Curs BNR

1 EUR = 4.9449 RON

1 USD = 4.8088 RON

1 GBP = 5.7845 RON

1 XAU = 278.6640 RON

1 AED = 1.3092 RON

1 AUD = 3.2642 RON

1 BGN = 2.5283 RON

1 BRL = 0.9022 RON

1 CAD = 3.7184 RON

1 CHF = 4.9770 RON

1 CNY = 0.7171 RON

1 CZK = 0.1998 RON

1 DKK = 0.6647 RON

1 EGP = 0.2545 RON

1 HUF = 1.2170 RON

1 INR = 0.0607 RON

1 JPY = 3.5413 RON

1 KRW = 0.3666 RON

1 MDL = 0.2473 RON

1 MXN = 0.2353 RON

1 NOK = 0.4802 RON

1 NZD = 2.9593 RON

1 PLN = 1.0413 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0782 RON

1 SEK = 0.4577 RON

1 TRY = 0.2832 RON

1 UAH = 0.1628 RON

1 XDR = 6.3617 RON

1 ZAR = 0.2923 RON

Editia 7730 - 06 iul 13:35

Prima grădină de zarzavat oficială din Braşov va fi în cartierul Bartolomeu

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 iunie 2022

O astfel de amenajare a fost inclusă în proiectul de bugetare participativă. Până la prima cultură, municipalitatea braşoveană va mai avea de rezolvat probleme birocratice

Prima grădină de zarzavat oficială din Braşov va fi în cartierul Bartolomeu

Anunţate încă de la începutul lunii februarie a acestui an, proiectele ce urmează a fi implementate prin programul de bugetare participativă de către Primăria Braşov nu au înregistrat progrese spectaculoase.
Practic, în cel mai avansat stadiu este cel privind amenajarea unei piste de alergare în Parcul Tractorul: achiziţia suprafeţei de tartan şi montarea acesteia a fost inclusă într-o licitaţie mai amplă, ce prevede şi lucrări la alte terenuri de sport din oraş. La această licitaţie, ofertele sunt aşteptate până în 27 iunie şi, dacă vor fi repuse oferte şi nu vor exista contestaţii, în vara acestui an braşovenii vor avea la dispoziţie pista de alergare din cartier. Pista de alergare din Tractorul va avea o lungime de 930 de metri, cu două culoare de câte 1,25 metri fiecare.

E nevoie de o hotărâre de Consiliu Local pentru legalizarea cultivării zarzavaturilor
Unul dintre proiectele incluse în programul de bugetare participativă pe anul 2022 a fost amenajarea unor grădini urbane, în care să se poată cultiva de la legume la plante aromatice. Proiectul este destul de întârziat. Mai exact, până acum, municipalitatea braşoveană a precizat că iniţiatorul acestui proiect a identificat zona în care se poate realiza prima grădină urbană şi a obţinut şi sprijinul asociaţiei de proprietari pentru implementarea acestui proiect. Mai exact, grădina va fi amenajată în cartierul Bartolomeu, în spaţiul verde de lângă un bloc care face parte din Asociaţia de Proprietari nr. 135.
Pe de altă parte, chiar dacă reprezentanţii Primăriei ştiau încă din luna februarie că, pentru a se putea amenaja o astfel de grădină este nevoie de modificarea regulamentului privind zonele verzi, nu a făcut nici un pas în acest sens. Practic, potrivit reprezentanţilor municipalităţii braşovene, acest act normativ urmează a fi aprobat. După ce va fi aprobată modificarea regulamentului va putea începe şi implementarea. Cum demersurile legale nu se vor încheia prea repede, în cel mai fericit caz, în prima grădină urbană se va putea începe cultivarea zarzavaturilor abia în toamnă.
În prezent, în municipiul Braşov este interzisă cultivarea zarzavaturilor în spaţiile verzi din jurul blocurilor, astfel că micile grădini care mai pot fi văzute pe ici pe colo sunt ilegale.

Tobe mari în Parcul Titulescu şi sub Tâmpa
Amenajarea de grădini muzicale în spaţii comune este un alt proiect inclus de braşoveni în programul de bugetare participativă. Conform reprezentanţilor municipalităţii braşovene   documentaţia aferentă acestui proiect se află la Serviciul achiziţii din Primăria Braşov, pentru elaborarea strategiei de achiziţiei şi a fişei de date înainte de publicarea anunţului pe SICAP. Astfel de grădini muzicale vor fi amenajate în trei zone din Braşov, respectiv Parcul Titulescu, Aleea de Sub Tâmpa şi Parcul Tractorul. În Parcul Titulescu vor fi amplasate 6 instrumente muzicale de exterior (un set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells, o tobă mare tip Babel, o tobă tip Babel, un instrument tip liră format din 8 clopote circulare gradate tip Bell Lyre, un instrument aerofon tip Handpipes şi un xilofon orizontal tip Harmony). Pe Aleea de sub Tâmpa vor fi instalate 4 instrumente (o tobă mare tip Babel, un instrument aerofon tip Handpipes, un set de 6 clopote tubulare tip Emperor Chimes şi o tobă băncuţă tip Cajon), iar în Parcul Tractorul vor fi montate 5 instrumente (un set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells, un xilofon tip Sansa - Rimba Mysteria, un set de 5 tobe colorate tip Rainbow Sambas, un clopot tubular tip Cherub şi un balafon -marimbas- tip Akadinda). Valoarea estimată a achiziţiei este de 290.000 de lei, inclusiv TVA.
În „Bugetarea participativă” a fost inclusă şi o toaletă publică în Parcul Tractorul, iar decizia municipalităţii a fost să extindă acest program. Mai exact, toaleta din Parcul Tractorul a fost inclusă într-un lot de 28 de astfel de amenajări, care vor fi realizate în următorii 4 ani. În perioada următoare, Primăria a anunţat că va lansa procedura pentru un acord-cadru în vederea furnizării şi amplasării de toalete publice automatizate racordabile la sistemul de apă şi canalizare şi servicii de întreţinere şi mentenanţă a acestora, acord cadru. Procedura este în faza de elaborare a strategiei de achiziţie şi a fişei de date în vederea publicării ei pe platforma electronică de achiziţii publice. Una dintre primele şase care vor fi montate este cea din Parcul Tractorul. Celelalte 5 toalete din prima etapă vor fi amplasate în Piaţa Sfântul Ioan, Parcul Trandafirilor, Livada Poştei, scuar Berzei şi scuar Uranus.
 
Parcările sigure pentru biciclete vor mai avea de aşteptat
„Parcări sigure pentru biciclete“ a fost un alt proiect inclus de braşoveni în „Bugetarea participativă”. Nici acest proiect nu se va implementa prea repede, pentru că, au anunţat reprezentanţii Primăriei Braşov, în urma discuţiilor cu iniţiatorii s-a stabilit ca zonele în care vor fi amplasate aceste parcări să fie decise după aprobarea masterplanului velo. Valoarea alocată în bugetul local este de 500.000 de lei, ceea ce permite achiziţia a 2-3 parcări independente energetic.    
Suma totală alocată de la bugetul local ediţia din acest an a Programului de bugetare participativă este de 2 milioane de lei.

+3 -5

Comentarii

'Gelu'

2022-06-02 21:56:46


'Brașovul are un primar de pe altă planetă venit să se joace cu găletușa în parc. Sinistrul Coliban lovește din nou!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional