Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8202 - 17 iun 19:45

Râşnovenii, şocaţi de moartea micuţei Dor

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 25 aprilie 2017

Râşnovenii, şocaţi de moartea micuţei Dor

Moartea alpinistei de nici 14 ani, Dor Geta Popescu, a lovit ca un trăsnet oraşul braşovean Râşnov şi întreaga ţară. Deţinătoare a mai multor recorduri de vârstă în alpinismul mondial, tânăra sportivă şi-a pierdut viaţa sâmbătă, într-o avalanşă petrecută în Munţii Retezat. În acelaşi accident şi-a găsit sfârşitul şi mai tânărul său coleg, Erik Gulacsi, din Braşov, de numai 12 ani.


„Oh, Doamne! Este groaznic! Aşa ceva să nu se-ntâmple niciunui părinte!”
Moartea ei a venit ca o lovitură nu numai pentru cei apropiaţi, ci pentru toţi cei care o cunoşteau. „Eram mândru de ce reuşise fata, ca orice om, vă daţi seama, când ştii că aici îşi desfăşoară activitatea, sigur că eşti mândru. Ne pare rău. Condoleanţe!”, ne-a spus unul din concitadinii veniţi ieri să aprindă o lumânare în memoria fetei la uşa Clubului de alpinism Altitudine din Râşnov, unde era legitimată fata.

„Eu chiar am fost şocată când am auzit, de dimineaţă. Mi-a părut foarte rău, mai ales că am cunoscut-o, deşi pentru oricine îţi pare rău, mai ales pentru un copil aşa...”, ne-a spus o altă rânoşveancă. „Oh, Doamne! Este groaznic! Aşa ceva să nu se-ntâmple niciunui părinte! Ne-am bucurat de fiecare dată când am auzit de ele şi de ce reuşeau, atât Coco, cât şi cea mică. Este înfiorător!”, ne-a spus o pereche de vârsta a treia.

„Nu am crezut şi nu credeam vreodată ca la noi în ţară, după experienţa lor, să se întâmple o astfel de tragedie”, ne-a mărturisit un alt trecător.
Nici vecinilor lui Erik nu le vine să creadă că s-a putut întâmpla o asemenea tragedie. „Cum era? Ca toţi copiii. Mergea la şcoală, venea, cuminte, mergea cu taică-său, cu soră-sa, totdeauna cu bicicleta”, ne-a spus vecina băiatului care a pierit în avalanşă.Din rucsacul Getei nu lipseau cărţile
Pe lângă antrenamente şi ascensiuni pe cele mai înalte sau dificile culmi de pe întreg mapamondul, Dor Geta mai avea o pasiune. Fata era un fidel cititor al cărţilor de la Biblioteca oraşului şi purta dese discuţii cu bibliotecara. „Citea mult. Foarte mult. Şi cărţi grele. „Hoţul de cărţi” a citit, „Tom Gates”, „O buclă în timp”. Deci chiar nu pot să vorbesc aşa. Era o fetiţă foarte deschisă. De multe ori, când se întorcea din expediţiile ei îmi povestea pe unde a fost, cum a fost, ce a văzut, ce a impresionat-o”, îşi aminteşte Petronela Bordea, bibliotecară.Şeful Salvamontului din Râşnov spune că un copil de vârsta campioanei nu ar trebui să meargă pe munte în condiţii periculoase
Vecin şi unul dintre cunoscuţii familiei Popescu, şeful Salvamontului Râşnov, Ioan Adămuţă, spune că în ţara noastră nu există legi care să reglementeze mersul pe munte, motiv pentru care turiştii sau chiar specialiştii nu ţin cont de avertizările salvamontiştilor şi se produc numeroase accidente grave. „S-ar fi putut să plece şi de acolo o fisură, de sus, din creastă. Asta doar cine e expert o poate spune. De exemplu, eu sunt în Salvamont din 1985 şi nu îmi permit să merg pe trasee închise iarna”, recunoaşte Ioan Adămuţă, şef Salvamont Râşnov.

De altfel, nici Ioan Pivodă, şeful Salvamontului Zărneşti, nu este de acord ca pe munte, în zone şi perioade periculoase să fie permis accesul copiilor. „Până în 1989 celor sub 18 ani nici măcar nu le era permis să se înscrie într-un club de alpinism”, aminteşte Pivodă. Colegul său de la Rânov, Ioan Adămuţă, mai spune că nu este exclus ca grupul de ghizi să fi declanşat avalanşa prin faptul că era alcătuit din foarte multe persoane, dar este de neiertat că grupul format din cei 7 braşoveni a ales traseul de vară, total nerecomandat după căderile masive de zăpadă de săptămâna trecută.

Cetăţean de onoare
Viceprimarul oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, a anunţat ieri că va propune Consiliului Local Râşnov acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru Dor Geta Popescu. „Voi propune în şedinţa Consiliului Local care va avea loc marţi, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Râşnov, pentru performanţele extraordinare pe care le-a realizat fetiţa în alpinism. Nu ştiu dacă va fi o zi de doliu în oraş atunci când va fi înmormântată. În acest moment atât pot să vă spun”, a declarat viceprimarul oraşului. Corpul neînsufleţit al alpinistei a ajuns luni seara la Râşnov şi a fost depus la capela Bisericii Sfântul Nicolae din oraş.Geta a ajuns în sicriu, acasă
Corpul neînsufleţit al Getei Popescu a ajuns luni seara la Râşnov şi a fost depus la capela Bisericii Sfântul Nicolae din oraş.

La majorat, sora ei a renunţat la alpinism
Crina Coco Popescu, prima membră a familiei care a bătut mai multe recorduri mondiale de vârstă, a decis, în momentul în care a împlinit 18 ani şi a putut lua hotărâri de una singură, să renunţe la sport.

+2 -0

Comentarii

DanaBv

2017-04-25 10:48:40


Mea culpa, tocmai am aflat ca astfel de casti exista...

DanaBv

2017-04-25 07:41:23


Intr-adevar, aceasta cumplita tragedie ne-a lovit ca un trasnet si pe noi, cei care nu-i cunosteam, dar eram asa de mandri de ei atunci cand auzeam de succesele lor. Cred ca cel mai potrivit mod de a-i onora pe cei doi copii minune ar fi sa actionam pentru modificarea legislatiei in domeniu si, avand in vedere ca cei doi copii au murit in urma unor severe politraumatisme craniene, poate ca unul dintre extraordinarii nostri inventatori va concepe un model adaptat de casca de protectie pentru alpinisti. Ma gandesc ca o astfel de casca ar fi utila nu numai in caz de avalansa, ci si al unor caderi de la inaltime, mult mai frecvente decat accidentarile cauzate de avalanse. Dumnezeu sa-i calauzeasca spre lumina vesnica pe cei doi copii minunati.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie