Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:08

Pregătite într-o specializare care nu există în nomenclatorul de meserii

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 26 iulie 2013

Câteva doamne din Braşov, dar şi din alte judeţe au învăţat cum să decoreze cu flori sau dantelă torturi delicioase pentru diverse evenimente. Din tainele meseriei au învăţat de la Cerasela Chiriţă, maestru cofetar care a studiat arta decorării torturilor la New York

Pregătite într-o specializare care nu există în nomenclatorul de meserii

În doar două zile, cursantele au învăţat cum se fac lalele, hortensii, trandafiri sau orhidee. Nu, nu este vorba despre grădinărit, ci de crearea unor delicioase flori, care la final, împodobesc un tort. Şi dacă aţi crede că este o joacă de copil, vă înşelaţi. Cea mai complicată este laleaua. „Trebuie parcurşi foarte mulţi paşi pentru a ajunge la forma finală: decupăm petalele separat, formăm pistilul, această tijă, avem nevoie de timp de uscare, ca să stea în forma lor naturală. Atunci când formăm petalele pe pistilul format înainte, cam 24 de ore avem nevoie de timp de uscare”, a explicat Cerasela Consuela Chiriţă, maestru cofetar.
Însă nici trandafirul nu-i mai uşor de realizat. „Este un trandafir căruia i-am făcut şi frunzuliţe. Avem şi frunzuliţe separate, pentru a crea în buchet acele ghirlande de flori care pornesc în avalanşă de pe un tort”, a mai spus maestrul cofetar.
După flori, cursantele au învăţat cum se realizează dantela comestibilă. O muncă mult mai migăloasă şi care necesită multă atenţie şi răbdare.
„Dantela o facem într-un mulaj siliconat cum este acesta, în prealabil formăm mixtura, o colorăm dacă este cazul, după care avem două metode: de a coace acest produs sau a-l lăsa la uscat 24 de ore”, a detaliat specialista.
Decorarea acestor torturi este în prezent mai mult o artă şi practic completează meseria de cofetar-patiser. Cursuri specializate nu există pe acest segment. Chiar dacă spun că a fost mai greu la început, cursantele sunt mulţumite de ce a ieşit din mâna lor.
„Greu, greuţ, dar în două zile am reuşit să alcătuim un buchet foarte frumos, să învăţăm multe modele de flori, frunze, buchet. Vom învăţa şi dantelă să facem”, ne spune o doamnă din Galaţi. „Noi am învăţat foarte mult de pe internet şi în laborator ne-a ajutat foarte mult internetul, pe diferite site-uri am căutat. Cu răbdare, înveţi”, ne spune o cursantă care deja lucrează într-un laborator de prăjituri.
„E o completare a meseriei nu este o meserie aparte, practic nici nu ştiu dacă există în nomenclatorul de meserii să fii decorator în pastă de zahăr”, a punctat Cerasela Consuela Chiriţă, maestru cofetar. Astfel de cursuri maraton vor mai fi organizate la Braşov.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie