 16:56:20


'Aplicatia trebuia facuta de RATBv si trebuia de mult, dar avand in vedere ca nici panourile nu s in stare sacle tina functionale si corecte, sansele ca aplicatia sa funcționeze sunt minime. Cismele ar fi trebuit de mult atat pt oameni cat si pt animale, parcuri pt copii ar trebui amenajate in multe locuri din oras cum ar fi spatii verzi printre blocuri care n au o banca pt stat la aer, si nu la strada cum sunt pe centura mica.hamacele nu vor rezista mult.monitorizati traficul pt ce daca tot nu se face nimic? Puncte pt spalarea bicicletelor sunt necesare.'

'Gigel Drujbica'

2024-05-15 16:48:43


'Ar mai trebui si o aplicatie \"Vine groapa\", ca gropi sunt destule... Pe cand niste asfalt? RATBV e varza, praf, panouri defecte sau desincronizate, autobuze care pleaca si vin cate 2 (asta pt. ca au programe foarte asemanatoare chiar daca au trasee comune - 31 si 32 de ex.), autobuze mici care se umplu repede (MAZurile din Belarus erau incapatoare).'

'Gladiator'

2024-05-15 08:55:50


'Aplicati RATBv trebuie facuta oricum...Cismelele la fel...Hamace?!...Foisoare smart?! pai noi vrem lumea sa iasa, sa se plimbe, nu sa stea la o bere in foisor sa-si incarce telefonul si sa stea pe tiktok...'

'mihai'

2024-05-15 05:12:47


'Aia cu hamacele in parc e buna...Se bucura si ciorile...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional