Poliţiştii vor să-i convingă pe preşedinţii de asociaţii de proprietari din Braşov să monteze camere de luat vederi la fiecare bloc
Autor: Sorin ŢÎRCĂ
Publicat la 01 octombrie 2013
Interfoanele nu-i mai ţin de mult pe hoţi departe!
Nu numai vedetele sunt prietenele camerelor de luat vederi! Poliţiştii le-au explicat şi demonstrat ieri preşedinţilor de asociaţii de proprietari cât de utile pot fi acestea în cazul în care un infractor s-ar decide să comită acte ilegale în zona de acoperire a camerelor. Amplasarea acestora în apropierea blocurilor i-ar putea conduce pe oamenii legii mult mai rapid la prinderea celor vinovaţi şi simpla existenţă a camerelor i-ar descuraja pe mulţi dintre cei cărora le-ar putea trece prin cap să comită fapte antisociale.
Primul beneficiu: descurajează din start hoţii
Mii de spargeri au loc anual în România iar de multe ori hoţii nu pot fi prinşi de către poliţişti. La acestea se adaugă accidente rutiere, tâlhării sau alte acţiuni de violenţă care au loc în apropierea blocurilor. Altfel ar sta situaţia dacă în zonele respective ar fi montate sisteme de supraveghere video, imaginile surprinse ducând deseori la prinderea imediată a infractorilor. Deşi, în primele 8 luni ale anului 2013, numărul furturilor din locuinţe a scăzut la Braşov în medie cu aproximativ 20 de procente faţă de anul trecut, poliţiştii derulează activităţi de prevenire pentru că este important ca acest fenomen să scadă în continuare. „Sunt proiecte care se vor derula pe parcursul acestui an şi anul care urmează. Profitând de întâlnirea cu preşedinţii şi cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din această zi, am reafirmat necesitatea amplasării la intrările din bloc a unor camere de supraveghere, a unor camere video care să producă mai mult confort în rândul locuitorilor acestor blocuri şi, bineînţeles, să combată infracţionalitatea. Nu avem o stare infracţională excesivă în judeţul Braşov. Furturile, cel puţin cele din locuinţe, sunt într-o zonă descendentă. Nu avem foarte multe situaţii de risc, dar, prin prezenţa acestor camere de supraveghere şi prin contribuţia celor care compun asociaţiile de proprietari, am putea să aducem mai multă siguranţă locuitorilor”, a declarat comisar şef Mircea Popa, şef Poliţia Municipiului Braşov.
Dar totuşi... nu uitaţi să încuiaţi uşa!
Metodele prin care hoţii intră în casele victimelor sunt foarte diverse. Proprietarii sunt păcăliţi să dea sume de bani, după ce infractorii se dau drept angajaţi ai firmelor de curierat sau ai reţelelor de televiziune sau de la firmele care fac revizii la centralele de apartament. Oamenii legii le recomandă braşovenilor, în special vârstnicilor, să fie mai precauţi şi să nu permită accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de motive. „Aceste sisteme sunt utile atât pentru dumnealor, cât şi pentru noi, Poliţia. Orice sistem instalat la intrarea în scara blocului sau orice metodă abordăm pentru prevenire este tocmai o barieră în calea infractorilor. Este important, de asemenea, ca atunci când cineva pleacă de acasă, să verifice încă o dată dacă a închis geamurile sau dacă a închis uşa. De asemenea, este important să le transmită că, şi atunci când sunt acasă, cetăţenii trebuie să încuie uşa. Am avut şi astfel de furturi din locuinţă înregistrate. Infractorul poate să intre în casă, să ia ce găseşte pe hol şi să plece. Iar cei care locuiesc la casă trebuie să fie atenţi la garduri să le construiască suficient de înalte ca să nu poată fi escaladate”, a declarat Mihaela Hermeneanu, Compartimentul Prevenire al Poliţiei Braşov.
O investiţie de 2.000 de lei pentru o scară de bloc
Preşedinţii de asociaţii de proprietari recunosc importanţa unor astfel de sisteme video şi spun că vor încerca să-i convingă pe locatari să monteze camere video la intrările din blocuri. „Este o noutate că se cere acest lucru. Am înţeles de la domnul comisar Popa că nu necesită o investiţie prea mare, dacă ne gândim că suma de 2.000 de lei se împarte la multe apartamente. De exemplu, un bloc cu 32 de apartamente poate să suporte 2.000 de lei şi atunci are siguranţă apartamentul prin acel sistem de stocare de imagini cu eventualii infractori”, spune un braşovean. „Zona în care locuiesc este o zonă cu fluctuaţie mare. Sunt Piaţa Dacia şi Gara, unde circulă multe persoane care sunt neavenite în zonă şi o investiţie de 2.000 de lei la 76 de apartamente este acceptabilă”, crede un alt cetăţean. Preţurile pentru astfel de sisteme de supraveghere video se situează între câteva sute şi câteva mii de euro, dar siguranţa oferită cetăţenilor este de nepreţuit.
Comentarii
Stan Patitul
2014-09-15 11:37:58
Bun, hai sa ne spionam intre noi ca sa strangem probe pt. politie care altfel nu stie sa-si faca treaba. Si-a pus cineva problema CINE are acces la imaginile intregistrate si CUM le foloseste?! Indiciu: sa zicem ca ai un sot/o nevasta bolnava de gelozie care se intampla sa fie in relatii amicale cu Presedintele ori Administratorul blocului.