Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:19

Râşnovul, de Crăciun şi Revelion: locul unde vii străin în 2014 şi pleci prieten în 2015

Autor: Iulian CUIBAR, Ionuţ DINCĂ

Publicat la 23 decembrie 2014

Proprietarii cabane şi pensiuni spun că au deja turişti care vin al patrulea an la rând să-şi petreacă sărbătorile în „Orașul Trandafirilor". Şi pentru râşnoveni, restaurantele au pregătit seri speciale

Râşnovul, de Crăciun şi Revelion: locul unde vii străin în 2014 şi pleci prieten în 2015

E deja forfotă mare prin pensiunile şi restaurantele din Râşnov în aşteptarea sărbătorilor de iarnă. Pentru ca oaspeţii să se simtă cât mai bine, proprietarii le pregătesc numeroase surprize celor care îşi vor petrece sărbătorile de iarnă la Râşnov. Constantin Ungureanu, preşedintele Asociaţiei Rosenau Turism, a precizat că, de regulă, pentru Crăciun au fost pregătite meniuri tradiţionale româneşti, dar în meniurile de Revelion au fost incluse şi specialităţi culinare internaţionale, cum de altfel doar la restaurantele din staţiunile de lux mai găseşti, însă preţurile sunt cu mult mai accesibile. Pentru cina dintre ani, bucătarii râşnoveni le vor găti oaspeţilor meniuri din fructe de mare, tartine cu caviar şi chiar specialităţi din raţă sălbatică, iar băutura va fi la discreţie şi în funcţie de preferinţe. Din meniuri nu lipseşte nici peştele, mai ales că tradiţia spune că în noaptea dintre ani este bine să consumi peşte, însă şi aici specialităţile diferă de la un restaurant, la altul. Pentru cei care vor să se „dreagă” după petrecerea de Revelion, pentru a doua zi bucătarii vor găti special ciorbe „acre”, de la perişoare, la ciorbe ţărăneşti sau de burtă. „În oraşul nostru sunt aproximativ 2.000 de locuri de cazare în unităţi de 4, 3 sau 2 stele (margarete), iar pentru Revelion, gradul de ocupare este de 95%. „Pentru Crăciun, mai sunt locuri libere în pensiuni, însă este bine de ştiut că preţurile nu au fost majorate, ci se menţin la nivelul celor practicate pentru sezonul de iarnă”, a spus Constantin Ungureanu.


Revelion la înălţime, la Mălăieşti
Iubitorii muntelui au ocazia să petreacă Revelionul în atmosfera care le este probabil cel mai aproape de suflet, la Cabana Mălăieşti, la 1.720 de metri altitudine. Deşi cabana are o capacitate maximă de 112 locuri de cazare, la petrecerea de Anul Nou vor participa aproximativ 60 de persoane, „să aibă toată lumea spaţiu să se simtă bine”, după cum spune cabanierul Ion Adămuţă. Acesta îşi va aştepta oaspeţii cu un meniu clasic de Revelion, însă a doua zi de pe masă nu va lipsi ciorba de fasole, tradiţională pentru înălţimile munţilor. „De Crăciun, lumea preferă să rămână acasă, însă de Revelion avem petrecere în toată regula. Se va urca, bineînţeles, pe jos, drumul durează aproximativ două ore şi jumătate, iar poteca o facem chiar noi. Iarna se ajunge mai uşor, pentru că se aşează zăpada. Vom petrece cu jocuri de cabană, foc de tabără şi artificii. Aşteptăm turişti din Iaşi, Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, din toată ţara. Sunt oameni care fac aici Revelionul pentru al patrulea an la rând. Vin străini pe 30 decembrie şi pleacă prieteni pe 2 ianuarie”, a declarat Ion Adămuţă. Acesta a mai afirmat că profilul clienţilor de la Mălăieşti este omul de munte, iar rezervările au început încă de la 1 ianuarie 2014. Preţul mesei festive de Revelion este de 130 de lei de persoană, pentru restul sejurului turiştii plătind cazarea de 30 lei/noapte. Conform principiului „iarna car şi vara sanie”, aprovizionarea a fost făcută încă de acum câteva luni, cu caii. „Am şi extins clădirea, am cărat mai mult de un TIR de cărămidă cu caii”, şi-a încheiat cabanierul de la Mălăieşti descrierea.



Specific de munte şi produse bio la Diham
Tot pentru cei care iubesc muntele se pregătesc şi cabanierii de la Diham, cu produse tradiţionale precum sarmale sau pomana porcului pentru masa de Crăciun şi cu un meniu tradiţional pentru seara de Revelion şi cea de 1 ianuarie. „Vor avea loc, pe lângă petrecerea propriu-zisă şi tradiţionalele jocuri de cabană. Surpriza noastră sunt produsele naturale bio, din propria grădină. Cu aerul curat de munte merge bineînţeles o mâncare sănătoasă”, ne-a spus doamna Oara Bordea, administrator al locaţiei. Aceasta a mai precizat că pentru masa de Revelion s-au ocupat deja 40 din cele 80 de locuri disponibile.


Specialităţi internaţionale „La Promenadă”
Restaurantul „La Promenadă” vă aşteaptă de sărbători cu un meniu bogat în care, pe lângă preparatele tradiţionale, au fost incluse şi o serie de specialităţi din bucătăria internaţională. De Crăciun, cei care vor dori să servească masa în cadrul acestui restaurant pot alege dintre o serie de bunătăţi , de la salată boeuf, la piftie, carne la oală sau sărmăluţe ardeleneşti. Preţurile per preparat nu depăşesc 30 de lei. De Revelion, la restaurantul din Promenadă va fi pregătită însă o masă festivă, de la care nu vor lipsi nici muzicanţii. În meniul care costă 250 de lei/persoană, pe lângă preparate tradiţionale au fost incluse şi o serie de specialităţi pe care nu le mănânci în fiecare zi, cum ar fi papiotele de somon în cruton de măr cu sos pesto sau pieptul de raţă în sos de portocale. Pe toată perioada sărbătorilor de iarnă copiii care vin cu părinţii lor la masă în această locaţie au acces gratuit la locul de joacă.


Meniu tradiţional la Centru Nord
Restaurantul Centru Nord s-a pregătit aşa cum se cuvine şi în acest an pentru sărbătorile de iarnă, iar râşnovenii vor putea participa la mese festive atât în prima zi de Crăciun, cât şi în noaptea dintre ani şi în prima zi a lui 2015. Bucătarii au pregătit un meniu tradiţional, din care nu lipseşte tochitura de porc sau piftia, la petrecerea de Crăciun, iar de Revelion pe masă va fi obligatoriu păstrăv, dar şi friptură de curcan. Special pentru prima zi a noului an vor fi pregătite şi ciorbe, de perişoare, de burtă sau ţărănească de curcan. Bucătarul şef, Voicu Adămuţă, ne garantează că specialităţile vor avea un gust deosebit, ţinând cont că vor fi din carne „de curte”. De Revelion preţul mesei festive este de 200 de lei, iar în celelalte zile de sărbătoare nu este un meniu fix, fiecare client putând alege dintre bunătăţile pregătite de personalul restaurantului.


Raţa sălbatică, specialitate la „Edelweiss”
Şi Pensiunea „Edelweiss” (La Moară) vrea să le ofere celor care vor să îşi petreacă noaptea dintre ani în această locaţie o masă festivă mai deosebită. Dacă pe masă vor fi în general preparate tradiţionale, specialitatea casei va fi friptura de raţă la cuptor la care se adaugă şi o friptură din muşchi de vită. Preţul mesei festive de Revelion este de 350 de lei de persoană.


Ce delicatese pregătesc bucătarii la „Pănicel”
La Complexul Turistic Pănicel, noaptea dintre ani va fi marcată printr-o petrecere specială, unde atmosfera va fi întreţinută de muzicanţi de soi. Printre specialităţile culinare ce vor fi servite se numără la aperitiv rulada de pui cu prune şi caise sau ou nufăr umplut cu biftec de somon pe canapea de kiwi. Fiindcă se spune că este bine ca pe masa de Revelion să fie şi peşte, bucătarii de la „Pănicel” vor pregăti şalău cu cartofi natur şi sos capere. Nici „porcul” nu va lipsi din meniu, fiecare mesean urmând să primească câte o ceafă la grătar cu orez sălbatic şi murături. Preţul unui meniu este de 250 de lei/persoană în aceşti bani fiind inclus şi „open bar-ul”.



Revelion cu DJ în „casa folkului”
Cel care va încinge atmosfera la petrecerea de Revelion de la Restaurantul Rosenau va fi un DJ, iar aceasta deoarece „clienţii noştri preferă muzica uşoară, care foarte probabil va domina seara”, după cum ne-a declarat Gigi Oargă, administrator al localului. Meniul va fi unul specific pentru petrecerea de Anul Nou, cu gustare, peşte, friptură şi desert, toate la preţul de 180 lei/persoană, iar din cele 120 de locuri, cam 50 vor fi ocupate de turişti. „Avem oaspeţi din toate categoriile de vârstă. Oamenii sunt în mare parte clienţi fideli, vin de câţiva ani la noi şi ştiu la ce să se aştepte. De Crăciun avem deschis, însă servim a la cart, din cauză că, fiind în mijlocul oraşului, nu avem posibilitatea să organizăm tăiatul porcului, aşa cum se întâmplă la locaţii ceva mai retrase”, a mai spus Gigi Oargă. Cu prilejul sărbătorilor, aici au mai avut loc concerte de colinde, spectacole cu diverse formaţii, iar proprietarii încearcă să aducă spiritul muntelui şi prin cele două petreceri cu temă pe care le organizează lunar, cea de folk şi cea de cântece de munte.


Dublă petrecere la Poiana Râşnoavei
Tradiţionalul foc de tabără nu va lipsi nici la Pensiunea Poiana Râşnoavei Doripesco în seara de Revelion, atunci când locaţia va organiza o petrecere în stil românesc, cu orchestră, care va fi reluată şi a doua seară, prilej cu care vor fi sărbătoriţi toţi cei care poartă numele de Vasile. Meniul de sezon, care va cuprinde pomana porcului, sarmale şi toate celelalte preparate specifice Crăciunului, va fi bineînţeles asezonat cu specialităţile casei, produse şi preparate din peşte. Cei care pe care cumpăna dintre ani îi va găsi aici vor putea încerca platourile pescăreşti reci sau calde, borşul şi gulaşul de peşte, dar şi inegalabila saramură de crap. La Doripesco, aceasta este mai mult decât specialitatea maeştrilor bucătari, fiind motivul pentru care toată lumea alege să se întoarcă măcar încă o dată. Ingredientul cheie foosit este, după cum spun bucătarii, pasiune şi mult suflet.  Crapul, abia scos din acvariul restaurantului, potrivit rumenit la grătar, cu condimente speciale de peşte, este pus apoi să înoate în saramura uşor picantă şi bogată în feliuţe de roşii, ardei iute şi ceapă din abundenţă. Iar ca saramura să fie fără egal, se adaugă şi mirodenii precum boia de ardei iute şi aromatul usturoi pisat, totul presărat cu cel mai proaspăt pătrunjel. Gustarea se serveşte asortată cu o mămăliguţă ardelenească. „Pentru noi, vara e sezonul plin, specificul fiind unul pescăresc. Totuşi, încercăm să ne apropiem de vârf şi în perioada sărbătorilor de iarnă, iar petrecerea de Revelion este una cu adevărat spectaculoasă pot spune, cheful continuând chiar şi a doua seară. De Crăciun servim a la carte în acest an. În anii în care avem grup de minim 20 de persoane organizăm şi noi petrecere cu tăiat de porc, însă de aeastă dată nu a fost cazul”, ne-au spus reprezentanţii localului. Masa festivă de Revelion va costa 250 lei/persoană, însă există şi posibilitatea unui sejur prelungit de până la 5 nopţi.


Colindătorii, primiţi cu pomana porcului la Pensiunea Tudor
În seara de Ajun, la Pensiunea Tudor vor sosi colindătorii, care vor oferi un mic moment artistic dedicat sărbătorilor de iarnă. Gazdele îi vor „răsplăti” cu pomana porcului, sarmale, tobă, caltaboş şi restul preparatelor care nu lipsesc de pe masa românilor în această perioadă. „Tăiem porcul cu câteva zile înainte, iar apoi facem toate preparatele pentru masa de Crăciun, când petrecem tradiţional româneşte. De Revelion schimbăm un pic strategia şi, pe lângă preparatele de porc, ne îndreptăm către meniurile internaţionale clasice, cu gustare, friptură şi desert. Chiar dacă există multe momente de-a lungul anului când nu sunt prea mulţi turişti, în weekenduri şi cu ocazia sărbătorilor recuperăm”, ne-a spus Tudor Dogaru, administratorul locaţiei. Acesta a precizat că are deja ocupate mai bine de jumătate din cele 50 de locuri de cazare şi foarte probabil pensiunea va fi plină la finalul anului. Pachetul de Revelion  include 4 nopţi de cazare cu demi - pensiune (mic dejun şi cină incluse) la preţul de 1.450 lei/persoană.


Turişti din toată ţara petrec la Restaurant Intim
La Restaurant Intim, pe perioada sărbătorilor de iarnă, pe lângă râşnoveni şi braşoveni ajung turişti din toată ţara, care se întorc cu plăcere an de an. Dacă de Crăciun nu va exista o petrecere propriu-zisă, restaurantul fiind deschis în regim a la carte, Revelionul va fi sărbătorit ca în fiecare an într-o atmosferă plină de voie bună. „Avem clienţi din Braşov, dar şi din ţară, oameni care vin din Moldova sau alte zone şi îşi petrec sărbătorile la pensiuni din zonă. Îi aşteptăm cu meniul clasic, la care de bază vor fi bineînţeles preparatele gen caltaboş, piftie, cârnaţi sau tobă. Faţă de alţi ani, parcă e ceva mai greu, însă aşa se întâmplă în domeniul nostru, zile şi zile, perioade şi perioade”, ne-a spus Dumitru Moroianu, proprietarul restaurantului. Preţul mesei festive de Anul Nou este de 220 lei/persoană.


 

+0 -0

Comentarii

Ungureanu Valentina

2014-12-23 10:54:10


Sarbatori fericite si la multi ani pentru intreaga echipa BZB.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie