Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 03:56

Punctul de vedere al locuitorilor din Podu Oltului: „Noi ne dorim autostradă, dar nu aici”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 15 februarie 2022

Zeci de oameni ai satului au participat la o discuţie cu primarul pe tema autostrăzii Braşov - Bacău. Primăria Hărman cere Prefecturii Braşov să organizeze o întâlnire cu factorii interesaţi

Punctul de vedere al locuitorilor din Podu Oltului: „Noi ne dorim autostradă, dar nu aici”

După ce în comuna Hărman, judeţul Braşov, a început o campanie de strângere de semnături de la cetăţenii nemulţumiţi de traseul autostrăzii Braşov – Bacău, primarul comunei, Onoriu Velican, a organizat sâmbătă, 12 februarie, o întâlnire cu locuitorii din satul Podu Oltului, pentru a discuta acest subiect, având în vedere că oamenii reclamă că autostrada ar urma să treacă prin localitatea lor.

Primarul Velican: „Au apărut tot felul de informaţii şi memorii. Cred că temerilor oamenilor ar trebui să le răspundă instituţiile abilitate”
La întâlnire au participat câteva zeci de oameni, iar în urma acestei dezbateri, primarul Hărmanului a anunţat că a depus o adresă la Prefectura Braşov, prin care a solicitat organizarea unei întâlniri cu toţi factorii interesaţi. „Au apărut tot felul de informaţii şi memorii. Cred că temerilor oamenilor ar trebui să le răspundă instituţiile abilitate, motiv pentru care am solicitat Prefecturii să organizeze o discuţie cu toţi factorii, cum sunt, de exemplu, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, arhitectul şef al judeţului Braşov, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria Hărman.  De asemenea, în timpul discuţiilor de sâmbătă, am convenit cu locuitorii ca la această întâlnire să participe şi unul sau doi reprezentanţi ai cetăţenilor, urmând ca ei să îi propună pe cei care îi vor reprezenta”, a declarat primarul.

Invitaţie şi pentru celelalte localităţi
Onoriu Velican a mai spus că la această întâlnire ar putea participa şi celelalte primării din judeţul Braşov pe teritoriul cărora ar urma să treacă autostrada.
Reamintim că, conform variantei agreate de CNAIR, autostrada va trece pe teritoriul administrativ al localităţilor Hălchiu – Braşov – Bod – Sânpetru – Ilieni – Chichiş – Ozun – Breţcu – Oituz - Hârja – Poiana Sărată – Bacău.

Discuţii şi despre „confidenţialitate”
La întâlnirea de sâmbătă a participat şi unul dintre iniţiatorii campaniei de strângere de semnături, care, atunci, i-a solicitat primarului detalii privind punctul de vedere al Primăriei privind acest proiect, solicitat şi de Consiliul Judeţean Braşov, pentru emiterea certificatului de urbanism. Primarul a menţionat în timpul dezbaterii că „ni s-a cerut un punct de vedere de către CNAIR. Consiliul Judeţean Braşov ne-a cerut un aviz necesar eliberării certificatului de urbanism pentru întocmirea Studiului de fezabilitate. Sunt două lucruri diferite. Am convocat Consiliul Local, au semnat că toată informaţia consultată de ei este confidenţială, pentru că aşa prevede legea. Am discutat cu ei în momentul în care ni s-a cerut punctul de vedere”.  
Pe de altă parte, unul dintre consilierii locali a declarat că, la şedinţa de CL la care au fost convocaţi, pe plicul în care era documentaţia scria „confidenţial” şi au existat mai multe variante de traseu.
De cealaltă parte, oamenii au reproşat faptul că nu au fost consultaţi şi au declarat că nu înţeleg ce este „confidenţial” într-o linie pe hartă. De asemenea, ei au ridicat atunci problema digului de apărare al râului Olt, temerea lor fiind că acesta va fi distrus. Apoi, un alt cetăţean a ridicat problema vibraţiilor care ar putea distruge clădirile.
De asemenea, una dintre persoanele prezente la discuţii a declarat că „noi nu vrem să avem autostradă, că este aici, că este mai în stânga, că este mai în dreapta”. O altă persoană a reproşat că nu au fost consultaţi locuitorii din satul Podul Olt. „Noi ne dorim autostradă, dar nu aici”.   

50 de case dărâmate, de care, oficial, primarul nu ştie
După mai multe zeci de minute de discuţii, în care toată lumea vorbea şi nimeni nu asculta, referitor la petiţia împotriva autostrăzii care circulă prin Hărman, o propunere a oamenilor a fost ca primarul să o semneze. „Eu nu pot să semnez o petiţie în care se scrie că dărâmă 50 de case, că se distruge digul Oltului, pentru că nu am această informaţie”, a declarat primarul.
Discuţia despre autostradă a fost şi un pretext pentru locuitorii din Podu Oltului să-i spună primarului că, zeci de ani, locuitorii acestui sat nu au contat pentru conducerea comunei şi că localitatea are mare nevoie de investiţii în infrastructura de rutieră sau în cea de canalizare.

+3 -7

Comentarii

'Gelu'

2022-02-16 09:11:19


'Toți primarii sunt niste slugoi siniștrii care reprezintă doar interesele mafiei PSD-PNL, nicidecum interesul cetățenilor. Pentru mafia imobiliară documentele nu sunt confidențiale.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie