Curs BNR

1 EUR = 4.9490 RON

1 USD = 4.3853 RON

1 GBP = 5.8544 RON

1 XAU = 253.3079 RON

1 AED = 1.1939 RON

1 AUD = 3.1350 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7817 RON

1 CAD = 3.4429 RON

1 CHF = 4.7366 RON

1 CNY = 0.6872 RON

1 CZK = 0.1925 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2792 RON

1 HUF = 1.3432 RON

1 INR = 0.0584 RON

1 JPY = 3.8663 RON

1 KRW = 0.3683 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.1995 RON

1 NOK = 0.4827 RON

1 NZD = 2.9949 RON

1 PLN = 1.0536 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0585 RON

1 SEK = 0.4799 RON

1 TRY = 0.3462 RON

1 UAH = 0.1614 RON

1 XDR = 6.1308 RON

1 ZAR = 0.2719 RON

Editia 7591 - 03 dec 06:24

Primarul din Făgăraş vrea „Consiliul Meu”: a început procedura de suspendare pentru 10 aleşi locali din 16

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 sepembrie 2021

Primarul din Făgăraş vrea „Consiliul Meu”: a început procedura de suspendare pentru 10 aleşi locali din 16

Războiul dintre primarul Făgăraşului şi Consiliul Local al municipiului s-a acutizat, după ce mai mulţi locali nu au participat la trei şedinţe de îndată, convocate de primar miercuri, 1 septembrie (2 convocări) şi joi, 2 septembrie (1 convocare). La cea de-a treia şedinţă de plen, de joi dimineaţa, au participat cinci consilieri din 16 în funcţie, astfel că nu s-a îndeplinit cvorumul.
După ce şedinţa a fost declarată închisă, primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a declarat că, potrivit legislaţiei în vigoare, lipsa nemotivată de la mai mult de trei şedinţe „ordinare şi/sau extraordinare consecutive ale Consiliului Local, desfăşurate pe durata de trei luni calendaristice, duce la vacantarea posturilor în Consiliul Local”. De asemenea, primarul a declarat că a solicitat Prefecturii Braşov un punct de vedere referitor la acestă situaţie.
„Astăzi, noi vom transmite o adresă către Instituţia Prefectului, pentru a ne da un punct de vedere în acest sens. Parcurgând procedura legală prevăzută de Codul Administrativ. Eu cred că aceşti  consilieri, care au lipsit trei şedinţe consecutive, au boicotat toate şedinţele convocate de către primar şi au votat împotriva proiectelor care aduceau investiţii în municipiul Făgăraş, cum este cazul construirii noii creşe (printr-un program al Ministerului Dezvoltării - n.r.), achiziţionarea de incubatoare pentru nou născuţi sau achitarea sumelor pentru închiderea depozitului neconform de deşeuri (banii au fost viraţi de Administraţia Fondului de Mediu - n.r.). De asemenea, au afectat continuitatea activităţii pieţei agroalimentare. Din aceste motive, cred că ar trebui să fie traşi la răspundere conform legii”, a declarat primarul imediat după plenul anulat de joi.  
Totodată, acesta a menţionat că aleşii absenţi de la cele trei şedinţe de îndată nu l-au anunţat pe secretarul general al municipiului că vor lipsi. Conform declaraţiei primarului, vizaţi de exmatriculare sunt 10 consilieri locali, din PNL, USR PLUS, PSD şi Pro România.

Primarul spune că cetăţenii vor referendum
Joi, după ce a treia şedinţă de îndată a fost anulată din lipsă de cvorum, Gheorghe Sucaciu a anunţat că nu se mai pot convoca şedinţe de Consiliu Local: „Nu mai putem face acest lucru până când nu vom primi un răspuns de la Prefectură. Dacă am face acest lucru, respectivele acte normative vor fi nule. Aşteptăm răspunsul Prefecturii, apoi vom vedea ce măsuri se pot lua. În Codul Administrativ se arată că primarul propune vacantarea posturilor”.
Ba mai mult, Sucaciu a spus că în Făgăraş, din partea cetăţenilor a venit propunerea să se organizeze un referendum privind demiterea consilierilor locali. Însă, a continuat el, „cred că trebuie să urmăm paşii legali şi să solicităm Prefecturii acest punct de vedere”.
Conflictul dintre primar şi consilierii locali a început la şedinţa ordinară de marţi, 31 august, când aleşii nu au votat ordinea de zi suplimentară şi au respins trei amendamente la proiectul de rectificare a bugetului local.
După acest episod, primarul Făgăraşului a convocat pentru data de 1 septembrie două şedinţe de plen de îndată (una dimineaţa, cealaltă după masă), dar acestea nu s-au putut desfăşura din lipsă de cvorum. O a treia şedinţă a fost convocată pentru data de 2 septembrie, la ora 10.00, care, la fel, nu s-a putut desfăşura din acelaşi motiv.

Liberalii făgărăşeni îl acuză pe primar că „se victimizează”
De cealaltă parte, pe reţelele de socializare, PNL Făgăraş a postat pe pagina de socializare un mesaj în care a menţionat că „victimizarea a devenit punctul forte al primarului Gheorghe Sucaciu. Problemele reale se ascund sub preş, iar falsele subiecte sunt rostogolite mediatic.
În opinia sa, cei care sunt de vină pentru proasta administrare a oraşului sunt mereu alţii.
Firmele care execută lucrări, consilierii care nu împărtăşesc aceleaşi opinii, partidele politice, persoanele care au condus primăria în anii din urmă, presa care nu-i cântă în strună sau care nu a putut fi cumpărată. Toţi par a fi de vină. Primarul Sucaciu uită că e la conducere de 5 ani, că a împrumutat 5 milioane de euro pentru ocolitoarea promisă, că banii i-a risipit pe alte lucruri, că a început şantierul pe str. Dna Stanca de 16 luni şi că acesta e abandonat, că a expropriat inutil terenuri în centrul oraşului, fără logică şi fără alte investiţii în locul lor. Domnul Sucaciu uită că a dublat taxa de salubritate pentru cetăţeni, că a făcut oraşul de ruşine obligând cetăţenii să atârne pungile cu gunoaie pe stâlpi metalici, în faţa blocurilor. Spitalul a funcţionat mai bine de un an fără Consiliu de Administraţie. Deciziile cine le-a luat? Firmele care lucrau la reabilitarea celor 33 de străzi au părăsit şantierul. A înfiinţat postul de administrator public când a vrut, l-a desfiinţat ulterior şi a eliberat din funcţie pe cel pe care tot el îl numise. A spus atunci că nu se justifică. Astăzi s-a răzgândit. Probabil a găsit omul apropiat?
Pe de altă parte, paradoxal, Făgăraşul nu are viceprimar, deşi legislaţia cere acest lucru.
Transparenţa pe care o clama candidatul Sucaciu din 2016 s-a opacizat”.

În încheiere, PNL Făgăraş a lansat o invitaţie către partidele politice care compun Consiliul Local Făgăraş „la o discuţie aplicată pe proiectele existente şi viitoare ale oraşului, pentru a stopa derapajele de management ale conducerii actuale a primăriei”.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional