Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.6290 RON

1 GBP = 5.9031 RON

1 XAU = 344.3470 RON

1 AED = 1.2602 RON

1 AUD = 3.0616 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8626 RON

1 CAD = 3.3670 RON

1 CHF = 5.1619 RON

1 CNY = 0.6382 RON

1 CZK = 0.2016 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2612 RON

1 INR = 0.0554 RON

1 JPY = 2.9425 RON

1 KRW = 0.3365 RON

1 MDL = 0.2618 RON

1 MXN = 0.2481 RON

1 NOK = 0.4339 RON

1 NZD = 2.8443 RON

1 PLN = 1.1476 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0518 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1143 RON

1 XDR = 6.1111 RON

1 ZAR = 0.2490 RON

Editia 8200 - 13 iun 13:07

Prima dronă românească intră în producţie de serie la Braşov

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 28 mai 2024

La Carfil va funcţiona şi un centru de pregătire a operatorilor de drone

Prima dronă românească intră în producţie de serie la Braşov

Prima dronă românească ar urma să intre în producţie de serie la Societatea Carfil din Braşov, o subsidiară a Companiei Naţionale Romarm.
În acest sens, vineri, 24 mai, reprezentanţii Carfil şi Periscope Aviation (SUA) au semnat la Black Sea Defence & Aerospace 2024 (Expoziţia internaţională dedicată apărării, siguranţei naţionale şi industriei aeronautice) un acord de cooperare pentru producerea unei drone româneşti, eveniment la care au participat ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
Este o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcţiei de drone militare şi civile.
Obiectivul autorităţilor române este producerea în serie a unei drone integral autohtone, cu variante destinate atât apărării, cât şi domeniilor civile, cum ar fi agricultura.
„Carfil SA  a semnat un parteneriat cu compania americană Periscope Aviation pentru transfer de tehnologie şi realizarea în România a unei drone care poate fi folosită atât în scop militar cât şi civil. Mai mult decât atât, un alt parteneriat a fost semnat între Carfil şi AVI Aircraft, Easydo Digital Technologies, The Insource Development Group, AP Drone, Asociaţia Centrul de Excelenţă UAS şi C-UAS, Asociaţia «UVS-România» pentru a dezvolta cadrul legislativ şi producţia de drone în România”, a arătat ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea.
Un alt acord a fost semnat pentru dezvoltarea producerii de drone agricole româneşti, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole. Acesta are ca iniţiatori Carfil SA, ANAMOB, AVI Aircraft, EDT, TID Group, AGRI Cloud, SCDA Turda, INCDCSZ Braşov, ICDP Braşov, NATUREVO, Universitatea Politehnica Bucuresti, USAMV Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură.  De asemenea, la Carfil SA va funcţiona un centru de pregătire a operatorilor de drone.
„La BSDA au expus concepte, prototipuri şi alţi creatori/producători de drone sau de softuri şi aparatură/părţi componente pentru drone cu care am intrat în contact şi pe care îi voi implica în clusterul celor care cred în «Drona Românească».  Urmează ca împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale şi Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Dezvoltării şi digitalizării să definim o temă de cercetare pentru programul «Drona Românească», astfel încât toti aceşti entuziaşti să poată contribui pentru industrializarea producţiei de drone”, a mai spus oficialul.

+3 -4

Comentarii

'Koczka Gyorgy'

2024-06-04 20:00:26


'Sa inceapa cu mastile de fatza s-apoi \'om vedea. La drone importante sunt microcipurile care comanda miscarile acesteia. Dimln alea sa producem. La dronele militare principala problema e bruiajul electronic. Daca drona nu are capacitatea de a retine tintele avute im vedere si asta inainte de bruiaj, atumci sunt inofensive si banii cheltuiti pe fabricarea lor pierduti. In plus durata de itilizare e relativ scurta pentru ca de la an la an tehnologiile se schimba/evolueaza.'

'Gelu'

2024-05-28 14:13:52


'Carfil nu este in stare sa fabrice nimic deoarece nu are oameni capabili sa asimileze noua tehnologie. Toti sunt depasiti de vremuri.'

'ChatGPT și Gogu'

2024-05-28 10:11:16


'ChatGPT: Producerea în serie a unei drone integral autohtone în România va avea multiple avantaje, atât pentru sectorul apărării, cât și pentru domeniile civile, cum ar fi agricultura. Iată câteva dintre acestea:\n\nIndependență tehnologică și strategică:\n\nSecuritate națională: Producția locală reduce dependența de importurile de tehnologie militară și îmbunătățește securitatea națională.\nControl complet: România va avea control complet asupra tehnologiei și a informațiilor sensibile legate de dronă.\nStimularea economiei:\n\nCrearea de locuri de muncă: Dezvoltarea și producția dronelor vor crea locuri de muncă în domeniile ingineriei, manufacturii și cercetării.\nDezvoltarea industriei locale: Implicarea companiilor locale în lanțul de aprovizionare și producție va stimula economia și va dezvolta competențele tehnologice locale.\nAplicații civile multiple:\n\nAgricultură: Drona poate fi utilizată pentru monitorizarea culturilor, aplicarea precisă a pesticidelor și îngrășămintelor, evaluarea sănătății plantelor și optimizarea irigației.\nMonitorizare și gestionare: Drona poate fi folosită pentru supravegherea și gestionarea resurselor naturale, cum ar fi pădurile și apele.\nCosturi reduse:\n\nReducerea costurilor de achiziție: Producția locală poate reduce costurile comparativ cu achiziția de drone din străinătate.\nÎntreținere și reparații: Accesul rapid la piese de schimb și servicii de întreținere locală va reduce costurile și timpul de nefuncționare.\nInovație și cercetare:\n\nDezvoltare tehnologică: Proiectarea și producția dronelor vor stimula cercetarea și inovația în domeniul tehnologiilor avansate.\nFormare profesională: Crearea de programe educaționale și de formare în domeniul dronelor va dezvolta competențele tinerelor generații.\nAdaptabilitate:\n\nPersonalizare: Dronele produse local pot fi adaptate specific nevoilor și condițiilor locale, atât în domeniul militar, cât și în cel civil.\nFlexibilitate: Posibilitatea de a modifica și îmbunătăți designul în funcție de feedback-ul utilizatorilor și de evoluția tehnologică.\nAceste avantaje evidențiază potențialul semnificativ al proiectului pentru dezvoltarea economică, tehnologică și strategică a României.\nGogu: Dacă un IT -ist ar dezvolta o aplicație Android prin care se pot apela îngerii păzitori ce se poate descărca doar din magazinele specializate, cred că majoritatea care se opun producției de drone și-ar pune-o pe telefon.'

'Rammstein'

2024-05-28 06:43:49


'...rușine...rușine...pentru ce faceti aceste arme ale morții?...sa ucideți oameni...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie