Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 21:30

Premieră naţională: Nodulii tiroidieni benigni trataţi prin radiofrecvenţă

Autor:

Publicat la 31 mai 2022

Premieră naţională: Nodulii tiroidieni benigni trataţi prin radiofrecvenţă

Eliminarea sau ablaţia nodulilor tiroidieni benigni prin radiofrecvenţă este una dintre cele mai bune metode de tratament şi se realizează acum în premieră pe ţară, la Iaşi. Nodulii tiroidieni pot fi eliminaţi fără operaţie, fără dureri, fără spitalizare, dar cu mari beneficii pentru pacient.
Nodulii tiroidieni reprezintă creşterea anormală a unor celule din ţesutul glandei tiroide. Ablaţia nodulilor tiroidieni sau eliminarea lor prin metodele clasice, cum este operaţia cu bisturiu, reprezintă un stres ridicat pentru pacient şi include anumite riscuri. În cazul în care nodulii sunt benigni, iar cei mai mulţi dintre ei nu prezintă pericolul unor tumori canceroase, se poate opta pentru o operaţie mult mai simplă, minim invazivă, prin radiofrecvenţă.

Ce rol are glanda tiroidă şi ce sunt nodulii tiroidieni
Tiroida este situată în partea anterioară a gâtului, în faţa traheei, sub mărul lui Adam. Este cea mai mare glandă a sistemului endocrin şi secretă hormonii tiroidieni (T3 şi T4). Aceştia influenţează modul în care funcţionează fiecare organ, de la muşchi, oase şi piele, la tractul digestiv, creier sau inimă. Hormonii tiroidieni controlează modul în care celulele transformă substanţele nutritive (proteine, glucide şi grăsimi) în energie şi au un rol foarte important în reglarea metabolismului.
Conform statisticilor europene, până la vârsta de 60 de ani, aproximativ 50% din populaţie dezvoltă noduli sau chisturi tiroidiene, dar cea mai mare parte a acestora, 95%, sunt noduli benigni. Nodulii tiroidieni sunt de 4 ori mai frecvenţi la femei decât la bărbaţi şi frecvenţa lor creşte odată cu vârsta. Acest lucru poate fi explicat prin influenţele hormonale ale estrogenului şi progesteronului.

Nodulii tiroidieni trebuie monitorizaţi permanent
Pacienţii care descoperă că suferă de noduli tiroidieni trebuie să meargă la analize şi control în mod regulat. Cu timpul însă, nodulii pot creşte în volum, devin mai greu de suportat, apar dificultăţi la înghiţire şi respiraţie, apare senzaţia de apăsare şi constricţie la nivelul gâtului. În anumite cazuri grave, se recomandă îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide.
Dar azi pacienţii pot beneficia de metode mult mai bune, minim invazive, pentru a elimina nodulii apăsători. Aceste metode sunt bazate pe termoablaţie, iar radiofrecvenţa este singura metodă aprobată în prezent de FDA (Agenţia Federală pentru Alimente şi Medicamente a SUA) pentru tratamentul nodulilor tiroidieni.

Cum acţionează ablaţia prin radiofrecvenţă
Ablaţia prin radiofrecvenţă este o procedură minim invazivă, care se realizează în echipă multidisciplinară endocrinolog-radiolog intervenţionist, sub anestezie locală şi control ecografic. Procedura presupune puncţia directă a tiroidei, implicit a nodulilor tiroidieni benigni, şi distrugerea, prin căldura produsă de curentul de radiofrecvenţă, a unei porţiuni variabile de ţesut nodular.

Beneficiile pentru pacient sunt mari, iar reapariţia nodulilor este mult mai rară. „Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablaţie cu radiofrecvenţă are numeroase avantaje: reducerea semnificativă, cu aproximativ 60-80%, a volumului nodulilor trataţi, asigură păstrarea funcţiei tiroidiene, absenţa cicatricilor la nivelul gâtului, nu necesită spitalizare şi anestezie generală, prezinta risc scăzut de complicaţii şi disconfort procedural minim. Simptomele de compresiune locală, la nivelul gâtului, se reduc treptat, odată cu scăderea volumului nodular, mai accelerat în primele trei luni după interventie. Ulterior, dimensiunile nodulilor continuă să scadă pe durata a doi ani”, subliniază dr. Alina Lupu, medic primar endrocrinolog, în cadrul clinicii Arcadia din Iaşi, unde se poate face această intervenţie pentru prima dată în România.

Ce efecte are în timp ablaţia nodulilor tiroidieni
Procedura este considerată eficientă dacă, după un an de zile, volumul nodulului a scăzut cu minim 50%. „Studiile publicate până în prezent indică o posibilitate de “regrowth” (reapariţie sau creştere) a nodulilor în 5 – 20% din cazuri, după trei – cinci ani. În această situaţie se recomandă repetarea ablaţiei cu radiofrecvenţă sau cura chirurgicală”, declară dr. Alina Lupu.

Contraindicaţii
Pacienţii care suferă de boli de inimă şi poartă un pacemaker sau femeile însărcinate nu pot efectua acest tratament cu radiofrecvenţă. De asemenea, metoda nu poate fi folosită în cazul ”guşilor multinodulare voluminoase sau a nodulilor care sunt situaţi parţial în torace, deoarece procedura este ghidată ecografic şi nu poate vizualiza formaţiuni aflate în spatele structurilor osoase”, după cum recomandă medicul endrocrinolog.

Nodulii tiroidieni, un risc crescut în cazul copiilor
Procedura este recomandată pacienţilor adulţi fără limită de vârstă. În cazul copiilor, situaţia este diferită. „Nodulii tiroidieni nu reprezintă o patologie frecventă la copii, totuşi, când aceştia apar, au un risc mai mare de a fi maligni, decât la adulţi. Din totalul nodulilor diagnosticaţi la copii, un procent de aproximativ 25% pot fi maligni, faţă de 5% la populaţia adultă. Tratamentul prin ablaţie cu radiofrecvenţă a nodulilor benigni la copii nu este în prezent recomandat de către ETA (European Thyroid Association)”, menţionează medicul endrocrinolog, dr. Alina Lupu.

+4 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie