Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:56

Primarii din Ţara Făgăraşului, împotriva Conservation Carpathia

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 31 mai 2019

Divergenţele au apărut după ce în anul 2016, la propunerea fundaţiei, Guvernul a aprobat un memorandul privind înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Făgăraş

Primarii din Ţara Făgăraşului, împotriva Conservation Carpathia

Trei primari din Ţara Făgăraşului, reprezentanţi ai tuturor edililor din această zonă, au venit ieri, la şedinţa de plen a Consiliului Judeţean Braşov, pentru a le cere ajutorul aleşilor judeţeni pentru ca Munţii Făgăraşului să nu devină parc naţional, aşa cum ar vrea Fundaţia Conservation Carpathia. Reprezentanţii locuitorilor din zona Făgăraş spun că anumite activităţi permise în acest moment vor fi interzise odată cu declararea zonei montane drept parc naţional. Edilii spun că nu vor mai putea duce oile la păşunat, nu vor mai putea culege fructe de pădure sau ciuperci şi nu vor mai putea lua lemne, cum s-a întâmplat în Parcul Natural Cozia. „Tot aşa li s-a spus oamenilor că nu vor avea niciun fel de restricţie în a păşuna şi colegii noştri primari de acolo ne-au spus că, întâi, s-au descoperit nu ştiu ce cimbrişori pe păşunea alpină, acela trebuie protejat, s-a interzis păşunatul, au crescut buruieni şi urzici, s-au stricat şi păşunatul, şi cimbrişorul şi oamenii tot nu au voie să păşuneze”, a spus primarul din Şinca Nouă, Dumitru Flucuş. Acesta a mai spus că, pentru Munţii Făgăraş este propusă înfiinţarea unui parc naţional cu o suprafaţă de 10 ori mai mare decât cea a parcului naţional Yellowstone din SUA.

Opinia Fundaţiei Carpathia: Munţii Făgăraşului vor deveni parc naţional numai dacă locuitorii din zonă şi primăriile îşi vor dori
Reprezentanţii Carpathia spun însă că, odată stabilită zonarea interioară dintr-un parc, lucrurile nu se mai pot schimba ulterior, decât cu consultarea oamenilor din zonă. Edilii au decis să treacă la fapte şi să determine autorităţile să nu ia o astfel de hotărâre.
„Aici am vrut să ne spunem punctul de vedere, să ne facem foarte clari înţeleşi în faţa consilierilor judeţeni şi a preşedinţiei Consiliului Judeţean şi să transmitem punctul nostru de vedere, punctul de vedere al proprietarilor”, a declarat primarul din Ucea, Marian Băcilă. Reprezentanţii fundaţiei spun că se propagă multe informaţii neverificate şi că se păşunează în parcurile naţionale, oamenii culeg fructe de pădure şi au lemne de foc, chiar şi pentru micile activităţi industriale.
„Demersul lor este unul democratic, fiecare poate să-şi exprime punctul de vedere şi, cu siguranţă că, dacă dumnealor nu-şi doresc un parc naţional acolo, nu se va face. Desigur, este o decizie care trebuie luată de mai mulţi oameni, deoarece chiar şi la Bucureşti se bea apă din Munţii Făgăraşului, dar cei de acolo trebuie să fie consultaţi”, a spus managerul proiectului celor de la FCC, Daniel Bucur. Reprezentantul Fundaţiei Conservation Carpathia spune că Munţii Făgăraşului vor deveni parc naţional numai dacă locuitorii din zonă şi primăriile îşi vor dori acest lucru.

„Mandat de solidaritate” pentru consilierul Mihail Veştea 
Discuţiile din Consiliul Judeţean Braşov privind Munţii Făgăraş au avut loc în contextul în care, ieri, aleşii judeţeni l-au mandatat pe Mihail Veştea (PNL) să reprezinte Judeţul Braşov în Adunarea Generală de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului – Ţara Făgăraşului. De altfel, după şedinţa de plen, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a precizat că „l-am împuternicit pe reprezentantul Judeţului Braşov la adunarea generală a asociaţiei să fie solidar cu toate celelalte localităţi din Ţara Făgăraşului în demersul pe care îl fac în acest sens (anularea memorandumului Guvernului României din anul 2016, prin care s-a aprobat iniţierea demersurilor în vederea înfiinţării parcului naţional – n.r.)”

Paradoxul din Munţii Făgăraş: o casă în arie protejată, cea de peste drum nu
În acest moment, zona este Sit Natura 2000, însă acesta a fost trasat superficial şi există unele nemulţumiri. Graniţa a fost trasată de-a lungul drumurilor naţionale sau judeţene şi s-a ajuns, astfel, ca unele sate să fie pe jumătate în sit şi pe jumătate afară. Astfel, cei care vor să-şi schimbe acoperişul grajdului şi stau dincolo de drum, o pot face, în timp ce locuitorii de pe partea aflată în situl Natura 2000 au nevoie de anumite aprobări. Cert este că nu FCC ia decizia înfiinţării unui asemenea parc naţional, dar el nu ar avea nimic dăunător pentru România, mai ales dacă zona s-ar dezvolta pentru turismul de acest gen, al celor care vor să vadă zone cât mai sălbatice, de o frumuseţe naturală rară.

+0 -2

Comentarii

Roberto

2019-05-31 14:27:07


Nu este ok sa se facă parc national ! Lasă ți natura și munții așa cum sunt că ei,acum sunt un parc national al românilor și nu numai! Să fie parc national pentru ce??! Să plătim taxe de fiecare dată când mergem în natură,pe munți,etc etc? Să fim străini în țară noastră? Cei care vor acest lucru,să se ducă în țările lor să facă parc national ,nu la noi! Plus de asta ,in parcul national Retezat,ce i daca e parc national că tot se taie lemn la greu și nimeni nu ia măsuri! Părerea mea ,să se de-a o lege în care să se interzică tăiatul lemnului la scara mare! Lăsați ne pe noi românii să fim liberi și să putem hoinarii pe munții noștri ,așa cum dorim și fără nici un fel de taxe că,de curățat munții de gunoaie,tot noi muntomanii ne am ocupat,nu au venit străinii sa faca curat !Duceți va străinilor și faceți la voi in tara tot ce doriți ,daca sunteți lăsați de guvernele voastre.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie