Curs BNR

1 EUR = 4.8909 RON

1 USD = 4.7450 RON

1 GBP = 5.7696 RON

1 XAU = 272.6466 RON

1 AED = 1.2918 RON

1 AUD = 3.3761 RON

1 BGN = 2.5007 RON

1 BRL = 0.9197 RON

1 CAD = 3.7206 RON

1 CHF = 5.0380 RON

1 CNY = 0.7040 RON

1 CZK = 0.2009 RON

1 DKK = 0.6575 RON

1 EGP = 0.2478 RON

1 HUF = 1.2438 RON

1 INR = 0.0596 RON

1 JPY = 3.5548 RON

1 KRW = 0.3638 RON

1 MDL = 0.2455 RON

1 MXN = 0.2382 RON

1 NOK = 0.4990 RON

1 NZD = 3.0574 RON

1 PLN = 1.0448 RON

1 RSD = 0.0417 RON

1 RUB = 0.0774 RON

1 SEK = 0.4689 RON

1 TRY = 0.2642 RON

1 UAH = 0.1287 RON

1 XDR = 6.2901 RON

1 ZAR = 0.2925 RON

Editia 7757 - 12 aug 09:34

Prostie sau hoţie? Prăbuşirea RIAL între acuzaţiile actualului şi fostului director

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 11 iunie 2021

Sau cum duci aproape de faliment o regie care are patrimoniul Braşovului „pe mână”, de închiriat, şi o divizie de construcţii cu contracte asigurate de Primărie

Prostie sau hoţie? Prăbuşirea RIAL între acuzaţiile actualului şi fostului director

După greva de miercuri al salariaţilor de la RIAL, primarul Braşovului, Allen Coliban, împreună cu directorul interimar al RIAL SRL, Sorin Jula, au organizat joi o conferinţă de presă, pentru a oferi mai multe detalii privind situaţia de la societatea comercială aflată în subordinea Consiliului Local.

30.000 de lei în cont, 7,52 milioane de lei pierderi
Din punctul lor de vedere, fosta conducere a RIAL a lăsat o „grea moştenire”, principala problemă fiind Serviciul Tehnic, care se ocupa de construcţii, despre care au menţionat că „din punct de vedere al managementului, abordarea a fost una riscantă”. De asemenea, cei doi au menţionat că la preluarea mandatului de către noul manager, în conturi era suma de 30.000 de lei, iar societatea era în blocaj economic. Pentru a salva societatea, primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat că va urma o rectificare a bugetului local, prin care RIAL va primi suma de 10 milioane de lei, pentru a intra „pe linia de plutire”.
În timpul conferinţei de presă, directorul societăţii a declarat că la data de 31 decembrie 2020, societatea avea o pierdere de 3,27 milioane de lei, pentru ca la data de 30 aprilie 2021 să ajungă la 7,52 milioane de lei, la care se adaugă un necesar de investiţii şi capital de lucru de 2,4 milioane de lei, pentru a putea fi reluată activitatea în condiţii optime.

Verdictul după Scripcaru: Management prost, 80 de oameni angajaţi , fără şef cu expertiză în construcţii  
„În anul 2019 au fost angajate 80 de persoane. RIAL-ul nu a fost gândită ca o firmă de construcţii. Taxele pentru salariile muncitorilor din construcţii nu erau cele corespunzătoare acestui domeniu de activitate. Nu a fost o echipă de project management pentru construcţii. Au fost luni de zile de întârziere faţă de termenele asumate prin contract pentru finalizarea lucrărilor. În momentul în care au fost angajaţi respectivii oameni, nu a fost o planificare pentru următorii ani, astfel încât societatea să ajungă pe profit”, a declarat Jula.

Nu mai sunt bani: Fără tichete de masă, 84 de salariaţi trecuţi la 4 ore pentru o lună
De asemenea, reprezentantul RIAL a menţionat că salariile angajaţilor se vor plăti la timp şi integral în această lună. Ulterior, în perioada 15 iunie – 15 iulie, dintre cei 114 salariaţi, 84 dintre ei vor avea contracte de muncă de 4 ore, urmând a se reveni la normal după ce se va aproba rectificarea bugetului local. „Vor mai rămâne cu program de 8 ore pe zi 30 de salariaţi care lucrează la blocuri (izolarea blocurilor sociale – n.r.). De asemenea, ei nu vor primi tichetele de masă”, a mai spus Jula.

Vor fi şi concedieri
Conform declaraţiei directorului RIAL Braşov, societatea va fi reorganizată, urmând a se face chiar concedieri. Nu a anunţat câţi oameni îşi vor pierde locurile de muncă, însă a menţionat că redimensionarea se va face în funcţie de capacitatea tehnică pe care o deţine, dar şi de lucrările pe care le va contracta cu Primăria Braşov. Astfel, primăria va pune la dispoziţia RIAL-ului o listă de lucrări, pe care această societate le poate executa în timp şi în condiţii optime, astfel încât această societate să poată să îşi dimensioneze corect resursele umane, tehnice şi financiare, ca să nu mai ajungă în blocaje.
Directorul RIAL a afirmat că problemele la societate au început să apară anul trecut. Apoi, a continuat el, „în anul 2021, serviciul tehnic a avut un singur contract, de 598.0000 de lei, în condiţiile în care doar costurile cu salariile sunt vreo 580.000 de lei pentru acelaşi serviciu tehnic. Deci vorbim despre ce? Practic, a fost falimentat! În ultimele şase luni s-a mers efectiv pe resturi de lucrări şi atât. Deci, RIAL-ul va necesita o  restructurare, din punctul meu de vedere, pe toate palierele. Şi nu în sensul de a lăsa oamenii fără serviciu, ci de a le găsi soluţii atât cât se poate şi cât mai doresc să lucreze”.

Firmă de construcţii fără schelă
De asemenea, el a reclamat faptul că societatea comercială nu avea dotările necesare pentru efectuarea unor lucrări. „Nu este normal să nu ai o schelă. Nu este normal să închiriezi o astfel de schelă, pentru suma de 115.000 de euro în anii 2019 şi 2020”, a continuat noul manager al RIAL.
Un alt exemplu oferit de directorul RIAL a fost cel al gardului de la Cimitirul Municipal. Mai exact, conform devizului prezentat de RIAL, realizarea gardului a fost estimată la 500.000 lei. Contractul a fost subcontractat de RIAL unei alte firme, care nu a finalizat lucrările la timp, iar societatea comercială aflată în subordinea Primăriei a fost pusă în situaţia de a plăti penalităţi de întârziere.

„La finalul anului trecut, ne vindea gogoşi”
La rândul său, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că la o lună de la preluarea mandatului de director interimar i s-a confirmat ceea ce a spus încă din lunile trecut, adică „nevoia, în primul rând, a unui management profesionist. Pe de altă parte, indiciile pe care le aveam legate de situaţia actuală - vorbim de aproape 10 milioane de lei gaură - care nu pot să aibă un răspuns decât în zona celor doi termeni:  prostie şi hoţie. Cât din fiecare, ne vom edifica în perioada următoare. Cert este că dacă ai o societate care gestionează patrimoniul municipiului Braşov - vorbim de locuinţe, vorbim de spaţii comerciale -, care, în plus, primeşte de la primărie lucrări garantate, lucrări finanţate din bani publici, şi cu toate acestea este pe minus 10 milioane - aceasta  este o problemă de management defectuos absolut evidentă. Vorbim de o societate care la finalul anului trecut, în discuţiile din perioada decembrie-ianuarie, ne vindea gogoşi sub forma unui profit pe care l-a raportat, şi care, iată, la mai puţin de jumătate de an, este într-o gaură de 10 milioane de lei, o gaură care este numai consecinţa unor probleme istorice de management”, a precizat primarul Allen Coliban.

Proiectul de reabilitare a Colegiului Unirea, o „succesiune de greşeli”
Pe de altă parte, întrebat în ce stadiu este proiectul de reabilitare a Corpului A al Colegiului Naţional Unirea, primarul a declarat că acesta este în întârziere cu 10 luni. „Acolo a fost o succesiune de greşeli. Este nevoie de lucrări suplimentare pentru obţinerea avizului ISU, contractul fiind semnat. Obiectivul nostru este ca lucrările să fie gata până la începerea anului şcolar 2021 - 2022”, a declarat Coliban, care a menţionat că pentru lucrările la acest liceu, municipalitatea braşoveană mai are de plătit lucrări în valoare de aproximativ 600.000 lei.  
Pe de altă parte, directorul RIAL a menţionat că la Colegiul Naţional Unirea nu există acum un diriginte de şantier, care şi-a dat demisia.  

Cum se apără fostul director  
De cealaltă parte, fostul director al RIAL SRL, Doru Constantin (foto), a declarat că, din toamna anului trecut nu a mai primit nici un contract de la Primăria Braşov. De altfel, el a menţionat că ultimul contract primit a vizat lucrările de izolare a unor blocuri, iar o perioadă nu s-a putut interveni din cauza sezonului rece.
Totodată, el a menţionat că încă din luna februarie a depus ofertă pentru extinderea Şcolii Gimnaziale nr. 30 din cartierul Tractorul. „Nu ni s-a răspuns ofertei nici acum. Contractul este blocat de primar”, a declarat Constantin. Ba mai mult, conform fostului director al RIAL, în trecut, la începutul anului, când se pregăteau bugetele, erau discuţii la Primăria Braşov, pentru a se stabili lucrările ce urmau a fi preluate de această societate comercială. „Anul acesta am avut două discuţii scurte cu viceprimarul Flavia Boghiu. A doua oară, discuţia s-a încheiat după cinci minute, pentru că mi-a expirat timpul”, a spus fostul director.
Totodată, susţine că a încercat obţinerea unei linii de credit, pentru a se putea finanţa activitatea, însă municipalitatea braşoveană nu a fost de acord.
Nu în ultimul rând, el a oferit şi un punct de vedere referitor la gardul de la Cimitirul Municipal. „Gardul respectiv a fost livrat de firma care a furnizat şi platformele de gunoi, iar noi i-am lăsat să îl monteze”, a spus Constantin.„Dirigintele de şantier a plecat pentru că nu a mai fost plătit”
Despre situaţia de la „Unirea”, Constantin a menţionat că „ultimele situaţii de lucrări au fost semnate de dirigintele de şantier în luna martie. El a plecat pentru că nu a fost plătit (de Primăria Braşov, în calitate de beneficiar al proiectului - n.r.). De altfel, şi ultimele situaţii de şantier au fost semnate pentru că ne cunoşteam”. Tot despre acest proiect, directorul spune că au fost executate lucrări necesare obţinerii avizului ISU.
În ceea ce priveşte acuzaţia că RIAL nu avea schele şi că a închiriat, fostul director al RIAL a declarat că societatea are 1.000 mp de schelă, insuficientă pentru lucrările de izolate a celor 12 blocuri.

Şi el „a moştenit”
Despre organigrama societăţii comerciale, Doru Constantin a declarat că schema de personal a fost aprobată încă din anul 2018 de Consiliul Local Braşov, iar salariile, tichetele de masă şi alte bonusuri au fost au fost stabilite prin Contrat Colectiv de Muncă încă din perioada în care director al societăţii era Sorin Păltânea, iar următoarea negociere va fi în toamnă.

Ar fi... victimă
Nu în ultimul rând, fostul director a menţionat că la RIAL au venit în „control” mai mulţi consilieri ai primarului. „După ce a terminat cu Poliţia Locală, Radu Dascălu, a venit la RIAL. A solicitat mai multe documente. Pur şi simplu a plecat cu două sacoşe de documente. Apoi a venit o altă consilieră a primarului, care era foarte interesată de locuinţe. Nu i-am dat nici un document, pentru că nu a putut spune în ce calitate solicită documentele”, a mai spus fostul director.
Totodată, el a menţionat că anul trecut, USR a vrut să preia fostul sediu PNŢ-CD din Piaţa Enescu. „Le-am explicat că în baza noului Cod Administrativ, pot obţine un spaţiu participând la licitaţie sau folosindu-se de prevederile Legii partidelor, iar în această situaţie era nevoie de o hotărâre de Consiliu Local, dar nu au mai făcut acest lucru”, a mai spus Doru Constantin.

+7 -8

Comentarii

'DIMULESCU TUDOR'

2021-06-13 17:33:54


'SUNTEM BUNI LA CRITICI,CINEVa A PUS PIEDICA ECHIPEI DOMNULUI PRIMAR SCRIPCARU,'

'Dorel'

2021-06-11 19:34:44


'DATII DEGEABA DACA VREA SO IA Domnului- MAURER-\nCum sa astai sase luni cu roaba de beton an sufragerie sa no vezii.//asta-i consiliu astai primaru asta ne este soarta.avem ce am votat.BATAIE DE JOC /SALARII NEJUSTIFICATE/PLATESC,PLATIM,TAXE IMPOZITE MULTII,SA ANTRETINEM PUTINI.Cum sa plece dirigintele de santier?astia cand iau lucrarea trebuie sa predea buletinu.daca se antampla nenorocire an SCOALA cine raspunde\"PIEDONE\"\nAMPRASTIAT AN VIATA PERSONALA VEDEM AN FIECARE ZI CUM AMPRASTIE BRASOVU.'

'Nume'

2021-06-11 16:06:25


'Mama ce jaf a fost acolo...Asa se fac afacerile in Romania, daca vrei sa faci bani fara sa muncesti!'

'Barbu Gh.'

2021-06-11 09:21:17


'Sunt pedepsiți săracii muncitori și lăsați în pace birocrații și cei din conducere, adevărații vinovați. Și ălora trebuie să li se umble la salarii, sporuri, prime.....ACOLO TREBUIE FĂCUTĂ CURĂȚENIE GENERALĂ! Plus să fie anchetați pentru furturi. ȘI PREȚURILE DATE CHIRIAȘILOR LA LOCUINȚE R.I.A.L. TREBUIE SĂ FIE CONFORM PIEȚEI!!!'

'cristian'

2021-06-11 06:23:25


'Titlul spune tot,PROSTIE SI HOTIE,numai angajati STATULUI LA STAT pot duce o Firma la ruina.'

'vasile'

2021-06-11 06:02:18


'degeaba articol.CONCRET CINE ESTE VINOVAT SI AR TREBUI SA PLATEASCA.PRIMARIA NU ARE SERVICIU DE CONTROL FINANCIAR?'

'Claudiu'

2021-06-11 05:56:24


'Mai degrabă …incompetenta usr-ista'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional