Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 07:44

Proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” şi-a atins obiectivele şi a implicat întreaga comunitate braşoveană

Autor:

Publicat la 31 octombrie 2014

Implementat în perioada mai-septembrie 2014 de către Agenţia Metropolitană Braşov, proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” s-a bucurat de un mare succes în rândul braşovenilor. Proiectul, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spaţii Verzi, şi-a atins scopul şi obiectivele propuse, reuşind să creeze la nivelul municipiului Braşov un Club de voluntari „Prieteni ai Muntelui Tâmpa” şi să atragă în acţiunile custodelui ariei naturale mulţi tineri şi localnici, dar şi să introducă în agenda de evenimente ale oraşului „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa”. 
Acţiunile de conştientizare desfăşurate prin proiect au adus localnicilor şi turiştilor un plus de cunoaştere a ariei protejate şi a importanţei acesteia, astfel încât să fie posibilă reducerea efectelor negative produse de turismul neadecvat. Prin activităţile întreprinse de beneficiarul finanţării, grupul ţintă a fost informat despre aria protejată şi importanţa acesteia pentru comunitate, despre  influenţa pozitivă a implicării personale în conservarea biodiversităţii, mai ales prin corectarea comportamentelor cu impact negativ asupra ariei protejate, dar şi prin sprijinirea activităţii custodelui, prin participare voluntară la acţiunile acestuia. Un efect observabil pe parcursul derulării proiectului, dar şi după finalizarea acestuia este implicarea crescută a publicului şi  dezvoltarea dialogului cu cetăţenii, custodele înregistrând în acest an cele mai multe sesizări şi propuneri din partea acestora.
În Programul de voluntariat al custodelui, diseminat prin diverse metode de către custode şi parteneri, precum şi în mesajele QRcode,  transmise grupului ţintă,  au fost prezentate atât beneficiile pe care aria protejată le aduce acum comunităţii, cât şi argumente pentru necesitatea păstrării biodiversităţii şi pentru generaţiile viitoare. S-a utilizat ca vector de informare reprezentanţii mass-media, atât prin participare şi informare directă a acestora în cadrul unei excursii tematice în aria protejată, cât şi prin transmiterea mesajelor de informare a publicului larg prin articole scrise, ştiri şi emisiuni. În evenimentele organizate în spaţiul public a fost prezentată biodiversitatea ariei protejate şi importanţa acesteia prin diverse metode de informare, adecvate grupelor de vârstă:
- vizuală, prin reprezentarea speciilor şi habitatelor pe pancarte tip sandwich-man cu care s-a defilat în Centrul istoric şi turistic al oraşului, prin expoziţia de fotografii cu tematică inspirată din arie
- prin distribuirea de materiale tipărite (pliante)
- prin participare la ateliere creative pentru realizarea de obiecte ce reprezintă specii din aria naturală protejată.
De asemenea, localnicii (elevi şi adulţi) şi turiştii au fost informaţi despre activităţile care pot produce efecte negative asupra speciilor şi habitatelor din aria protejată, despre faptul că aceste activităţi sunt pedepsite de lege. Acţiunile permise şi interzise au fost preluate atât în chestionarul de evaluare a gradului de cunoaştere a  ariei protejate şi a importanţei acesteia aplicat elevilor braţoveni, în mesajele QRcode, cât şi în materialele tipărite – pliante - ce au fost difuzate publicului larg. Unul dintre obiectivele proiectului a fost dezvoltarea voluntariatului în rândul tinerilor, premisă a formării unei atitudini pro-active în societatea civilă pentru exprimarea preocupării privind protecţia mediului, obiectiv atins cu succes de AMB, care a explicat şi promovat voluntariatul ca o acţiune personală în beneficiul public, în mod direct în şcolile partenere, în acţiuni ale custodelui şi indirect, prin partenerul Inspectoratul Şcolar al judeţului Braşov. Din totalul de 204 de voluntari înscrişi până în prezent în Clubul „Prietenii Muntelui Tâmpa” , 151 sunt în categoria de vârstă sub 18 ani, 53 sunt adulţi.  S-au creat astfel premisele ca tinerii să participe la acţiuni viitoare ale custodelui, să rămână fideli Clubului şi dobândească o atitudine pro-activă în protecţia mediului. Programul de voluntariat şi Clubul de voluntari au fost promovate şi prin acţiuni desfăşurate în afara proiectului şi după închiderea acestuia. Astfel, custodele a promovat clubul de voluntari în cadrul evenimentului „Eu voluntar, tu?”, organizat de Asociaţia Colors şi Reţeaua CAN la Biblioteca judeţeană „Gh. Bariţiu” Braşov. De asemenea, după finalizarea proiectului, în octombrie AMB a avut loc prima acţiune de educaţie ecologică la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” Braşov, la clasa a XI. Au fost prezentate ariile protejate din zona metropolitană Braşov, habitatele, custozii/ administratorii acestora. Acţiunea a fost interactivă: elevii au prezentat aspecte negative sesizate de ei în arii protejate; au fost grupaţi în 3 grupe care au prezentat 3 propuneri pentru forma şi conţinutul unei campanii de informare şi conştientizare în domeniul biodiversităţii. Elevii au solicitat Formular de înscriere în Clubul de voluntari „Prietenii Muntelui Tâmpa”. Custodele a primit programarea orelor de dirigenţie, pentru viitoare activităţi cu alte clase ale Colegiului.
Proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” s-a bucurat şi de o amplă promovare în mediul online, fiind creată o pagină Facebook cvare este în continuare activă şi atractivă atât pentru voluntari, cât şi pentru persoanele interesate de mediu şi acţiunile Agenţiei Metropolitane Braşov în acest domeniu. 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie