Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7432 - 09 apr 11:01

Nu plătiţi parcarea!

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 08 martie 2021

Primăria a intrat în conflict cu P&P, o luptă care se va duce în instanţă. Operatorul taxează în continuare parcarea de noapte în baza contractului pe care-l are şi nu vrea să-l modifice. Ce face braşoveanul până la sentinţă? Nu plăteşte parcarea, e îndemnul primarului

Nu plătiţi parcarea!

Consilierii locali braşoveni au aprobat vineri, într-o şedinţă de îndată (anunţată presei cu doar câteva minute înainte să înceapă), o hotărâre de Consiliu Local privind achiziţionarea de asistenţă juridică şi reprezentare în justiţie în vederea punerii în aplicare a Hotărârii de Consiliu Local nr. 692 din 2020 privind prin care a fost modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare din municipiul Braşov. Altfel spus, deschiderea unui proces cu firma P&P care a câştigat, prin licitaţie, anul trecut, concesionarea parcărilor pe 10 ani, la tarife majorate şi aplicate 24 din 24, 7 zile din 7.
În timpul şedinţei, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că după ce anul trecut a fost modificat Regulamentul de parcări (HCL 692/2020), prin care a fost stabilit că nu se mai plăteşte parcarea de noapte (20.00 - 08.00) şi în ziua de duminică şi au fost clarificate mai multe aspecte legate de plata abonamentelor pentru riverani, „ne-am lovit de rezistenţa părţii contractante”. Mai exact, Allen Coliban a afirmat că după ce a fost anunţată firma referitor la noile prevederi, Primăria a început să primească de la cetăţeni o serie de sesizări prin care oamenii reclamau faptul că găseau în parbriz înştiinţări că trebuie să plătească parcarea şi duminica. „Am avut mai multe consultări cu jurişti şi avocaţi, opinia lor fiind că felul în care se comportă operatorul este contrar prevederilor hotărârii de Consiliu Local de anul trecut sau chiar cu încălcarea contractului”, a declarat edilul.  
Situaţia a fost considerată de primar ca una „complicată”, iar acesta a fost motivul pentru care a promovat în Consiliul Local Braşov un proiect de hotărâre privind contractarea unei case de avocatură. De asemenea, el a argumentat că, în acest litigiu, este nevoie de o reprezentare unitară.
La vot nu a participat Pamela Diaconu, care este avocat, iar obiectul actului normativ supus aprobării era din domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.
Potrivit unor surse, contractul încheiat iniţial nu a fost modificat.
Pe de altă parte, reprezentanţii P&P nu au putut fi contactaţi a obţine un punct de vedere.
Firma P&P administrează 10.200 de locuri cu plată din parcările publice.

Ce trebuie să facă cetăţeanul care primeşte notificare pentru „parcarea de noapte”
Despre acest subiect a vorbit primarul şi înainte de şedinţă, în timpul unei conferinţe de presă la USR, răspunzând întrebării dacă este legal sau nu tariful de noapte perceput de operator. „La ora actuală, aplicarea tarifului de noapte contravine Regulamentului aprobat de Consiliul Local Braşov prin Hotărârea 692 din 2020. Lucrul acesta nu poate să mai continue şi ne vom lupta inclusiv în instanţă pentru aplicarea acestui Regulament. A fost o modificare a Regulamentului din 2017, solicitată şi de către cetăţeni, odată cu punerea în aplicare a acestuia. Am trimis notificări către operator. Operatorul nu îşi duce la îndeplinire obligaţiile contractuale, deşi noi am notificat acest lucru”, a declarat Coliban.
De asemenea, primarul a fost întrebat dacă o persoană care primeşte notificarea că nu şi-a plătit parcarea „de noapte” ar trebui sau nu să plătească parcarea. „Ar trebui să se îndrepte împotriva operatorului de servicii de parcare şi să specifice faptul că Regulamentul prevede gratuitatea parcării duminica şi în intervalul 8.00 seara 8.00 dimineaţa”, a declarat Coliban. Seara, după ce hotărârea privind contractarea de servicii juridice pentru soluţionarea litigiilor cu operatorul care administrează parcările publice a fost aprobată, Allen Coliban a declarat în „Jurnalul primarului” de pe Facebook că includerea antetului Primăriei Braşov în notificările pe care oamenii le primesc în parbriz sunt ilegale. „Dacă acestea se referă la intervalul 8.00 seara – 8.00 dimineaţa în timpul săptămânii, inclusiv sâmbăta, sau 24 de ore din 24 de ore în zilele de duminică, atunci nu ar trebui să plătiţi acele sume, potrivit HCL 692 din 2020 (prin care a fost aprobat noul regulament de parcări – n.r.), pentru că vorbim de perioada de gratuitate”, le-a transmis primarul braşovenilor.

„Avocaţii P&P nu au ţinut cont de propunerile constructive pe care le-am făcut”
Tot în timpul „Jurnalului primarului”, Allen Coliban a reamintit că firma în cauză nu respectă Regulamentul privind parcările publice. „Mizele sunt foarte mari, lupta a fost oarecum inegală, în sensul că avocaţii P&P nu au ţinut cont de propunerile constructive pe care le-am făcut”, a declarat primarul. Edilul a menţionat că „inclusiv dezbaterile pe care le-am avut au fost date la o parte. Le-am sugerat atunci revenirea la acel program care să includă gratuitatea între orele 8 seara şi 8 dimineaţa şi pe tot parcursul zilelor de duminică. Le-am sugerat atunci revenirea la termenul de riveran. În momentul în care noul Regulament de funcţionare a parcărilor au fost ignorate de către firmă. Nu ne oprim şi nu ne sperie felul în care au venit la discuţii avocaţii firmei”.
Pe de altă parte, până la ora redactării acestui articol nu am obţinut un punct de vedere de la P&P. Contractul Primărie - P&P a fost încheiat anul trecut, în urma unei licitaţii organizate după un caiet de sarcini fundamentat în baza regulamentului iniţial, care introducea tarifarea non-stop în parcările publice, dar şi la tarife majorate. Noul contract s-a semnat pentru 10 ani, pentru cele 10.200 de locuri de parcare cu plată de pe domeniul public, perioadă în care Primăria ar urma să încaseze o „redevenţă de 55% din veniturile totale lunare realizate de concesionar din exploatarea parcărilor, dar nu mai puţin 400.000 lei/lună”.

Ce prevede acum Regulamentul de parcare pe domeniul public în municipiul Braşov
În varianta modificată prin HCL după încheierea contractului cu P&P, în parcările publice, plata tarifului se aplică, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 - 20:00. În restul timpului, parcarea este gratuită.
Tarifele de parcare pentru parcările publice din municipiul Braşov sunt următoarele:
- Zona 0 - 3lei/oră (inclusiv TVA);
- Zona I - 2 lei/oră (inclusiv TVA);
- Zona II - 1,5 lei/oră (inclusiv TVA).
Tot prin această hotărâre, a fost clarificată şi noţiunea de riveran. Astfel, abonamentul tip riveran se eliberează, de către P&P, persoanelor fizice care au domiciliul sau reşedinţa în zona parcării. Deţinătorii abonamentului tip riveran vor putea parca în orice loc disponibil, pe o rază de 200 m, cu condiţia ca locul de parcare să se afle în aceeaşi zonă de tarifare. Acest tip de abonament se va emite în limita a maxim două abonamente/locuinţă individuală. Abonamentul tip riveran are aceeaşi valoare cu abonamentul tip reşedinţă aferent zonei aprobat prin Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă amenajate în Municipiul Braşov (Zona A - 156 de lei/an, Zona B - 144 de lei/an, Zona C - 132 de lei/an, Zona D - 120 de lei/an).
  

+8 -5

Comentarii

'nu conteaza'

2021-03-08 14:00:02


'Ariciule, daca te uiți puțin pe net, vei vedea cine e de fapt p&p...și o sa tragi concluziile de rigoare'

'Radu'

2021-03-08 10:45:44


'In primul rând nu toți cei cu mașini de BV au parcări plătite, ca nu există atâtea parcări. Apoi veti ramane uimiti cati cu masini inca inmatriculate in alte judete au parcari platite pentru ca dețin locuinte in Brașov iar la licitații au \"aruncat cu banii\". Masinile le tin inmatriculate in alte judete tocmai ca asigurarile sunt mai mici, mai ales pentru tineri (pentru parcare au avut bani dar pentru asigurari si schimbare nr nu mai au, sau masina e pe numele unei rude în vârstă din acel judet).\nParcometrele inteligente iti cer nr masinii apoi iti dau o aprobare, nu mi-e clar cum si de ce iar bonul de parcare nu specifica doar zona ci si parcarea. Daca te duci in aceesi zona dar in alta parcare se pare ca nu mai e valabil bonul, cel putin asa mi-a spus un angajat PP. In continuare la PP se fac ca ploua legat tarifele mai mici pentru riverani. Daca locuiesti la 15 m de parcare dar pe o alta strada zic ca la ei nu a ajuns hotararea Primariei. Ptimatia sa rezilieze contractul iar fosta politie locala sa fie serviciul parcari, fara uniforme, ca la asta s-ar pricepe si ar avea calificarea necesara.'

'vasile'

2021-03-08 10:43:09


'regulamentul primariei este incomplet.la notiunea de riveran trebuie sa se specifice -prin riveran se intelege si cel care are locuinta proprietate in zoina chiar daca resedinta este in alta localitate'

'Ariciul'

2021-03-08 09:30:33


'D-le Radu Coltea, poate ar fi bine sa-i cunoastem si noi pe cei din spatele P&P. Ce ziceti?'

'valescu'

2021-03-08 08:53:20


'Primaria nu poate ridica placutele de informare de pe stalpi si sa pune altele cu programul modificat?'

'Lazar Valentin'

2021-03-08 03:53:02


'Brasovenii sunt uimiti cum un S.R.L. si-a permis sa amplaseze, pe stalpii orasului, placute cu un continut inselator, mincinos, chiar si a instalarea parcometrelor, fara nicio aprobare, injust, slutind aspectul orasului, si fara sa fie trasi la rasapundere de organele abilitate. '

'Cetatean'

2021-03-07 06:55:06


'sc PP srl, i-auzi frate ce zic astia de la gruparea de furt de bani publici : \" riveran se consideră persoana fizică care domiciliază pe strada respectivă conform act identitate\", o aberatie scoasa din orice context legislativ, n-au treaba ei cu respectatea legilor, regulamentelor, mai tari ca interlopii, ..., aiurea.. banii la greu pe spatele contribuabililor !'

'nu contează'

2021-03-06 13:23:22


'Asta e o glumă, nu??? Deci scripcaru a făcut-o lată și plătim tot noi? Că din banii publici se plătește casa de avocatură, nu? '

'Willy'

2021-03-06 12:43:45


'No comment.'

'Dani'

2021-03-06 11:05:22


'1. Firma respectiva plătește impozitul pentru terenul ocupat ?\n2. Din câte știu au și obligația da a deszăpezi locurile de parcare. '

'Dan Popescu'

2021-03-06 07:41:03


'Acum ii dau in judecata ca nu fac program de plata doar intervalul 8-20?\n Adica primaria va pierde bani, daca se implementeaza regula asta. Ca si ea primea o parte mica din suma incasata. Mai bine ii dadea in judecata pentru a mari procentajul castigat ca sa il investeasca in ceva bun pentru oras.\nCei din Brasov nu au prea multe motive sa parcheze aiurea noaptea, cei din cartiere avand locuri de parcare cu abonament, deci cei castigati vor fi tot pseudo brasovenii din BR-BC-AG-DB-GL-PH-CV-HR-IF-B.\nLa fel parcarea gratuita duminica va insemna ca iar se umple tot orasul de masini.\nSi orasul e poluat ca naiba.\nDe bine de rau de cand s-a instituit regula asta s-a mai golit orasul de toate troacele.\n'

'Barbu Gh.'

2021-03-05 20:25:35


'Dar nu trebuie deloc să le dăm bani. EI NU AU FĂCUT NICI-O PARCARE, DOAR S-AU TREZIT STĂPÂNI PE NIȘTE SPAȚII GATA LINIATE DE PRIMĂRIE ȘI EI IAU BANII. Ăstea-s „afacerile” fostului primar!!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Liber la nevaccinat

  Liber la nevaccinat

  Mai multe proteste s-au desfăşurat duminică, în Capitală şi în ţară (Sibiu, Bistriţa, Oradea, Timişoara), împotriva adoptării legii vaccinării obligatorii. În Bucureşti,[...]

  2021-03-08 citeste mai mult
 • Emblema Cîţu

  Florin Cîţu a declarat sâmbătă, în timpul unei coferinţe susţinute la Focşani, că îşi doreşte ca guvernul pe care îl conduce să se facă remarcat prin construcţia[...]

  2021-03-08 citeste mai mult
 • Din nou la 10.000

  Numărul pacienţilor infectaţi zilnic cu noul coronavirus va creşte în următoarea perioadă, spune medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. „E de vreo două săptămâni[...]

  2021-03-08 citeste mai mult
 • Înviere, până la 5

  Înviere, până la 5

  Premierul Florin Cîţu  (foto) a anunţat că va propune în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), al cărui preşedinte este, trei măsuri speciale pentru vacanţa[...]

  2021-04-09 citeste mai mult
 • Mască la export

  Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, face apel la Guvern să sprijine capitalul românesc şi să liberalizeze exportul de măşti chirurgicale. El acuză că producătorii români ar fi fost[...]

  2021-04-09 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotional