Curs BNR

1 EUR = 4.9729 RON

1 USD = 4.5749 RON

1 GBP = 5.9082 RON

1 XAU = 354.1460 RON

1 AED = 1.2456 RON

1 AUD = 3.0311 RON

1 BGN = 2.5426 RON

1 BRL = 0.8212 RON

1 CAD = 3.3238 RON

1 CHF = 5.1357 RON

1 CNY = 0.6289 RON

1 CZK = 0.1962 RON

1 DKK = 0.6665 RON

1 EGP = 0.0946 RON

1 HUF = 1.2740 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.9336 RON

1 KRW = 0.3300 RON

1 MDL = 0.2576 RON

1 MXN = 0.2551 RON

1 NOK = 0.4155 RON

1 NZD = 2.7278 RON

1 PLN = 1.1624 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0524 RON

1 SEK = 0.4257 RON

1 TRY = 0.1388 RON

1 UAH = 0.1109 RON

1 XDR = 6.0675 RON

1 ZAR = 0.2495 RON

Editia 8228 - 25 iul 03:37

Prea mulţi urşi în zona Braşovului

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 08 noiembrie 2017

Pentru 12 urşi sunt în diverse stadii documentaţiile privind împuşcarea lor. Pe lista neagră este ursoaica cu trei pui de la Carrefour, animalul care a vandalizat Cabana Postăvarul şi cei care au atacat oameni la Făgăraş şi Hârseni

Prea mulţi urşi în zona Braşovului

După ce în ultima perioadă urşii au luat cu asalt localităţile din judeţul Braşov, doi dintre ei atacând chiar şi oameni, lupii au început să facă ravagii la Fundata, iar mistreţii au apărut chiar pe străzile din municipiul Braşov, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, a convocat marţi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a se stabili un plan de măsuri privind gestionarea animalelor sălbatice, la şedinţă participând şi reprezentanţii administraţilor fondurilor de vânătoare.
Problema, a explicat prefectul Braşovului, este că de doi ani nu se mai „recoltează” urşi, iar aceştia s-au înmulţit excesiv. De asemenea, el a subliniat faptul că „nu sunt pentru împuşcarea animalelor sălbatice sau vânarea speciilor protejate, dar nici nu pot fi de acord cu prezenţa ursului în oraşe sau în zonele rurale în apropierea gospodăriilor. Totul până la protejarea oamenilor! Avem exemplare de urs care au devenit agresive, iar singura soluţie este recoltarea lor. Un copil a fost atacat la Făgăraş, iar un tânăr la Hârseni. Animalele s-au înmulţit an de an, pentru că nu s-au mai recoltat, zonele de hrănire nu mai sunt ce au fost, aşa că gestionarea lor devine complicată. Trebuie păstrat echilibrul între numărul de exemplare şi suprafaţă. Asta este, de fapt, problema de fond” , a declarat Marian Rasaliu. Acesta a precizat în timpul şedinţei că numărul de urşi din judeţul Braşov depăşeşte nivelul optim.

Comisie pentru controlul migraţiei animalelor sălbatice
Având în vedere problemele create în ultima perioadă de urşi, lupi şi mistreţi în zonele locuite, prefectul a anunţat constituirea unei comisii din care să facă parte primarii, reprezentanţi ai administraţiilor fondurilor forestiere şi de vânătoare, precum şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, ai Gărzii Forestiere şi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. Membrii acestei comisii vor monitoriza migrarea animalelor sălbatice şi apariţia acestora în spaţiile locuite şi vor propune măsurile necesare. „Vom supraveghea foarte bine deplasarea animalelor sălbatice, inclusiv a lupilor şi a porcilor mistreţi, pentru că şi aceştia produc pagube semnificative în zonele rurale. Un rol important îl vor avea administratorii fondurilor silvice, pentru că ei nu au doar beneficii, ci şi obligaţia de a preîntâmpina migrarea animalelor din zonele pe care le administrează către localităţi. Le cer expres să semnaleze fiecare chestiune care tinde să scape de sub control. Probabil, în ceea ce priveşte urşii, într-o lună lucrurile se vor linişti, dar până atunci cer vigilenţă maximă”, a afirmat prefectul.
Prefectul a fost luni la Ministerul Mediului pentru a discuta problema urşilor cu reprezentanţii compartimentului „Habitate”, dar şi cu ministrul Graţiela Gavrilescu. „La minister erau depuse trei dosare de recoltare a urşilor, două pentru exemplare din zona Sebeş, iar al treilea pentru un animal din fondul cinegetic «Bârsa» (zona Zărneşti). Au fost aprobate două cereri de recoltare, una pentru un urs din zona Sebeş, iar cealaltă pentru cel din fondul cinegetic «Bârsa». De asemenea, la minister au ajuns documentaţiile pentru recoltarea celor doi urşi care au atacat oamenii de la Făgăraş şi Hârseni”, a anunţat prefectul.

Regia Locală a Pădurilor Kronstadt a cerut recoltarea a 7 urşi, dintre cei 80 câţi sunt „în plus”
Pe de altă parte, reprezentantul Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt Braşov, Cosmin Didă, a declarat după şedinţă de marţi de la Prefectură că a solicitat recoltarea a 7 urşi: „Este vorba de două exemplare care coboară în Valea Cetăţii, despre unul care face probleme în zona Bunloc - Dâmbul Morii. De asemenea, aceeaşi măsură am solicitat-o pentru cele patru exemplare din zona Noua, respectiv ursoaica şi cei patru pui care au ajuns inclusiv la Carrefour”. Acesta a precizat că până acum s-au încercat toate soluţiile alternative, au fost organizate „goane de împingere”, dar animalele au revenit în oraş în scurt timp.
Didă a afirmat că în cele 12.500 de hectare de pădure administrare de Regia Kronstradt există în jur de o sută de urşi, în condiţiile în care ar trebui să fie 20 de exemplare.
Recoltat va fi şi ursul care merge noapte de noapte la cabana Postăvarul, după ce animalul a fost capturat şi mutat de două ori, dar, de fiecare dată a revenit. „Am încercat toate soluţiile şi, având în vedere că ursul s-a întors la cabană şi a produs pagube, ne vedem nevoiţi să îl recoltăm”, a declarat Gheorghe Puiu, şeful Ocolului Silvic Râşnov (care administrează şi fondul cinegetic de pe Masivul Postăvarul).

Două episoade, ieri dimineaţă
După ce în weekend urşii au fost văzuţi pe străzile Braşovului, la Cabana Postăvarul şi în comuna Fudnata, marţi dimineaţă au avut loc alte două astfel de episoade. Astfel, prezenţa unei ursoaice cu trei pui în zona hypermarketului Carrefour a fost semnalată prin apel 112. „A fost direcţionat un echipaj din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Braşov, format din 7 jandarmi”, a explicat Ciprian Aldea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Pe această temă a circulat un zvon cum că un şofer ar fi urcat mai mulţi trecători în autobuzul pe care îl conducea, pentru a-i proteja pe aceştia de urşi, informaţie neconfirmată însă. Echipajul ajuns la faţa locului nu a găsit însă cele patru animale. Cu câteva ore mai devreme, un urs fusese filmat de un braşovean în timp ce alerga pe strada Carpaţilor. (I.C.)
Ursul surprins în timp ce făcea „jogging” pe strada Carpaţilor, luni noapte.
 

+2 -3

Comentarii

omul

2017-11-08 15:14:24


Pt coservationisti ar fi bine sa stie ca or ce exces e dăunător , chiar de vorba de ursoaica cu pui sau catele cu pui.

omul

2017-11-08 15:04:33


Cei care nu stau in date de munte nu stiu ce inseamna sa fii terorizat de animalele astea protejate.Sunt curios ce drepturi au oamenii in tara asta???

omul

2017-11-08 14:59:35


Va recomand la toți asa zisi iubitori de animale sa vă mutați in padure sau intr-o pesteră.In țările dezvoltate oamenii nu sunt hrana pt animale,daca voi vreti sa fiti chiar nu deranjează pe nimeni..

ptr ursi

2017-11-08 11:56:10


Daca tot am "invadat" teritoriul ursilor, asa cum sustin unii, eu propun sa mutam ursii in casele oamenilor si pe oameni sa-i mutam in padure si sa-i punem sa munceasca pentru ursi. Sau nu ati vrea mai bine sa daramam Brasovul si sa-l mutam undeva pe la campie ? Asa, ca sa aiba ursii mai mult spatiu. Au unii o minte...mai mica ca a unei gaini (ca tot vorbim de animale).

ursu nicola

2017-11-08 11:05:09


domnu prefect dvs va uitati in gura lu bancila si dida?de unde stiu ei ca sint atatia ursi?sa faca publica metoda de recenzare si so puna fata in fata cu metodele din vest, cum bine zic conservationistii care stiu ca ceea ce face INCDS e slabut sub nivelul mondial. sinteti tampiti sa impuscati o femela si 3 pui cand alteta sa regala trebuia sa stea la recoltat in creierii postavarului si pietrei mari la ursii batrani nu viitorul speciei.asa ati facut si anu trecut cu puiul impuscat in racadau. cereti-va afara ba acestia de la rplp kronstadt sunteti praf lasati pe altii mai buni.

Ursul de la Carrefour

2017-11-08 09:32:26


Prea multi ursi ???!! Poate vreti sa spuneti prea multa lacomie,prostie, mizerie si spirit de organizare tipic romanesc.Voua cand v-a fost foame ce-ati facut ? Ati facut o LOVILUTIE de tot rahatul.Noi nu avem un Dragnea,care sa dea cu bani ca nababii in lautari.Dati dovada ca aveti ceva in bostanul ala de pe umeri si luati exemplu de la locuitorii din Columbia Britanica sau Alaska.Puneti gunoaiele in containere ermetice si incercati sa va adaptati din mers.La voi,coruptia e scapata de sub control, nesimtirea la fel,mizeria la fel,rablele la fel,etc,etc.NOI NU AVEM NIMIC PERSONAL CU VOI.Noua doar NE ESTE FOAME ! Cand noi eram in padurile acestea, rapanosii din Valea Cetatii mureau de foame,in opinci,pe Valea Siretului.CIVILIZATI-VA ! ALO,autoritatile !!! E 2018,maine,poimaine ! STOPATI-VA LACOMIA SI LUATI MASURILE CORECTE,FIINDCA NU VEDETI PADUREA DE COPACI.

Dorian B.

2017-11-08 09:20:16


Doar atât spun. Prea multe construcții urbane în flora și fauna sălbatică (de ex., blocurile kitsch din capătul Răcădăului, cartierul rezidențial de vile de lângă Lacul Noua, vilele bucureștene de pe Dealul Warthe, etc.). Nu urșii sunt de vină, ci ființa bipedă, omul.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie