Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:21

Prize pentru maşini electrice în parcarea de la Parcul Titulescu

Autor:

Publicat la 24 octombrie 2014

Prize pentru maşini electrice în parcarea de la Parcul Titulescu
Braşovul este printre primele oraşe din Europa care oferă posibilitatea încărcării acumulatorilor maşinilor electrice sau hibrid direct de la sistemul de iluminat public. Primarul George Scripcaru a prezentat miercuri proiectul pilot pentru montarea de prize de încărcare a vehiculelor electrice şi hibrid în parcările publice din municipiu, utilizând infrastructura de iluminat public. Facilitatea este oferită în cadrul proiectului de telegestiune a iluminatului public, aflat în implementare. 
„Noul sistem de telegestiune a iluminatului public din Braşov, pe care îl implementăm în această perioadă, permite o serie de facilităţi, iar una dintre acestea este de a crea posibilitatea cetăţenilor care deţin maşini electrice sau hibrid să le încarce de la sistemul de iluminat public. Braşovul devine unul dintre primele oraşe din Europa în care este posibilă încărcarea vehiculelor direct din reţeaua de iluminat public, în cadrul proiectului de telegestiune a iluminatului. Dorim să venim în sprijinul celor care utilizează astfel de vehicule mai puţin poluante, în dorinţa de a promova Braşovul ca un oraş verde, care utilizează energii regenerabile. Obiectivul la care ne-am angajat prin Convenţia Primarilor este de a reduce emisiile de dioxid de carbon  cu 32% până în anul 2020, iar aceasta este încă o modalitate prin care vom atinge acest obiectiv”, a declarat primarul Braşovului.
Tehnologia implementată prin proiectul “Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din municipiul Braşov” permite o conectare facilă a încărcătoarelor vehiculelor electrice direct la prizele montate pe stâlpii de iluminat public, precum şi utilizarea a diferite metode de plată (prepay, postpay sau alte variante). Administrarea funcţiilor de încărcare poate fi realizată de un modul specific din cadrul platformei software care gestionează funcţionarea sistemului de iluminat public. Toate punctele de încărcare vor fi semnalizate corespunzător.
 
 
Prima priză a fost montată vizavi de hotelul Capitol. Pentru început, în cadrul proiectului-pilot, vor fi funcţionale trei prize, ce vor fi montate în zona centrului vechi, iar utilizarea acestora, în primele 6 luni, va fi gratuită, în baza unui SMS trimis la numărul de telefon 0732.660.070, care va activa fluxul de curent pentru o durată de trei ore. Dacă timpul de încărcare este insuficient, utilizatorul va trebui să trimită din nou un SMS de activare. 
Aplicaţiile instalate nu se opresc aici: în cadrul aceluiaşi proiect de „iluminat inteligent”, în prima parte a anului 2015, folosind ca infrastructură electrică tot reţeaua de iluminat public, vor fi instalate 42 de camere video de supraveghere şi 42 de butoane de panică, conectate la dispeceratul integrat al Primăriei. 
În viitor, municipalitatea are în vedere utilizarea structurii de iluminat public modernizate prin proiectul de telegestiune şi pentru implementarea altor aplicaţii de interes, cum ar fi sisteme de senzori de mediu şi poluare, hotspoturi WiFi, dispozitive de gestiune a parcărilor etc. 
 
Proiect de aproape 10 milioane de lei, cu fonduri nerambursabile
Proiectul „Modernizare integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din Municipiul Braşov” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 10.870.030,32 lei inclusiv TVA, iar valoarea contractului de lucrări, încheiat în luna februarie 2014 cu SC Flash Lighting Services SA în asociere cu SC FLASHNET SRL, este de 9.548.000 lei, inclusiv TVA. Contribuţia Municipiului Braşov este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.  Durata realizării lucrărilor este de 17 luni de la semnarea contractului de lucrări.
Până acum proiectul este realizat în proporţie de 50%. S-a făcut recepţia Dispeceratului tehnic, dotat cu monitoare, staţii de lucru, echipamente hardware data center (servere, echipament de stocare), licenţe software, şi aplicaţia informatică de gestiune a iluminatului. Au fost montate echipamentele (cu excepţia butoanelor de panică şi a camerelor de supraveghere), în Triaj, Fundătura Hărmanului, Craiter, Florilor, Astra 1 (între Crinului şi B-dul Saturn), Astra 2 (Saturn – Calea Bucureşti), Astra 3 (Calea Bucureşti – Carpaţilor), Răcădău. Aceste zone sunt funcţionale din punctul de vedere al telegestiunii iluminatului public. Au fost modernizate 150 de posturi de transformare dintr-un total de 200 şi au fost instalate pe stâlpi 4.000 de module dintr-un total de aproape 11.000. În prezent se lucrează în cartierul Scriitorilor şi în zona străzii Zizinului.
 
Iluminat public eficient, controlat de la distanţă
Proiectul derulat de municipalitate cu fonduri europene nerambursabile  urmăreşte implementarea unui sistem integrat de telegestiune a iluminatului public  la nivelul Municipiului Braşov şi de supraveghere video în zonele de risc de pe domeniul public, precum şi îmbunătăţirea capacităţii de reacţie şi intervenţie a organelor publice cu atribuţii în domeniul siguranţei şi ordinii publice prin crearea unui dispecerat centralizat de monitorizare.
Prima componentă a proiectului, sistemul de telegestiune, va oferi posibilitatea controlului de la distanţă a aprinderii/ stingerii punctelor de iluminat, plasate pe 10.481 de stâlpi (pe 399 de străzi), precum şi reglarea intensităţii luminii prin programare automată şi dimming (reducere a intensităţii luminoase). Fiecare corp de iluminat va fi  controlat individual sau pe grupe de interes şi va fi   monitorizat (stare lampă/consum/defecţiuni). Nu va fi redusă intensitatea luminoasă în intersecţii, sensuri giratorii, treceri de nivel cale ferată, pasaje subterane, alei şi zone pietonale, parcuri şi zone agrement, zone cu obiective istorice reprezentative, pasaje auto supraterane. Telegestiunea sistemului de iluminat prezintă avantajul unui ambient luminos confortabil, cu un nivel corespunzător al iluminatului pe timp de noapte, reducerea consumului de energie electrică şi posibilitatea intervenţiei rapide în cazul unei defecţiuni. 
 
„Big brother” pentru siguranţa cetăţenilor
A doua componentă a proiectului se referă la siguranţa publică şi constă în montarea pe stâlpii de iluminat stradal a 42 de camere video de supraveghere, împreună cu un subsistem de panică pentru apeluri de urgenţă şi suport video live. Sistemul va asigura supravegherea permanentă a celor 29 de zone cu risc ridicat de infracţionalitate identificate la nivelul municipiului, interactivitatea cetăţenilor cu Poliţia Locală prin intermediul butoanelor de panică şi localizarea exactă şi automată a incidentelor semnalate. Intervenţia se va face pe principiul „cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului”.
Atât sistemul de telegestiune, cât şi sistemul de supraveghere şi alarmare vor fi controlate de Dispeceratul central de supraveghere şi monitorizare, dotat cu infrastructura de echipamente şi aplicaţii software necesare pentru gestionarea integrată a informaţiilor provenite de la cele două sisteme. 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie