Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:38

Problemele turismului: cazările „la negru”, sistemul informatic sau descentralizarea

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 07 sepembrie 2017

Operatorii din industria horeca i-au prezentat ministrului Marius Dobre problemele „din teren” care ar trebui rezolvate prin Legea turismului

Problemele turismului: cazările „la negru”, sistemul informatic sau descentralizarea

Operatorii de turism din cele şase judeţe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, i-au prezentat ieri, la Braşov, ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, doleanţele legate de Legea turismului, care este acum în dezbatere publică. Evenimentul, care a început la ora 11.00 şi s-a terminat aproape de ora 16.00, s-a desfăşurat în sala de plen a Consiliului Judeţean Braşov, care a fost arhiplină.
Pe lista temelor „preferate” de participanţi s-au regăsit turismul „la negru”, descentralizarea, dar şi sistemul unic informatic care, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, ar trebui să fie implementat în orice unitate de turism.  

464 de apartamente sau garsoniere neclasificate în judeţul Braşov
Printre altele, operatorii au cerut reprezentantului Guvernului să ia măsuri pentru eradicarea turismului la negru. De altfel, în timpul discuţiilor, reprezentanta unei unităţi de cazare, Ruxandra Popa,  a afirmat că în judeţul nostru sunt 464 de apartamente sau garsoniere neclasificate ce funcţionează în regim hotelier, care nu eliberează nici un fel de documente fiscale clienţilor. „La aceste apartamente sau garsoniere te poţi caza cu 20 – 30 de euro pe noapte. Noi am făcut o simulare de cazare. Nici unul dintre ei nu dă bon fiscal. Toţi cei care ne clasificăm, investim pentru menţinerea calităţii şi nu putem ţine pasul cu aceste apartamente sau garsoniere din punct de vedere al preţurilor. Noi investim pentru asigurarea calităţii sume echivalente celor din Germania, Italia sau Germania, dar nu putem stabili preţurile de acolo, chiar dacă din punct de vedere al infrastructurii suntem comparabili. Acele apartamente ne fac concurenţă neloială, iar prin condiţiile de cazare pe care le oferă afectează imaginea turismului din România”, a precizat Popa.
Această problemă, a afirmat ministrul Mircea Dobre, „se discută şi la nivelul Uniunii Europene. Este o chestiune mult mai complexă, pentru că se vorbeşte de fiscalizarea anumitor site-uri internaţionale care vând servicii de cazare, dar cred că vom ajunge la o concluzie, astfel încât lumea să fie conştientă că în momentul în care desfăşoară o activitate comercială în ţara noastră trebuie să plătească taxe şi impozite în România. Ministerul Turismului a autorizat şi autorizează în continuare tot ce înseamnă aceste apartamente închiriate în regim hotelier, le clasificăm, pentru că normal ca pentru aceste spaţii de cazare să se plătească taxe şi impozite statului român. O să vedem pe parcurs ce este de făcut în cazul lor, dar trebuie să acţionăm astfel încât să nu încălcăm legislaţia europeană. Dacă legislaţia europeană ne permite să intervenim şi să particularizăm la nivelul statului român anumite lucruri, probabil că o vom face, dar, după dezbateri”.

Calificarea în turism: în facultăţi nu se învaţă nimic, centrele private sunt fabrici de diplome
Tot Ruxandra Popa a pus şi problema resursei umane, solicitarea ei fiind reînfiinţarea Şcolilor naţionale de turism şi a Centrelor de pregătire profesională în acest domeniu. „S-au făcut investişii semnificative în unităţile de cazare, iar din acest punct ne putem compara fără probleme cu Italia sau Spania. Problema este legată de servicii. Degeaba ai baterii de aur în baie, dacă ai probleme cu serviciile. Nu mai există şcoli naţionale de turism sau centre de formare profesională, iar în facultăţi nu se învaţă nimic. Există centre private de calificare, dar multe dintre ele sunt fabrici de diplome. Totodată, pentru a asigura servicii de calitate, ca în Occident, trebuie să ai acelaşi nivel de salarizare. Nu pot da 1.500 de euro unui recepţioner, nu am preţuri la nivelul celor din Occident”, a mai spus reprezentanta unităţii hoteliere, care a întrebat care este strategia ministerului în ceea ce priveşte resursa umană. Răspunsul ministrului a fost de că anul viitor va începe înfiinţarea acestor şcoli naţionale de turism.

Pe cine ajută sistemul informatic?  
O altă temă importantă de discuţie a fost legată de sistemul unic informatic, ce ar trebui implementat în toate unităţile de cazare. „11 pagini din proiectul legii se referă la sistemul informatic. Salut implementarea acestuia, dar cred că vrem să fim mai catolici decât papa. Odată cu implementarea acestui soft, eu trebuie să prezint până şi numele celui care face rezervarea. Prin acest sistem am impresia că se doreşte împuşcarea a 7 urşi cu un singur glonte, pentru că se colectează informaţii necesare mai multor ministere”, a declarat reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, Sorin Dencescu.
La rândul ei, Ruxandra Popa a spus că noul soft „ajută mai mult Ministerul de Interne decât Ministerul Turismului. Iar cu evaziunea fiscală ar trebui să se ocupe Ministerul Finanţelor”.
Marius Dobre a afirmat că, fiind vorba de prelucrarea unor date cu caracter personal, a  fost nevoie ca referirile referitoare la acest sistem să fie prezentate în detaliu în actul normativ. „Sistemul informatic este impus de legislaţia europeană. Pe noi ne interesează statistica, să vedem câţi se cazează, unde merg. Avem un Master plan pentru turism care este minunat şi cuprinde investiţii a căror valoare totală cred că trece de un miliard de euro. Având o statistică reală, putem prioritiza cuprinse în acest document”, a precizat ministrul. El a mai spus că „pe noi nu ne interesează datele personale, iar Ministerul Afacerilor Interne le deţine deja. Oricum, şi acum se completează acele «fişe de cazare», în care apar date personale, iar nimeni nu ştie ce se întâmplă cu aceste documente. Sistemul informatic poate fi accesat şi de Ministerul Afacerilor Interne şi este normal să poată fi accesat şi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”.
Pe de altă parte, el a spus că nu consideră că va fi vreo problemă cu implementarea acestor sisteme de către operatori: „Fiecare dintre ei are un calculator şi acces la internet. Totul este de durată, când implementezi ceva nou”.

Noi atribuţii pentru consiliile judeţene
În timpul dezbaterii s-a vorbit şi despre descentralizare. Mai exact, ministrul a anunţat că, potrivit noii legi, consiliile judeţene se vor ocupa de autorizarea şi clasificarea unităţilor turistice. „Pentru nu exista probleme, va exista o perioadă de tranziţie de 12 luni, în care aceste proceduri se vor desfăşura şi la nivel central, şi la nivel local. În acest sens, administraţiile judeţene vor trebui să înfiinţeze direcţii care să se ocupe de această problemă”, a anunţat ministrul. Observaţiei că aplicarea acestei prevederi ar presupune costuri suplimentare, Dobre a spus că, „în momentul în care s-a propus o strategie de descentralizare, normal că se vor aloca şi fonduri, în momentul în care se va aproba şi bugetul de stat pe 2018. Proiectul pilot privind descentralizarea activităţii de autorizare-certificare din domeniul turismului s-a finalizat. Urmează să prezentăm  raportul şi să mergem mai departe. Este o colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene”.

Schimb de replici între ministru şi fostul senator Nicolae Vlad Popa
La dezbatere a participat şi fostul senator braşovean Nicolae Vlad Popa, care a afirmat că prin această lege, ar trebui să se prevadă ca un procent, 1% sau 2%, din Produsul Intern Brut să se aloce investiţiilor în infrastructura turistică. De asemenea, el a apreciat că noua lege „ar trebui să le dea posibilitatea operatorilor să se dezvolte, pentru că eu acum abia supravieţuiesc. În această lege nu se aminteşte nimic de turismul montan, de înălţime, şi o spun în calitate de iubitor al muntelui. Turismul montan moare, iar dacă operatorii nu fac evaziune fiscală, ar da faliment a doua zi”.
„Domnule Popa, vorbiţi de evaziune de parcă aţi susţine-o. În ceea ce priveşte infrastructura, în Master planul privind turismul sunt prevăzute multe proiecte ce vizează dezvoltarea domeniilor schiabile”, i-a  răspuns ministrul.

Dobre: Legea turismului va fi publicată în Monitorul Oficial până la sfârşitul lunii noiembrie
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat marţi, la Buşteni, că, potrivit estimărilor, Legea turismului, aflată în dezbatere publică, va fi publicată în Monitorul Oficial până la sfârşitul lunii noiembrie. „Cu tot cu promulgare din partea preşedintelui României, sper că undeva până la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an (va fi publicată în Monitorul Oficial - n.r.).  Eu v-am spus că ea va intra în vigoare la 180 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial", a spus Dobre într-o declaraţie de presă, întrebat când estimează că va deveni operaţională Legea turismului. În ceea ce priveşte softul necesar punerii în aplicare a Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), ministrul a precizat că acesta va fi pus la dispoziţie de către STS şi va fi realizat în 2018. „Softul se va pune la dispoziţie de către STS.  Se va realiza softul în cursul anului 2018, probabil, după discuţiile pe care le-am avut cu cei de la STS, începând cu luna ianuarie sau februarie 2018", a adăugat Dobre. Acesta a arătat că, în prezent, activitatea din domeniul turistic este reglementată printr-o ordonanţă, nr. 58 din anul 1998.

+0 -0

Comentarii

wili

2017-09-07 10:10:32


mai este sau nu mai este voie la comentarii? ati plecat deja capul?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie