În oraș a început montarea unor senzori meteo. Vor urma cei pentru calitatea aerului
Foto: „Staţia” meteo de la Capitol
De câteva săptămâni, în Brașov au fost montate primele două „mini-stații meteo”, în cadrul unui proiect pilot implementat în parteneriat cu platforma meteoblue.com. Primii doi senzori meteo au fost instalați în centrul orașului, unul pe Bulevardul Eroilor (în fața Primăriei Brașov), iar celălalt în Piața Sfatului, ambii pe stâlpi de iluminat. În implementarea acestui proiect este implicat și un student român de la o universitate din orașul german Freiburg, David Eftinca, acesta precizând că senzorii instalați oferă informații referitoare la temperatură, umiditate, viteza vântului. „În principal, sunt alimentați cu ajutorul unor panouri electrice. Datele culese de acești senzori sunt transmise prin sistemul informatic LORA, care presupune un consum redus de energie”, a declarat studentul.
Reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că rețeaua de senzori va fi extinsă în tot orașul, astfel încât să se poată obține date relevante privind temperatura sau umiditatea. Toate stațiile meteo vor fi montate pe stâlpii de iluminat. „Datele obținute de la acești senzori ne vor ajuta, de exemplu, să identificăm «insulele de căldură» din oraș și să pregătim planuri de îmbunătățire a situației”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru.
Tot platforma meteoblue este folosită și pentru a transmite informații despre vremea din Poiana Brașov.
Foto, de la stânga la dreapta: David Eftinca - student Germania, Rareş Davidescu - student Braşov, Gabriela Vlad - şef Direcţie Tehnologii Informaţionale, George Scripcaru - primarul municipiului Braşov, Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.
Senzori pentru calitatea aerului, proiectați de studenți brașoveni
Pe lângă stațiile meteo de cartier, municipalitatea brașoveană are în plan să instaleze în oraș și senzori pentru monitorizarea calității aerului. Acești senzori sunt proiectați de studenții Universității Transilvania din Brașov și vor fi montați lângă cei meteo. „Carcasa senzorilor este realizată din materiale reciclabile. Senzorii se bazează pe baterii solare și acumulatori, iar ca soluție de urgență pot fi alimentați și de la rețeaua publică de electricitate. Senzorii permit monitorizarea emisiilor de CO2, CO precum și a altor emisii precum NOx, PM10, PM 2,5, benzen sau SO2. Dispozitivele sunt «modulare» și permit montarea și altor senzori, dacă într-o zonă se constată că este nevoie de măsurători suplimentare”, a declarat Rareș Davidescu, unul dintre studenți implicați în proiect. Senzorii sunt calibrați de producător și permit măsurători de mare precizie.
În perioada imediat următoare, astfel de senzori se vor monta pe cei doi stâlpi pe care există deja „stații meteo”, dar programul va fi extins. „Vrem ca astfel de senzori să existe în toate cartierele orașului”, a anunțat primarul Brașovului, George Scripcaru.
Laborator de cercetare la Centrul de Afaceri din Bartolomeu
Pe lângă realizarea rețelelor de senzori, municipalitatea brașoveană vrea să investească și în cercetare. „Vrem să amenajăm un laborator de testare a tehnologiilor la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri Brașov (CATTIA – n.r.) din cartierul Bartolomeu. Pentru această investiție, de la bugetul local este aprobată suma de 150.000 de lei, însă, suma va fi completată cu investițiile făcute de unele companii. Aici vor funcționa ateliere de lucru cu echipe de studenți privind dezvoltarea de noi instrumente de măsurare, analize, raportare”, a anunțat Gabriela Vlad, șeful Direcției Tehnologii Informaționale și Servicii Electronice din cadrul Primăriei Brașov.
Foto: Senzorii pentru monitorizarea calităţii aerului proiectaţi la Universitatea Transilvania Braşov.
Radu
2020-02-25 06:40:18
Universitatea Transilvania nu a proiectat nimic din imagine. Ia căutați Nova PM sensor si veti gasi unul identic proiectat de universitatea din Jinan, China. Mai e unui identic de vanzare la 21 de dolari, 25 lire pe Amazon UK, altul identic pe Aliexpress..Deci sa termine cu minciunile, doar nu au furat toti designul brasovenilor ca altfel pana acum auzeam numai vaicareli ca suntem furati. Sunt module ieftine care laolalta pot forma statii meteo, poate proiectarea acestei asamblari apartine studentilor. Ar fi interesant de afalat cat costa aceasta "proiectare" comparativ cu preturile de vanzare a modulelor, nu m-as mira sa fie de 10 ori mai mare.