Curs BNR
1 EUR = 4.9759 RON
1 USD = 4.8284 RON
1 GBP = 5.8939 RON
1 XAU = 419.8038 RON
1 AED = 1.3146 RON
1 AUD = 2.9955 RON
1 BGN = 2.5441 RON
1 BRL = 0.7980 RON
1 CAD = 3.3512 RON
1 CHF = 5.2980 RON
1 CNY = 0.6588 RON
1 CZK = 0.1969 RON
1 DKK = 0.6669 RON
1 EGP = 0.0958 RON
1 HUF = 1.2045 RON
1 INR = 0.0558 RON
1 JPY = 3.0999 RON
1 KRW = 0.3313 RON
1 MDL = 0.2573 RON
1 MXN = 0.2317 RON
1 NOK = 0.4242 RON
1 NZD = 2.7036 RON
1 PLN = 1.1673 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0471 RON
1 SEK = 0.4329 RON
1 TRY = 0.1358 RON
1 UAH = 0.1146 RON
1 XDR = 6.2693 RON
1 ZAR = 0.2579 RON
Publicat la 28 august 2024
Mihai Peşte, director general în Enel, în România şI Brazilia: „Eu chiar mi-am dorit să fiu inginer energetician”
Încurajat de părinţii săi „să înveţe meserie”, Mihai Peşte a rezistat tentaţiei de a pleca din ţară şi a fost primul din familie care a ajuns la facultate. El şi-a urmat pasiunea pentru energie electrică, chiar dacă în copilăria sa era un concept abstract, iar aceasta i-a ghidat întreaga carieră. Experienţele profesionale internaţionale nu au lipsit însă din parcursul său. El spune că a fost răsplătit mai ales pentru calităţile sale umane, nu neapărat pentru cele de specialist.
„Sunt un profesionist în domeniul energiei electrice, dar de fapt sunt un om foarte, foarte normal, căruia îi place mult domeniul acesta”, s-a descris, în câteva cuvinte, Mihai Peşte, în deschiderea campaniei „Meet the CEO”, lansat de Business Magazin, care l-a avut ca invitat principal. Directorul general al companiilor de distribuţie de energie electrică Reţele Electrice a PPC, fostă Enel (Reţele Electrice Banat, Reţele Electrice Dobrogea şi Reţele Electrice Muntenia), este unul dintre norocoşii care au ştiut încă din copilărie că îşi vor construi parcursul în acest domeniu.
Era pasionat de lucruri tehnice, i-au plăcut electronica, electricitatea, astfel că alegerea profesiei a venit natural. „Chiar dacă nu aveam noţiuni foarte clare de transport, de distribuţie, de energie, de producţie, îmi plăcea conceptul, mă întrebam cum poţi să controlezi ceva despre care se vorbeşte, se ştie, nu o vezi, nu are miros. Era ceva oarecum abstract, dar interesant” – erau gândurile lui de atunci.
Format la Liceul Energetic şi Universitatea Transilvania
Originar din Braşov, după terminarea şcolii generale Mihai Peşte a studiat la Liceul Energetic din Braşov, iar mai târziu, la Facultatea de Electrotehnică, tot în Braşov. A fost încurajat şi de părinţii săi îşi urmeze pasiunea: ei nu aveau neapărat o preferinţă pentru viitoarea sa carieră, dar îşi doreau ca fiul lor să urmeze o meserie. „Părinţii mei amândoi au fost muncitori, iar în familie sunt primul care a ajuns la facultate, dar în afară de asta, şi mama, şi tatăl meu îşi doreau pentru mine să am o meserie şi o meserie bună. Şi-au dorit să pot trăi liniştit, să produc suficient, să ţin o familie, să fie mândri. Să aibă urmaşi care fac ceva”.
A absolvit facultatea în anul 2004 şi mărturiseşte că, la acea vreme, gândul plecării din ţară nu a lipsit. „Chiar ajunsesem să-mi iau bilete, Italia era El Dorado la momentul respectiv, toţi plecau să lucreze mai ales în construcţii, dar cumva am rămas după ce am văzut că încep să asimilez destul de repede. Îi vedeam şi pe părinţi că erau mândri de ceea ce fac şi am reuşit să merg înainte şi să renunţ la tentaţiile acestea de a pleca”.
Primul loc de muncă: Electrica Braşov
Cu gândul de a-şi construi totuşi o profesie acasă, opţiunea pe care a ales să meargă după terminarea facultăţii a fost angajarea la Electrica, în Braşov.
„Am lucrat acolo vreo două-trei luni, având în vedere că ţinta după facultate mai ales după inginerie electrică, era să lucrezi în domeniile transportului sau distribuţiei de energie electrică. Erau şi varii firme de proiectare, abia apăruseră atunci, erau foarte mulţi contractori, piaţa nu era matură în domeniul privat. În Electrica erau puternice reorganizări la momentul respectiv, dar cea mai atractivă companie de la momentul acela într-adevăr era Electrica.” Nu a rămas însă prea mult acolo, iar după câteva luni a decis să meargă la un interviu la CFR, care avea o divizie de tracţiune electrică. „CFR-ul, cel puţin infrastructura din România, era în mare parte electrificată şi cumva m-a atras domeniul acesta.” A obţinut locul de muncă de acolo şi îşi aminteşte despre experienţa aceea că cel mai tare a fost impresionat de dedicarea colegilor săi pentru acel loc de muncă. „La CFR, cel mai important lucru pe care l-am învăţat a fost legat de angajamentul oamenilor faţă de asseturile lor, faţă de structură, faţă de infrastructură, faţă de căi ferate. Sincer, nicăieri, nici ulterior, dar nici până atunci n-am văzut oameni mai mândri să lucreze pentru ceva în ţara asta - erau foarte ataşaţi şi dedicaţi. Erau oameni care spuneau cu o mândrie incredibilă despre ei că sunt văzuţi ca o a doua armată; erau oamenii care ţineau calea ferată şi angajamentul pentru ei a fost cea mai de impact calitate. Cu unii dintre ei încă mai ţin legătura”.
Momentul de cotitură
După timpul petrecut la Electrificare CFR a ajuns într-un final şi în Italia, locul în care visa să ajungă încă din perioada studiilor – dar nu ca angajat în construcţii, ci prin intermediul unei noi oportunităţi profesionale.
În 2005, compania Enel intrase în România prin achiziţia a două firme de distribuţie, iar în perioada de după finalizare a facultăţii aplicase acolo pentru un job. „M-au contactat cred că pe la sfârşitul anului 2005. Nici nu ştiam ce îşi doresc exact – am vorbit cu o doamnă într-o engleză nu foarte bună”. Ulterior, discuţia s-a concretizat într-o serie de interviuri care au avut loc la Bucureşti, cu managementul Enel de la acea vreme.
Iar dacă interviurile pentru primele sale locuri de muncă au fost mai degrabă tehnice, în cazul Enel a avut parte să fie întrebat, în cadrul a trei interviuri de angajare, mai ales despre cultura sa de la momentul respectiv.
„România a avut şi are în continuare specialişti foarte buni”
Din punctul de vedere al competenţelor, diferenţele nu erau însă chiar atât de mari. „România a avut şi are în continuare specialişti foarte buni, electricieni, ingineri care s-au dus în afară şi au performat foarte bine, diferenţa ţinea mai degrabă între ce lucrau şi cum făceau anumite lucruri la momentul respectiv; cu toate acestea, după ce s-a importat o grămadă de tehnologie, de know-how din afară, oamenii din România au asimilat foarte repede şi ulterior au ajuns să contribuie foarte mult la creşterea tehnologică a grupului. România a fost pentru Enel practic prima ţară unde s-au extins şi cred cu destul de multă convingere că dacă România şi businessul din România nu funcţionau bine la momentul respectiv, nu cred că se mai extindeau”.
Vreme de 3 ani a lucrat pentru companie în zona Dobrogea, în 2010 – 2011 a fost selectat pentru un training în Italia, numârându-se printre cei aleşi să preia funcţii manageriale în companie.
Între finalul anului 2015 şi până în 2020, a fost directorul regiunii Muntenia, după care, un alt punct de cotitură în cariera sa a venit în anul 2020, odată cu oferta unei experienţe internaţionale în Rio de Janeiro, ca director de dezvoltare a reţelei din Brazilia. La finalul anului 2022 a încetat colaborarea cu Enel Brazilia şi s-a întors în România, unde a urmat o perioadă de tranziţie, perfectarea contractului de vânzare-cumpărare între Enel şi grupul PPC şi începerea noului său mandat în cadrul companiei Reţele Electrice.
Omul de la Reţele Electrice
Chiar dacă Mihai Peşte nu l-a întrebat pe CEO-ul Enel de atunci ce a văzut la el la momentul recrutării ce avea să îi contureze parcursul profesional ce a urmat, după câţiva ani petrecuţi în companie, în care a ajuns şi el să facă recrutări, a înţeles că nu trebuie să angajeze neapărat pentru cunoştinţele tehnice, pentru că acestea se pot dobândi în timp. „Cel mai important este să angajez pentru mentalitate şi comportament, iar eu am fost norocos că prin natura mea am fost foarte entuziast şi bucuros să pot să contribui, să fac ceva, acesta cred că este în continuare aspectul cel mai important de căutat la un om şi în prezent. Acum tehnologia are o evoluţie foarte rapidă, nu mă interesează formula puterii sau alte aspecte foarte tehnice cât mă interesează să văd oameni care îşi doresc să contribuie, că pot face, au iniţiative şi, mai ales, că au disponibilitate să greşească. Oameni cu iniţiativă care vor să testeze. Testarea nu înseamnă neapărat să şi iasă lucrurile imediat. Testarea înseamnă să încerci să vezi care ar putea fi rezultatul, iar asta implică, normal, greşeala”.
Nu are un alt vis profesional – nici în rolul de antreprenor spune că nu se vede: „Parcursul meu profesional n-a fost foarte planificat, în sensul că nu m-am gândit la 20 de ani că vreau să fiu ceva, la 30 de ani să fiu altceva etc. Să ajung în Rio de Janeiro nu îmi imaginasem. Tatălui meu şi acum dacă îi spun că sunt CEO nu cred că înseamnă foarte mult pentru el asta – dar am văzut cumva că pot să-mi depăşesc continuu limitele, iar aceasta este într-adevăr o satisfacţie profesională foarte mare. Încerc în acelaşi timp să menţin o doză de normalitate, adică să rămân acelaşi om OK, cu viziuni mai actuale, prelucrate în 20 de ani de carieră. Acum sunt într-o poziţie managerială importantă, dar tot în acelaşi domeniu m-aş vedea şi peste zece ani, inclusiv ca inginer proiectant. De multe ori mă gândesc cred că mi-ar plăcea din când în când să mai fac şi proiectare”.
Titlul pe care el însuşi l-ar da textului care îi descrie cariera? „Omul de la Reţele Electrice”: „Îmi place să cred că rămân şi chiar îmi doresc să rămân în zona de umanitate maximă, de confort emoţional şi de preocupare faţă de ceilalţi. Tehnologia e importantă, ingineria e frumoasă, e nemaipomenită, poţi să construieşti, să vezi efectul muncii tale. Dar până la urmă, cel mai important e modul în care este călătoria pe care ţi-o faci şi pentru ceilalţi. Mi-ar plăcea să fiu recunoscut şi cunoscut pentru omul care am fost, nu neapărat pentru megainginerul care îmi imaginez eu că aş fi sau aş putea fi.”
10 SFATURI PENTRU UN TÂNĂR AFLAT LA ÎNCEPUT DE CARIERĂ
1. Fii entuziasmat de ceea ce faci şi menţine-ţi entuziasmul.
2. Atunci când îţi alegi meseria, alege ceva ce îţi place să faci.
3. Fii deschis să înveţi lucruri noi.
4. Fii foarte mobil – să ai disponibilitate să călătoreşti, inclusiv când vine vorba de muncă.
5. Banii sunt importanţi, dar nu primordiali.
6. Construieşte foarte multe conexiuni, mai ales în zona profesională. Acest aspect este ideal pentru pentru viitor, pentru că aceste conexiuni, incredibil sau nu, durează ani – ani în care te reîntâlneşti cu oameni, împarţi experienţe şi dezvolţi tot felul de parteneriate care sunt incredibile din toate punctele de vedere, atât profesional, cât şi personal.
7. Nu-ţi construi restul vieţii în funcţie de profesie.
8. Există culturi şi culturi. Dacă cineva identifică o cultură care-i place mai mult, să nu ezite să o acceseze.
9. Încearcă să alegi mereu echipe care te provoacă, dacă vrei să creşti. E foarte uşor să te blazezi, e foarte uşor să te obişnuieşti cu un ambient, dar dacă eşti stimulat continuu, provocarea vine cu un impact şi în zona profesională.
10. Comunică foarte bine, spune tot ce ai pe suflet (iar acest sfat este prioritar, nu l-aş pune pe un loc final al listei). Rezultatul poate fi incredibil.
SCURT CV
- Mihai Peşte este directorul general al companiilor de distribuţie a energiei electrice ale Grupului PPC în România, după ce anterior a condus E-Distribuţie Muntenia şi operaţiunile de distribuţie a energiei electrice ale Enel în Rio de Janeiro, Brazilia, precum şi departamentul de dezvoltare a reţelei de distribuţie a grupului Enel în Brazilia, între 2020 şi 2023.
- El s-a alăturat companiilor Enel în România în vara anului 2006, în rolul de inginer proiectant de reţele electrice. A urmat ulterior un program intens de dezvoltare managerială, astfel că, după 2011, timp de peste zece ani, a gestionat reţelele de distribuţie din Ilfov şi Bucureşti şi a coordonat (după 2015) distribuţia de energie electrică în regiunea Muntenia.
- În 2004, a absolvit Facultatea de Inginerie Electrică a Universităţii Transilvania din Braşov, iar astăzi este unul dintre specialiştii de top din România în domeniul energiei.
Pe ultima sută de metri a mandatului, primarul în funcţie al Braşovului, Allen Coliban, a pregătit documentaţia pentru o nouă investiţie cu o valoare ameţitoare: 68.980.819 lei inclusiv[...]
2024-08-28 citeste mai multProcedura de achiziţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Modernizarea secţiunii feroviare Predeal - Braşov”, ce va include un tunel de[...]
2024-08-28 citeste mai multLucrările de modernizare în staţia CF Braşov, parte a şantierului de reabilitare a căii ferate Braşov-Sighişoara, se desfăşoară în ritm alert, notează Club Feroviar. Au fost demontate[...]
2025-01-17 citeste mai multSe fac înscrieri la „Târgul de Meşteşugari şi Producători” care se va desfăşura în din Piaţa Sfatului din Braşov, în perioada 27 - 29 septembrie, anunţă[...]
2024-08-28 citeste mai multCe alte probleme majore pot întâmpina clienţii
2025-01-17 citeste mai mult
'Willy'
2024-08-28 10:20:48
'La ce facturi platim si avand in vedere modul cum suntem tratati de Electrica eu nu prea vad care e succesul. Poate succesul personal ca are salariu baban si ca il asteapta o pensie pe masura.'