Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:17

Primarii au primit „temă de vacanţă”: au 139 de şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie ISU. Pe listă sunt şi „Şaguna”, şi „Honterus”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 iunie 2021

Primarii au primit „temă de vacanţă”: au 139 de şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie ISU. Pe listă sunt şi „Şaguna”, şi „Honterus”

Reprezentanţii primăriilor din judeţul Braşov au fost convocaţi miercuri, la o şedinţă la Prefectura Braşov, unde a fost analizată situaţia şcolilor are nu deţin autorizaţia la incendiu (autorizaţia ISU). Aceste discuţii au avut loc în contextul în care, conform reprezentantului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Bogdan Negru, situaţia nu „este prea roz”.
Mai exact, conform sursei amintite, la nivelul judeţului Braşov sunt 17 clădiri autorizate, 103 neautorizate, iar alte 355 clădiri nu au nevoie de autorizare.  La nivelul municipiului Braşov sunt 7 clădiri autorizate, 18 neautorizate, 18 care au aviz şi trebuie autorizate şi 77 care nu fac obiectul autorizării.

La „Şaguna” şi „Honterus” este neclar cine trebuie să facă lucrările
Printre unităţile de învăţământ din municipiul Braşov care nu sunt autorizate sunt Colegiul Naţional Johannes Honterus şi Colegiul Naţional Andrei Şaguna, aceste unităţi funcţionând în unităţi care nu sunt în proprietatea Municipiului Braşov. „Clădirea Colegiului Andrei Şaguna este în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române, iar Liceul Honterus este într-o clădire a Bisericii Evanghelice. Conform legislaţiei privind securitatea la incendiu, nu contează cine este proprietar. Orice contract de dare în folosinţă a unui imobil trebuie să conţină şi clauze referitoare la responsabilitatea în ceea ce priveşte protecţia la incendiu”, a declarat Bogdan Negru.
Prezent la întâlnire, şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov, Ovidiu Tripşa, a menţionat că „la Colegiul Naţional Andrei Şaguna, proprietarul şi municipalitatea braşoveană trebuie să găsească o formulă juridică în ceea ce priveşte realizarea lucrărilor de protecţie la incendiu”.
Pe de altă parte, reprezentantul ISU a menţionat că la Liceul Andrei Mureşanu a fost autorizat Corpul B (la care s-au realizat lucrări), dar a mai rămas o clădire neautorizată.  

Nu este nevoie de autorizaţie ISU pentru orice lucrare
Tot în timpul întâlnirii de ieri, reprezentantul ISU Braşov a declarat că „nu este nevoie de autorizări pentru unele compartimentări interioare, anumite tipuri de lucrări de consolidare, intervenţiile la acoperiş, extinderile – dacă este vorba de spaţii tehnice”. De altfel, acesta le-a transmis reprezentanţilor primăriilor să se consulte cu specialiştii ISU ori de câte ori nu sunt siguri dacă pentru o investiţie este nevoie de autorizaţie de protecţie la incendiu.
Pe de altă parte, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a menţionat că a organizat această întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale, pentru ca aceştia să aibă timp să pregătească documentaţiile şi, pe cât posibil, să deruleze lucrările în vacanţa de vară. „Rugămintea mea este să apelaţi la Serviciul de Inspecţie şi Prevenire din cadrul ISU Braşov, să discutaţi cu specialiştii acestei instituţii înainte de a face investiţiile, pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de autorizare. Dacă nu este nevoie, nu are sens să faceţi demersuri în acest sens”, a declarat Văsii, care a anunţat şi faptul că Prefectura va monitoriza modul în care sunt îndeplinite măsurile dispuse de ISU.  
Acelaşi apel a fost făcut şi de Ovidiu Tripşa, după ce a afirmat că anul trecut, la o şcoală din judeţul Braşov s-au montat nişte lambriuri care nu erau ignifuge (nu rezistau la foc).

Primăriile trebuie să investească şi în securitatea clădirilor
La discuţiile de la Prefectură a participat şi reprezentantul Inspectoratului Poliţiei Judeţului Braşov, Cosmin Pop, care a menţionat că au fost realizate mai multe verificări la unităţile de învăţământ din oraş, pentru a vedea în ce măsură acestea sunt conforme din punct de vedere al securităţii clădirilor şi persoanelor.
„În judeţul Braşov nu au fost identificate probleme deosebite. Noi am recomandat ca, în limita bugetelor disponibile la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, să se realizeze investiţii în realizarea de împrejmuiri, iluminat sau alte sisteme de securitate. Recomandarea noastră este ca, prin intermediul consiliilor de administraţie, şcolile să depună solicitări către autorităţile locale pentru identificarea resurselor financiare necesare investiţiilor în sistemele de securitate. De asemenea, primarii trebuie să susţină directorii de şcoli pentru realizarea măsurilor ce ţin de securitatea fizică a clădirilor şi siguranţa elevilor şi profesorilor”, a declarat reprezentantul IPJ Braşov.



INVENTARUL UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT NEAUTORIZATE

Judeţul Braşov:
- Săcele: Liceul Teoretic Zajzoni Rab Istvan (o clădire), Şcoala Gimnazială nr. 5
- Ghimbav: Şcoala Gimnazială Ghimbav (3 clădiri)
- Predeal: Liceul Teoretic Mihai Săulescu (o clădire, în care funcţionează Grădiniţa nr. 1)
- Budila: Grădiniţa Budila (o clădire)
- Crizbav: Şcoala Gimnazială Crizbav (două clădiri, una în satul Crizbav, una în satul Cutuş)
- Dumbrăviţa: Grădiniţa cu program normal (o clădire), şcoala gimnazială (o clădire)
- Prejmer: Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară (2 clădiri neautorizate), Şcoala Gimnazială Prejmer (Corp B), Şcoala Gimnazială Lunca Câlnicului (două clădiri - o grădiniţă şi o şcoală)
- Tărlungeni: Şcoala Gimnazială Tărlungeni (două clădiri – şcolile din Zizin şi Tărlungeni)
- Teliu: Şcoala Gimnazială Teliu (o clădire)
- Sânpetru: Şcoala Gimnazială Sânpetru (o clădire)
- Vama Buzăului – Şcoala Gimnazială Vama Buzăului  (4 clădiri – şcoala primară din Buzăiel, grădiniţa din Buzăiel, şcoala gimnazială din Vama Buzăului, şcoala primară Acriş).

Municipiul Braşov:
- Colegiul Naţional Andrei Şaguna
- Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil
- Colegiul Naţional Economic  (2 clădiri)
- Colegiul Tehnic de Transporturi (o clădire)
- Colegiul Nicolae Titulescu (o clădire)
- Colegiul Tehnic Energetic (2 clădiri)
- Colegiul Tehnic Maria Baiulescu (o clădire)
- Colegiul Tehnic Transilvania (2 clădiri)
- Liceul Andrei Mureşanu (o clădire)
- Colegiul Silvic (2 clădiri)
- Colegiul Naţional Iohannes Honterus (o clădire)
- Liceul de Muzică Tudor Ciortea (o clădire)
- Şcoala Gimnazială nr. 1
- Şcoala Gimnazială nr. 11
- Şcoala Gimnazială nr. 13
- Şcoala Gimnazială nr. 15
- Şcoala Gimnazială nr. 2
- Şcoala Gimnazială nr. 30
- Grădiniţa nr. 19
- Grădiniţa nr. 11
- Grădiniţa nr. 18
- Grădiniţa nr. 25
- Grădiniţa nr. 17
- Grădiniţa nr. 22
- Grădiniţa nr. 14
- Grădiniţa nr. 15
- Grădiniţa nr. 21
- Grădiniţa nr. 24
- Grădiniţa nr. 5 (2 clădiri)
- Grădiniţa nr. 8

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie