Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:02

Proiectul „pacient la stat”, din nou în dezbatere

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 23 decembrie 2013

Printre noutăţi: liste de aşteptare pentru a ajunge la medic şi fără cezariene la cerere

Proiectul „pacient la stat”, din nou în dezbatere
Din primăvară, este posibil să primim servicii de sănătate la pachet. Mai exact, să beneficiem de îngrijire, în funcţie de pachetul de servicii medicale la care avem dreptul. Adică, neasiguraţii – pachet minimal, ceilalţi – pachet de bază. 
Ministerul Sănătăţii a prezentat, ieri, noile pachete de bază şi nimimal, dar şi pachetul pentru programele naţionale, în forma finală, după ce acestea au fost îmbunătăţite cu observaţii şi propuneri din teritoriu, pe parcursul a câteva luni de dezbateri. 
Proiectele de acte normative vor sta în dezbatere publică până în 22 ianuarie. 
Între altele, noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor „cu risc normal” care au o problemă nouă sau acută de sănătate. De asemenea, în proiect, sunt împărţite tipurile de consultaţii şi sunt stabilite niveluri de prioritate privind durata maximă a timpului de acces la servicii medicale într-un interval de timp corespunzător. Există astfel nivelul de prioritate 0 - urgent, pentru care se impune internarea. Nivelul de prioritate 1 – semiurgent impune transfer în maxim 7-28 de zile. Pentru nivelurile de prioritate 2 şi 3 se pot stabili liste de aşteptare. 
O altă noutate anunţată de Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este faptul că nu vor mai fi făcute cezariene la cerere, ci pe baza „unor criterii foarte clare”. Decontată de stat va fi doar cezariana de urgenţă. Practic, după intrarea în vigoare a pachetelor de servicii, „niciun serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Acesta este şi cazul cezarianei. Acest tip de naştere se va deconta de stat doar medicul consideră că este necesară şi nu pacienta”, a precizat dr. Pană.
 
Consultaţii multidisciplinare în ambulatoriu 
O altă noutate a noului pachet de bază este introducerea consultaţiilor multidisciplinare de specialitate în ambulatoriu pentru pacienţii cu afecţiuni complexe, astfel încât aceştia să beneficieze de evaluarea stării de sănătate de la mai multe echipe de specialişti. Însă, potrivit lui Adrian Pană, doar categorii restrânse de pacienţi vor beneficia de consultaţii multidisciplinare. „Putem lua un exemplu foarte concret: diabeticul care are complicaţii oftalmologice, neurologice, cardiologice, renale. O dată pe an, se asigură o consultaţie multidisciplinară în care echipa stă împreună şi discută cazul respectiv, consultă pacientul într-un mod comprehensiv. Oftalmologul, neurologul, diabetologul stau la masă şi discută cazul respectiv, în ambulatoriu”, a explicat Pană. Însă aceştia vor fi „prioritizaţi”, dacă au complicaţii vitale. Şi, potrivit oficialului, ar fi vorba de 10-20% de astfel de pacienţi. 
Ministrul Eugen Nicolăescu a precizat că în ambulatoriul de specialitate sunt disponibile examinări paraclinice variate şi au fost introduse noi tipuri de analize, teste speciale pentru bolile autoimune şi teste pentru boli endocrine, toate aceste analize nefiind susţinute în prezent din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
 
Eşti asigurat, ai pachet de bază
Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, proiectul prevede „în mod deosebit” trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească şi de prevenire şi depistarea precoce a bolilor, pentru a „descărca” spitalele de servicii nejustificate. Asta pentru că „resursele sunt limitate” iar „sistemul sanitar nu se mai poate susţine în maniera în care funcţionează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive şi sunt cele mai mari consumatoare de resurse”. 
„Pachetul de bază este altfel gândit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe număr de consultaţii, ci pe episoade de îngrijire. Adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate. Acela se numeşte episod de îngrijire şi el intră în pachet şi va fi după aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede”, a mai spus Nicolăescu
Pachetul de bază ar fi avut nevoie doar de acordul scris de la Comisia Europeană, pe care acum îl are. Astfel, noul pachet de bază, destinat pacienţilor asiguraţi, cuprinde: servicii medicale de urgenţă; servicii de prevenţie - numărul şi tipul consultanţiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie - număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate - consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ. 
 
Neasiguraţii – pachet minim de servicii medicale
Pacienţii care nu sunt asiguraţi vor putea beneficia de servicii medicale de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute. 
În opinia ministrului, noile pachetele vor micşora cheltuielile din spitale, astfel încât, în următorii trei ani vor putea fi actualizate tarifele pe care le practică spitalele în prezent şi pe care le decontează casele judeţene de asigurări de sănătate, iar în 2016 să se ajungă la decontarea „tarifelor reale”. Ministrul crede că în primul an al noului pachet de bază, între 5 şi 10 la sută dintre pacienţii care merg în spital vor putea fi trataţi în ambulatoriu, urmând ca procentul să urce, în 2016, spre 30-40 la sută.
 
Efectele pachetului de servicii medicale – din 2016
Potrivit oficialului, pachetul de bază „se va încadra pe bugetul pentru 2014”. Totuşi, pachetul va fi corelat cu alte măsuri organizatorice şi administrative. Oficialul susţine că „după estimările noastre, efectele importante ale pachetului se vor simţi în circa doi ani, doi ani şi jumătate, poate chiar trei ani, dar sper că, la sfârşitul anului 2014, semne îmbucurătoare vom simţi mai ales în medicina prespitalicească”. 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie