Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 22:43

Poşta Română a început să distribuie declaraţiile pe proprie răspundere pentru acordarea cardurilor de energie

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 17 ianuarie 2023

Poşta Română a început să distribuie declaraţiile pe proprie răspundere pentru acordarea cardurilor de energie

Poşta Română a început luni, 16 ianuarie, distribuirea declaraţiilor pe proprie răspundere, declaraţii pe baza cărora oamenii pot beneficia de voucherele pentru energie în valoare de 1.400 de lei. Formularele vor fi apoi colectate de către poştaş de la 500.000 de locuinţe, în termen de trei zile de la distribuirea declaraţiilor.
O parte dintre oamenii care au dreptul la acest ajutor trebuie să completeze declaraţiile, şi anume cei care au un venit lunar mai mic de 2.000 de lei, persoanele care au pe card un alt domiciliu decât cel real şi persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă alături de mai mulţi colocatari. Trebuie să completeze declaraţiile şi oamenii care locuiesc în sate unde nu există nomenclator stradal.
„Distribuim această declaraţie pe propria răspundere ca să putem identifica locurile de consum, deci gospodăriile. Şi mai fac precizarea că nu mai e nevoie de această declaraţie pe parcursul acordării sprijinului. Toţi cei care locuiesc efectiv la acea adresă trebuie să îşi completeze numele, prenumele şi codul numeric personal pentru că noi să facem verificările în baza de date a ANAF-ului şi, în final, să decidem asupra emiterii cardului de energie. După completare, se depune la poştaş”, a declarat ieri Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Aceste declaraţii vor fi analizate de către autorităţi, iar pe data de 15 februarie, oamenii vor afla dacă sunt sau nu eligibili să beneficieze de acest ajutor pentru încălzire.
Prima tranşă de bani, cea de 700 de lei, va fi încărcată cel târziu pe data de 1 martie, spun autorităţile.
„Distribuirea cardurilor se va face acasă la domiciliu, la beneficiari. Beneficiarii nu trebuie să depună niciun efort. Trebuie doar să aştepte acasă şi poştaşul le va aduce şi acest card”, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan.
Ulterior, deţinătorii cardurilor de energie vor trebui să-şi plătească facturile direct la sediile Poştei Române sau prin intermediul poştaşului.
O situaţie specială se înregistrează acolo unde nu există factură, ci „listă de întreţinere”. Astfel, în cazul românilor cu încălzire centralizată, ei trebuie să ceară asociaţiei de proprietari acel certificat de validare a datoriei pe care o au la căldură. „Deoarece nu avem factură în relaţia dintre asociaţia de proprietari şi locatarii care stau în bloc, ci există doar un tabel cu cheltuielile care se defalcă lunar, am luat decizia de a elibera asociaţiilor de proprietari un certificat de validare a datoriei. Un document din care să reiasă suma pe care o datorează beneficiarul pentru căldură”, a anunţat ministrul Marcel Boloş.

Câţi bani se primesc prin ajutorul pentru plata facturilor la energie, căldură şi gaze?
Valoarea totală a ajutorului de stat este de 1.400 de lei pe loc de consum sau gospodărie. Banii vor fi împărţiţi însă în două tranşe de 700 de lei, care se vor acorda în februarie şi septembrie 2023. Sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, cum se numeşte oficial acest ajutor, poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023.

Cine poate primi ajutorul de stat pentru plata facturilor la energie, căldură şi gaze?
Conform Ordonanţei nr. 166/2022, pot beneficia de acest ajutor:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Atenţie!
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de ajutor doar o singură dată. Chiar dacă sunt mai mulţi beneficiari într-o gospodărie/loc de consum, ajutorul se acordă per loc de consum, astfel că venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Cum se primeşte ajutorul de stat pentru plata facturilor la energie, căldură şi gaze?
Nu trebuie să depuneţi nicio cerere pentru a primi aceşti bani. Lista beneficiarilor este alcătuită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi transmisă Poştei Române. Poşta emite cardul de energie, practic un voucher fără valoare nominală, cu valabilitate doar pe teritoriul României şi doar în reţeaua Poştei Române, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea preţului la energie.
Dacă mai mulţi beneficiari au aceeaşi adresă de domiciliu şi sunt cuprinşi în lista făcută de Minister, se va emite un singur card de energie pe care vor figura toţi beneficiarii care au aceeaşi adresă. Nu se pot emite mai multe carduri pentru aceeaşi adresă de domiciliu.

Cum se ia cardul de energie?
Cardurile de energie vor fi tipărite şi distribuite de Poşta Română, în baza listelor transmise de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Ca urmare, ele se vor primi automat prin poştă, mai precis prin corespondenţă cu confirmare de primire.
Dacă poştaşul nu vă găseşte acasă, evident, puteţi ridica cardul de la oficiul poştal de care aparţineţi.

Ce se întâmplă dacă pierzi cardul de energie?
Cardul de energie este gratuit, dar numai la prima emitere. Dacă este pierdut, costurile de reemitere şi distribuire vor fi suportate de către beneficiarul acestuia.

Ce se poate plăti cu cardul de energie?
Din suma totală a acestui ajutor se pot achita facturi de energie electrică, energie termică centralizată (căldură) şi facturi de gaze naturale. Se pot achita inclusiv facturi restante, nu doar cele pentru luna în cursă.
De asemenea, cu cardul de energie se pot plăti butelii de gaze, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Dar, atenţie, cardul poate fi utilizat doar în reţeaua Poştei Române.
Cum banii vor intra efectiv în conturile Poştei Române în februarie, facturile vor putea fi plătite efectiv din martie, conform ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, al cărui minister realizează tabelele centralizatoare care sunt trimise către Poştă.

Cum plăteşti facturile la electricitate, gaze sau căldură cu cardul de energie?
Trebuie precizat din start că acest card nu are efectiv bani pe el, ci doar atestă că persoana respectivă beneficiază de ajutorul de stat pentru compensarea preţurilor la energie. Ca urmare, nu se poate plăti cu el cum s-ar plăti cu un card normal sau cu cu un card de tichete de masă, de exemplu.
După ce va primeşte cardul, fiecare beneficiar al ajutorului de la stat va putea decide ce facturi va plăti, fie că sunt curente sau restante. Plata se va face prin mandat poştal, la oficiile Poştei Române sau chiar la factorul poştal, beneficiarul primind o dovadă de plată. Ulterior, Poşta va opera plăţile respective către furnizorii de energie sau gaze naturale.
Lucrurile sunt mai complicate în cazul plăţilor pentru căldură la bloc, deoarece aici nu există efectiv o factură pentru fiecare apartament, ci una per imobil, care apoi se împarte la locatari. Răspunderea pică pe administratorii de bloc: ei trebuie să facă calculul defalcat şi, pe baza acestuia, să emită un certificat de validare a datoriei. Acesta va funcţiona efectiv ca o factură, permiţându-le beneficiar să plătească prin mandat poştal căldura pe luna respectivă. Ministerul a anunţat că va trimite modelul certificatului respectiv către toate asociaţiile de bloc în următoarea perioadă.

Documente necesare pentru a plăti cu cardul de energie prin mandat poştal
Pentru efectuarea unei plăţi prin mandat poştal, beneficiarii sprijinului trebuie să prezinte, la ghişeu sau poştaşului, următoarele documente:
- cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;
actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
- documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente şi/ sau restante faţă de furnizorul de energie (adică facturi); în cazul în care este vorba de plata căldurii pentru apartamente racordate la sistemul centralizat, este nevoie de certificatul de validare a datoriei, neexistând efectiv o factură;
- în cazul în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel trecut pe cardul de energie, este nevoie şi de contractul de furnizare la domiciliul declarat împreună cu o declaraţie pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la domiciliul unde locuieşte.
În cazul plăţilor pentru căldură, suma stabilită de administrator va fi virată de Poşta Română în contul asociaţiei de proprietari, iar apoi asociaţia de proprietari virează banii către furnizorul de energie termică.

Comentarii

'Elena Zamfir '

2023-11-07 14:21:19


'Cardul de energie a fost pe numele soțului,a decedat pe 26.07.2023.Anul ac.l- am deblocat acest card dar întreb pentru anul viitor eu voi primi acest card pe numele meu.Factura de energie este pe numele Zamfir Elena.multumesc\n'

'Jenica'

2023-03-09 07:52:50


'Eu locuiesc singura dar cardul la primit fostul soț care nu mai locuiește ,la adresă,ce trebuie sa fac?'

'Ambăruș Carolina '

2023-03-03 13:56:11


'Bună ziua, am primit acel card de energie, dar noi locuim la alta adresa decât cea din buletin. Fata fiind cu handicapat, avem ancheta sociala de la DGASPC sector 6 cu domiciliul real unde locuim și unde plătim utilitățile. Este bună acea ancheta sociala împreună cu declarația pe propria răspundere? '

'Gavrilă Axeniea '

2023-02-26 19:12:14


'Asa este la noi te face sa renunți la un drept. Si eu am fost exclusă PTR ca fiul meu avea aceiași adresa iar el nu mai locuiește la mine de 3ani. '

'Brasoveanu Luminita'

2023-02-20 19:41:00


'Nu am primit cardul de energie.Am sunat și mi s-a spus ca nu beneficiez pentru ca la adresa de domiciliu figurează cei 3 copii ai mei.Mentionez ca ei nu locuiesc la mine.In aceasta situație ce trebuie sa fac.Eu împreună cu soțul avem un venit de pana în 2000 ron.\n'

'Păun mihaita'

2023-02-20 08:28:02


'Am primit cardul de acela de căldură ce trebuie sa fac dacă nu locuiesc la adresa din buletin care sunt pași de urmat '

'Manole Cristina '

2023-02-13 10:05:01


'Bună ziua,mama mea locuiește singura și are pensia de 1600 lei și nu a primit nici o declarație pe propria răspundere să completeze de la poștaș, unde mă pot adresa sa beneficieze de acel card de energie?'

'Cojanu Gheorghe'

2023-02-11 11:35:01


'Buna ziua! Ma numesc Cojanu Gheorghe si sunt din Ciresanu com Baba Ana, Prahova. Am primit cardul de energie pe numele meu,iar la beneficiar in parte stanga este trecut un alt nume. Pe alte carduri de energie nu este trecut nici un nume. Oare voi intampina probleme in utiluzarea cardului de energie?'

'Elena'

2023-02-11 08:13:09


'Buna ziua!\nCe ar trebui sa fac ca sa pot beneficia de cardul de energie am 77 de ani si o pensie de 1200 lei?\nAdresa de domiciliu este in Bucuresti unde in evidenta populatiei apar ca locuiesc cu fata si ginerele meu si binenteles ca nu am fost eligibila pt acest card. Ca multi alti cetateni nu mi-am schimbat adresa de domiciliu datorita birocratiei .Locuiesc de 20 ani in Jud Ilfov unde am toate contractele de utilitati pe numele meu.\n'

'Constantin Vasilica '

2023-02-10 12:47:49


'În caz ca nu primești cardul unde este nevoie sa ma interesez? '

'Sandu Macovei Mariana '

2023-01-25 13:36:55


'Buna ziua și mama mea Filipciuc Elena are pensie mica și nu știu de ce și ea nu apare pe acea listă va rog frumos sa ma ajutați unde pot sa mă adresez in acest caz...va mulțumesc frumos !!!'

'Nisif Daniela'

2023-01-24 11:19:03


'Bună ziua,locuiesc în com Potlogeni jud olt ,de la posta am aflat ca s-a primit o lista cu 460 persoane care trebuie sa completeze declarația pt energie,mi se pare total eronat pt ca nu știu cine a făcut acea lista și sunt sigura ca asa cum eu ma aflu în situația de anu avea decât o pensie pe caz de boala de 1000 lei ,nu sunt pe acea lista ,ce e de făcut?\n'

'Visan Gheorghe Mihai'

2023-01-20 11:42:01


'Buna ziua! Ma numesc Visan Eugenia sotia titularului Visan Gheorgje Mihai. In legatura cu \" sprijinul acordat pentru energie electrica. Eu o am pe mama in ingrijirea mea ,dansa este neputicioasa are nevoie de ingrijire. Adresa mamei nu este la noi acasa este in alt loc unde dansa bu mai inregistreaza consum la energie electrica. Impreuna cu sotul si mama nu depasim 2000 lei venit/ membru de familie. Spuneti mi va rog pe ce nume facem declaratia pentru \" sprijin pentru energie electrica\". Va multumesc. Nr meu de contact este.0728914375'

'Stoica elena florica'

2023-01-18 09:48:17


'Va rog sa ma ajutati mama mea padurean lenuta nu are formular și nu apare pe lista la posta ce pot face are indemnizație handicap și pensie 1645 '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie