Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 15:46

Profilul voluntarului englez de la Hospice

Autor: Sorin ȚÎRCĂ

Publicat la 05 august 2016

Implicat, plin de energie şi dispus să-şi ajute semenii - chiar şi de peste hotare. Tinerii din Marea Britanie le înseninează zilele pacienţilor Hospice, pentru care au an de an surprize şi vizitează locurile cu care ne mândrim.

Profilul voluntarului englez de la Hospice
Dacă pentru cei mai mulţi dintre români – probabil şi din cauza situaţiei economice – voluntariatul este doar un concept frumos, dar bun pentru alţii, nu la fel stau lucrurile în Vestul Europei. Încă de la începutul anilor 1990, la Braşov sosea un britanic, Graham Perolls, care punea bazele unuia din cele mai celebre ONG-uri din România ce acordă îngrijire bolnavilor incurabili: Hospice Casa Speranţei. De atunci, numărul voluntarilor din insulă care şi-au oferit serviciile bolnavilor din România a crescut cu fiecare an, iar dragostea şi eforturile acestora sunt răsplătite doar de zâmbetele de fericire schiţate de pacienţii care luptă cu moartea. 
Pe lângă îngrijirile pe care le oferă bolnavilor la Braşov, englezii mai au şi alte activităţi, unele chiar în ţara lor, cum ar fi strângerea de fonduri. Chiar şi la Braşov există multe alte activităţi, toate planificate de la A la Z de către tinerii britanici. Astfel, beneficiarii serviciilor oferite de Hospice au parte de momente speciale pentru ei, cum ar fi dresaj de câini, piese de teatru, jocuri interactive şi dansuri. În puţinul timp liber care le rămâne, englezii nu stau degeaba: vizitează Branul, Sinaia sau Bucureştiul şi se bucură de toate frumuseţile naturii cu care România a fost înzestrată din plin. 
 
Activităţi în Hospice, dar şi bani strânşi pentru Hospice 
1.000 de lire au strâns anul acesta voluntarii din Marea Britanie pentru a organiza o tabără pentru fraţii şi copiii beneficiarilor Hospice Braşov în apropiere de capitală şi pentru a realiza diferite activităţi interesante la sediu. Hospice Braşov are 200 de voluntari activi, cei mai mulţi români, din Braşov şi din alte oraşe, însă pe timp de vară, angajaţii se bucură şi de ajutorul voluntarilor englezi. Britanicii sunt extrem de modeşti atunci când vine vorba de cazarea lor. 
Ei locuiesc la Centrul de Studii pentru Medicină Paliativă Hospice din Şchei, unde plătesc doar 50 de lei de persoană pentru o noapte de cazare, adică mai puţin de 10 lire, sumă modică pentru un englez. Tinerii voluntari strâng, de obicei, banii de cazare încă de când sunt în ţara natală, dar, dacă suma strânsă nu acoperă totalul costurilor de cazare pentru perioada în care stau la Braşov, mai sunt ajutaţi de părinţi. Nici nu contează că sunt extrem de tineri – cei mai mulţi dintre ei fiind încă elevi -, tinerii muncesc câte de 6 ore pe zi, timp în care pun foarte multă inimă în tot ce fac. „Avem zece voluntari din Marea Britanie care desfăşoară activităţi în cadrul Clubului de Vacanţă pe tematica circului şi unde avem circa 60 de pacienţi care vin în fiecare zi la noi. Tinerii englezi le oferă în fiecare zi lucruri noi”, spune Beatrice Manea, coordonatorul voluntarilor de la Hospice Casa Speranţei. 
 
Muncă, dar şi experienţe noi
După ce termină munca pentru care au venit în România, voluntarii sunt îndrumaţi de Anna Perolls, fiica lui Graham, către cele mai interesante destinaţii turistice din România, o ţară extrem de frumoasă, în opinia britanicei, care merită o imagine pozitivă. Pentru Anna, să lucreze cu copiii care suferă de boli incurabile este cea mai mare bucurie. „Timp de o săptămână realizăm diferite activităţi cu ei, le arătăm cum e să fii copil şi le oferim momente de bucurie, mai ales că ei se confruntă cu sentimente de tristeţe şi cu boala, ei mă fac să mă simt recunoscătoare pentru viaţa pe care o am şi să mă gândesc că trebuie să îmi trăiesc viaţa la maxim, în fiecare zi”, spune Anna. 
La numai 22 de ani, Grace are deja o experienţă importantă într-un hospice din Anglia, unde lucrează însă cu adulţi. Să vină în contact zi de zi cu oameni mult mai tineri, cu care desfăşoară activităţi distractive, este mult mai plăcut pentru tânăra insulară. „Chiar am vrut să văd cum e aici şi am contactat-o pe Anna pentru a organiza venirea mea aici. Mi-a spus despre diferitele cluburi de vacanţă şi aşa am ajuns aici, e multă distracţie în fiecare zi aici cu copiii şi iubesc să fac asta”, mărturiseşte Grace. O altă britanică, mult mai tânără, Pippa, face prăjituri pe care le vinde să strângă bani să vină în România, deşi are numai 17 ani. „A fost puţin greu să strângem banii, am realizat pungi pe care oamenii le folosesc la supermarket, am vândut prăjituri la biserică şi din diverse donaţii. Aici, la Braşov, e foarte frumos, am fost pe munte şi mi-a plăcut foarte mult”, povesteşte Pippa. 
Hospice Casa Speranţei are 24 de ani de existenţă, iar angajaţii săi au acordat servicii gratuite de îngrijire pentru mai bine de 20.000 de pacienţi. Organizaţia non profit este cea care a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie