Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 05:23

Primul profesor condamnat la „Tribunalul elevilor”: Nicolae Souca de la Colegiul Racoviţă

Autor: Adina CHIRVASÃ, Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 29 ianuarie 2016

Consiliul Naţional al Elevilor îi cere demisia. Cei de la ISJ sunt circumspecţi: profesorul este unul cu rezultate foarte bune şi până ieri nu au existat reclamaţii scrise la adresa lui. Oricum, a început o anchetă

Primul profesor condamnat la „Tribunalul elevilor”: Nicolae Souca de la Colegiul Racoviţă

Foto: RECLAMANT: Vlad Ştefan, vicepreşedinte CNE: „Este a treia oară în acest an şcolar când intervin în medierea acestui conflict din cadrul Colegiului Racoviţă”
 
Reprezentanţii elevilor cer demiterea unui profesor de la Colegiul de Ştiinţe ale Naturii „Emil Racoviţă” Braşov. Motivul: „a agresat fizic şi verbal, în repetate rânduri, elevii”. Cererea este făcută de Consiliul Naţional al Elevilor şi Consiliul Judeţean al Elevilor Braşov, care „condamnă comportamentul agresiv şi ilegal al profesorului de chimie Nicolae Souca din Colegiul de Ştiinţe ale Naturii «Emil Racoviţă» Braşov”. Pe de altă parte, conducerea Colegiului susţine că la adresa dascălului nu a existat vreo reclamaţie scrisă până acum. Profesorul respectiv predă de aproape 40 de ani în învăţământ. În toată această perioadă, prin mâna lui Nicolae Souca au trecut elevi care au ajuns medici şi alţi specialişti apreciaţi. Elevii consideră că limbajul şi comportamentul profesorului nu sunt potrivite unui cadru didactic.

„Suntem puşi să facem flotări ori de câte ori nu suntem atenţi”
În documentul amintit, reprezentanţii elevilor amintesc de „abuzuri care constau în jigniri şi invective adresate elevilor, pedepse corporale utilizate ca metode de  constrângere ale colectivului şi metode de predare neconforme legislaţiei actuale. Ilegalităţile la care au fost supuşi elevii au culminat în data de 27.01.2016, moment la care în timpul orei de chimie de la clasa a X-a C în intervalul orar 13:00 - 14:00, cadrul didactic a făcut afirmaţii injurioase la adresa elevelor şi a părinţilor”.
„,Domnul profesor ne vorbeşte foarte urât, face glume jignitoare, ne pedepseşte şi umileşte fizic în momentul în care nu ştim lecţia”, susţine o elevă a clasei a X-a B, care nu şi-a dat numele. ,,La orele de chimie, nu ni se predă în conformitate cu cerinţele, suntem pedepsiţi cu «o palmă sau un 2», suntem puşi să facem flotări ori de câte ori nu suntem atenţi şi suntem înjuraţi”, susţine o altă elevă, a clasei a X-a C, sub protecţia anonimatului.
„Uneori îmi mai dă, aşa, câte una, dar nu cu forţă, ci mai mult ca o atenţionare, de obicei când scriu greşit sau când scriu prostii. Singura lui problemă mi se pare limbajul pe care îl foloseşte. El face glume mai deplasate, dar nu cred că are intenţia de a jigni pe cineva, ci doar să destindă ora, numai că nu-şi dă seama cum privim noi aceste glume”, spune un elev. Unii dintre liceeni se plâng de faptul că profesorul îi ascultă de foarte multe ori şi le pune un număr impresionant de note. „Domnul profesor vrea să avem 12 note pe semestru”, spune unul dintre elevi.
Nemulţumirile copiilor au ajuns până la părinţi. „Fiica mea s-a plâns de foarte multe ori de acest profesor. Totul a culminat cu ziua de ieri, când am fost jigniţi chiar şi noi, părinţii. Domnul profesor a spus despre copiii noştri că au apărut pe lume dintr-o greşeală la ora despre cauciuc”, susţine un părinte.
Reprezentanţii elevilor „găsesc justificată desfacerea contractului de muncă a acestui cadru didactic agresiv şi sancţionarea conducerii şcolii pentru neimplicarea în ceea ce priveşte solicitările verbale repetate ale elevilor şi părinţilor”. ,,Este a treia oară în acest an şcolar când intervin în medierea acestui conflict din cadrul Colegiului Racoviţă. Sunt profund dezamăgit de lipsa de promptitudine a direcţiunii în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor întâmpinate de elevi şi indignat că un astfel de cadru didactic se consideră a fi un mentor, un dascăl, un formator de viitori cetăţeni responsabili”, a declarat  Vlad Ştefan, vicepreşedinte CNE. ,,Este inacceptabil ceea ce a fost semnalat în cazul profesorului Souca  de la Colegiul «Emil Racoviţă» din Braşov. Astfel de practici abuzive asupra elevilor, care duc la lezarea demnităţii şi a imaginii acestora nu ar trebui să facă parte din peisajul educaţional. Consider că rezolvarea acestui caz este imperios necesară, sancţionarea profesorului în cauză fiind singura metodă prin care practicile menţionate pot fi stopate”, a spus şi Filip Iana, preşedinte CJE Braşov.

Sancţiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă
Aflând de la presă despre conflict, cei din conducerea IŞJ Braşov s-au arătat mai supăraţi de faptul că elevii nu li s-au adresat mai întâi lor decât de ce au aflat despre comportamentul profesorului de chimie. Şefa Inspectoratului s-a arătat chiar surprinsă de faptul că un profesor care are o vechime de aproape 40 de ani în sistem şi rezultate remarcabile poate avea un asemenea comportament. „Ştiu că este cu o vechime foarte mare în învăţământ, cu rezultate deosebite, gândiţi-vă că de la Colegiul Emil Racoviţă absolvenţii se îndreaptă către facultăţi de medicină sau farmacie, a avut elevi şi la olimpiadele şcolare, deci surprinderea mea este foarte mare, de aceea trebuie să vedem despre ce este vorba şi să luăm măsurile corespunzătoare”, a declarat Ariana Bucur, inspector general IŞJ Braşov.
„Noi am stat de vorbă cu profesorul respectiv şi acesta a spus că nu are ce să-şi reproşeze. Ieri (miercuri - n.r.) a fost Adunarea Generală a Consiliului Elevilor, la care au participat şi cei din Consiliul Judeţean al Elevilor şi se pare că s-au despărţit în regulă. Acolo a fost şi un consilier educativ, pe post de observator. Apoi a apărut acest caz. Conducerea liceului va face o anchetă şi vor fi luate măsurile ce se impun, în funcţie de rezultat. Sancţiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă, în funcţie de gradul de vinovăţie”, a precizat, ieri, Victor Vijoli.

Direcţiunea a pornit o anchetă pentru că acum există sesizare scrisă
„Până acum nu a fost nicio reclamaţie scrisă la adresa acestui profesor. Azi (ieri - n.r.) abia au apărut primele două reclamaţii. Am început o anchetă şi vom sta de vorbă cu profesorul, cu elevii, cu părinţii”, a precizat Cristina Moldovan, director adjunct Colegiul de Ştiinţe ale Naturii ,,Emil Racoviţă”.
Atât reprezentanţii IŞJ, cât şi ai conducerii Colegiului susţin că profesorul implicat a avut rezultate foarte bune la diverse concursuri şcolare sau olimpiade naţionale. Profesorul Nicolae Souca nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Foto:  ACUZAT: Nicolae Souca, profesor de chimie din 1977 la LSN


Foto:  ANCHETATORI: Oficialii IŞJ: „ Noi am stat de vorbă cu profesorul şi acesta a spus că nu are ce să-şi reproşeze”
 

+6 -2

Comentarii

Fosta LSN-ista

2016-02-03 22:38:22


Nu am fost eleva Domnului Profesor, si nu am terminat liceul de chiar atat de mult tim, si NICIODATA nu am auzit sa se vorbeasca atat de urat despre domnul Souca. LSn-istilor, sunteti o rusine!!!!! Da, la dansul poti sa ai si 20 de note pe semestru. Dar asa cum poti sa ai un 2, poti sa ai si 10. La el nu conteaza al cui copil esti sau ca la alte materii abia treci sau ca ai numa 10. In ziua de azi nu ai voie, ca profesor sa dai 2 daca n-a stiut? N-ai voie sa-l scoti la tabla? N-ai voie sa ii atragi atentia? N-ai voie sa il faci atent?

Grivei

2016-02-01 23:13:20


Deocamdata, sistemul de invatamant reprezinta doar interesele profesorilor. Cand sistemul de invatamant va fi construit in jurul elevului si in interesul acestuia, atunci putem spune ca avem un invatamant performant. Adevarul e ca sistemul de titularizare a distrus invatamantul romanesc. Daca esti titular, poti sa te kci in capul elevilor si sa-ti bati joc de scoala, poti sa faci ce vrei, pt. ca nimeni nu are ce sa-ti faca. Trebuie doar sa nu fii violent.

elena

2016-01-30 01:05:57


Profesorul a gresit utilizand un limbaj neadecvat si sanctiuni fizice care ataca demnitatea elevului si pentru aceasta se poate aplica o sanctiune conform Statutului Cadrelor Didactice,o mustrare scrisa (nu se poate anula diploma si calificarea cuiva decat conform Codului Muncii,Dar problema este cum poate fi protejata imaginea si autoritatea unui profesor intr-o astfel de ancheta in care directorul,inspectorul ,consiliul elevilor,toti fac ancheta,toata scoala vorbeste despre prof X,toti isi dau cu parerea .Poate asa intelegeti de ce meseria de profesor este asa stresanta.Elevii trebuie protejati dar si profesorul trebuie protejat. Legislatia noastra nu are toate datele in aceasta problema legata de disciplina elevilor si cea a profesorilor.Europa este langa noi ,sa ne documentam si sa dam invatamantului romanesc si aceasta nota de noblete psihopedagogica!Elevii de la noi nu mai vor sa dea lucrari,nu accepta notele mici,schimba randurile la teza si lucrare,etc,etc....Dupa cum se vede conflictul s-a acutizat la sfarsit de semestru...

Draghite

2016-01-29 20:15:46


Bine punctatat, rammstein ! Io zic sa le predea portarul scolii, or sa aiba numai note de 10 !

Embernow

2016-01-29 18:15:05


Profesorul este chiar ok. Am copil in ultimul an la acel colegiu. Reclamatia vine din partea unor elevi distrusi care isi inchipuie ca din 2 fraze rastalmacite si scoase din context pot scoate din invatamant un profesor cu asemenea palmares. Si parintii acelor copii care au depus reclamatie poate ar fi trebuit sa tina mai aproape de diriginte si de profesori. Dar aschia nu sare departe de trunchi, acei parinti isi merita copii!

Domnu Dan

2016-01-29 17:02:08


Dar tovarasul elev a mentionat undeva ca surioara lui este eleva ;a acest colagiu? Este moral sa calce in acest liceu pentru a "ancheta" sau ce-o fi vrand sa faca juniorul pe acolo? Acum daca 50 de postaci se aduna pe FB intre 2 "fumuri" si arunca 2-3 bazaconii in spatiul public, pot distruge o cariera de 40 de ani de munca? Toti "ofensatii" de acolo nu vor citi sau scrie nici macar 10% din cartile d-nului prof.

jurnalism de 2 lei

2016-01-29 15:56:53


Fapte: A. Chirvasa si S. Tara scriu un articol in urma unui "denunt" Vlad Stefan spune o poveste care poate trezi indignarea "opiniei publice". Vlad Stefan omite sa precizeze ca in subiect este vorba si de sora sa, "beneficiara" unor note mai mici sa zicem. Vlad Stefan nu se retrage din ancheta sa lase macar idea de impartialitate. Jurnalistii nu verifica story si in goana dupa senzational inghit ce primesc. Unde e adevarul nu stim, dar stim cu certitudine unde e deontologia jurnalistica: in hazna!

eu

2016-01-29 12:21:55


Cacat de copii care si-au pus gand rau pe profesor... Nu are nici-o vina bietul om.

rammstein

2016-01-29 10:30:59


ala din fotografire e elev sau interlop ????...cum poate unul ca asta sa reprezinte niste elevi ???...asa l-as tranti de nu se vede !!.sa puna mana pe carte ,analfabetii dracului....dar de faptul ca 50% din asa zisii elevi se drogheaza nimic???...unde dracu a ajuns tara asta ??...la mana unor infractori....pe boul asta l-am vazut in multe cluburi din oras in preajma unor infractori ..de ce dracu mai veniti ba la scoala ???...de ce nu-i dati ba pe toti profesorii in varsta afara si puneti voi profesori -puscariasi ????..apropo ce-ar spune boul de trafic de ....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie