Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 00:07

Plenul care i-a arătat lui Coliban că nu mai are CL

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 20 decembrie 2021

S-au schimbat comisiile, s-a schimbat „secundul”. Contre pe legalitate, „cartofi fierbinţi” şi „declaraţii senzaţionale”

Plenul care i-a arătat lui Coliban că nu mai are CL

Consilierii locali braşoveni au discutat vineri, 17 decembrie, mai bine de o oră, proiectul de hotărâre privind modificarea componenţei comisiilor de specialitate din Deliberativul local, însă, într-un final, proiectul a trecut.
Proiectul a fost iniţiat de Grupul PNL din Consiliul Local Braşov, iar viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) a argumentat că această modificare trebuia făcută de mult, având în vedere că a demisionat George Scripcaru. „Am discutat şi cu colegii din USR. Modificare a fost la Comisia nr. 2 (de Urbanism – n.r), unde, iniţial, USR avut o poziţie în plus, pentru că George Scripcaru şi-a dorit la momentul respectiv să conducă această comisie. Ulterior, după demisia lui George Scripcaru din Consiliul Local, a fost nevoie de reajustarea componenţei acestei comisii”.
De asemenea, el a spus că USR nu a venit la negocieri: „Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi în 10 decembrie. Timp de cinci zile nu m-aţi contactat. Am lansat o propunere de structură, în ideea în care voi reuşi să vă atrag atenţia şi se pare că am reuşit. Am venit cu propunerea finală după ce am avut discuţia cu dumneavoastră”.

USR spune că era nevoie de acordul liderilor de grup  
La rândul ei, reprezentanta USR, Beatrice Moraru, a declarat că existat o propunere iniţială care nu respecta legislaţia şi care a fost modificată ulterior, printr-un amendament. Totodată, ea a menţionat că USR nu fost chemat la negocieri.
„Aceste aspecte privind legalitatea le cunoşteam, dar să ştiţi că în politică mai arunci şi câte un cartof fierbinte, pentru a obţine o reacţie. Ne-am tot prefăcut că suntem într-o alianţă, dar, de la început, m-aţi atacat. O alianţă o ai când o respecţi. Cât despre ruperea protocolului de colaborare, nici acum nu l-am primit semnat în original”, i-a răspuns Rusu.
La rândul său, consilierul local USR, George Boroda a declarat că „aţi pornit de la o ilegalitate mai mare, iar acum faceţi una mai mică. Fiecare modificare fără acordul celorlalţi lideri de grup este una ilegală. Faptul că nu respectaţi numărul de locuri din comisiile de specialitate, vă duce în ilegalitate. Este ilegal ca numărul de locuri alocat USR să fie egal cu cel alocat PNL”.
Replica lui Sebastian Rusu a fost că diferenţa la vot între cele două partide a fost de su
b un procent: „Diferenţa în cazul noii structuri a comisiilor de specialitate este că nu mai aveţi dumneavoastră 22 de locuri, iar noi 20, ci acum sunt 21 pentru fiecare partid”.

„Dacă doriţi să deschidem o «Cutie a Pandorei» despre ilegalităţi, cred că putem continua discuţia la nesfârşit”
De asemenea, Sebastian Rusu a declarat că „dacă vreţi să discutăm despre ilegalităţi, aş vrea să întreb ce facem cu concursurile din Primărie. Spre exemplu, la Serviciul de Strategii, Programe de Dezvoltare au fost nişte concursuri. Cred că este o premieră: şeful serviciului nu a făcut parte din comisia de evaluare şi doi dintre consilierii primarului au luat examenul. Înţeleg că avem numit un director tehnic, care a participat la concursul pentru un post de inspector la Cadastru, care, la proba scrisă, a obţinut 59 de puncte din 100. Avea nevoie de 70. Dacă se înscria la un concurs pentru funcţia de şef al Direcţiei Tehnice, nu cred că obţinea postul. Dacă doriţi să deschidem o «Cutie a Pandorei» despre ilegalităţi, cred că putem continua discuţia la nesfârşit”.

„Acest proiect de hotărâre va respecta prevederile articolului 124 din Codul Administrativ”
După aceste discuţii privind legalitatea componenţei propuse pentru comisiile de specialitate, secretarul general al municipiului, Adriana Trandafir, a declarat că „ce pot să vă asigur este că acest proiect de hotărâre va respecta prevederile articolului 124 din Codul Administrativ. În situaţia în care constat altă situaţie, vă voi face o informare în şedinţa următoare, dacă voi refuza să dau viza de legalitate”.
Pamela Diaconu (PNL) a declarat că avizul de legalitate există şi a solicitat ca acesta să fie prezentat.
În primă fază, acestei afirmaţii i-a răspuns primarul Braşovului, care a menţionat că, acest proiect va fi atacat şi a reamintit formula de calcul. De asemenea, el a menţionat că şi funcţiile de conducere ale comisiilor au fost stabilite prin algoritm: „De aceea avem câte 3 preşedinţi de la PNL şi USR şi unul de la PSD”.
Ulterior, a venit şi clarificarea secretarului general al municipiului privind legalitatea: „Conform Codului Administrativ, secretarul avizează proiectele de hotărâre, dar nu pentru legalitate, pentru că actul dumneavoastră final este hotărârea. Secretarul contrasemnează de legalitate actul pe care dumneavoastră îl aprobaţi. În situaţia în care secretarul constată că acea hotărâre nu este legală, conform articolului 124 din Codul Administrativ poate, în şedinţa următoare să motiveze acest răspuns. Avizul eu pe care îl dau pe proiectele de hotărâri este pentru a mă asigura că se îndeplinesc alte prevederi şi anume că proiectul respectiv este însoţit de referat de aprobare, referat de specialitate şi avizele comisiilor de specialitate, pentru a putea fi supus aprobării. Prin urmare, secretarul nu poate interveni acum asupra modului în care dumneavoastră veţi vota, dar legiuitorul îmi dă dreptul ca după finalizarea şedinţei să îmi asum sau nu această hotărâre”. De altfel, ea le-a spus aleşilor că a fost atrasă într-o discuţie politică.

Allen Coliban: „Domnul viceprimar a făcut câteva afirmaţii ce ţin de sfera senzaţionalului”
În timpul discuţiilor pe acest punct de pe ordinea de zi, primarul Allen Coliban a avut o replică şi pentru viceprimarul Rusu: „Domnul viceprimar (Sebastian Rusu – n.r.) a făcut câteva afirmaţii ce ţin de sfera senzaţionalului şi a comunicării, decât a legalităţii. Legat de concursurile din Primărie, Serviciul de implementare proiecte nu are un şef, astfel că nu avea cine să facă parte din comisia de evaluare. Legat de directorul tehnic, el este un profesionist, care are o experienţă în logistică şi investiţii. Din câte ştiu, a fost angajat chiar şi un membri PNL”.
În ceea ce priveşte componenţa comisiilor, edilul a declarat că liberalii şi social-democraţii nu au respectat legislaţia şi s-a revenit după o discuţie cu secretarul general al municipiului: „După ce aţi constatat această eroare, aţi venit cu o modificare şi avem acum 21 (USR – n.r.), 21 (PNL – n.r.), 7 (PSD – n.r.) versus 22 (USR – n.r.), 20 (PNL – n.r.), 7 (PSD – n.r.), existenţi acum. Vă întreb, cum se poate? S-a schimbat ceva din componenţa Consiliului Local? Au mai votat cetăţenii între timp? Anul trecut, când aţi votat componenţa, aţi fost de acord cu o nelegalitate? Odată stabilit în raport de putere în Consiliul Local, acesta nu mai poate fi modificat până la următoarele alegeri. Dumneavoastră aţi încălcat legea şi acum un an. Acum, vreţi să schimbaţi. Nu este vorba de negocierea politică în astfel de soluţii. Este vorba de calcularea unei distribuţii pe care aţi agreat-o şi pe care nu aveţi cum să o schimbaţi. Acestea sunt motive de atac asupra hotărârii de Consiliu Local. Prin urmare, cred că ar trebui să nu cădem în penibil cu o astfel de situaţie. Vreţi mai multă putere. Sunt curios ce faceţi cu ea (...) Indiferent cum ne jucăm cu cifrele, rezultă următoarea distribuţie: 22 (USR – n.r.), 20 (PNL – n.r.), 7 (PSD – n.r.). Aveţi timp să corectaţi această propunere, să o aduceţi în limitele legalităţii”. Totodată, Coliban a declarat că în momentul în care se propune un proiect, iniţiatorul este cel care trebuie să înceapă dialogul şi consultarea cu liderii de grup. „Ceea ce aţi făcut cu această propunere arată lipsă de respect pentru votul populaţiei”, le-a mai transmis Allen Coliban aleşilor locali din PNL şi PSD.

Discuţie şi despre respect  
Tot în timpul şedinţei de plen, primarul Braşovului, Allen Coliban, a avut un mesaj şi pentru Lucian Pătraşcu: „Imediat după alegerile locale, noi am ştiut să arătăm respect faţă de PSD, un respect pe care eu nu l-am găsit în Parlament, după alegerile parlamentare din anul 2016. Am atribuit în fiecare comisie a Consiliului Local numărul de locuri rezultat din alegeri. Acum, pe o nouă configuraţie a majorităţii, dumneavoastră nu aţi arătat acest respect”.
După aceste afirmaţii, Lucian Pătraşcu a declarat că „am înţeles de la doamna secretar că proiectul are viză de legalitate”.
În ceea ce priveşte distribuţia în comisii, Lucian Pătraşcu a declarat că după alegerile locale din anul 2020, „Partidul Social Democrat nu a fost întrebat deloc din care comisii vrea să facă parte fiecare consilieri. Nominalizările sunt făcute de PNL şi USR. Referitor la faptul că vrem mai multă putere, vă anunţ că avem tot şapte locuri în comisii. Cu privire la faptul că am fi vrut câte doi consilieri în fiecare comisie, nu este adevărat, aşa cum rezultă şi din anexele iniţiale. Cu privire la respect, vă rog să vă raportaţi la planul local, nu la cel naţional”.
În discuţie a intervenit şi viceprimarul Braşovului, Flavia Boghiu, care a citit din anexa iniţială, unde, în unele comisii se regăseau câte doi aleşi locali social-democraţi.
Pe de altă parte, Allen Coliban l-a acuzat pe Pătraşcu de o „abordare amnezică asupra realităţii”.
A intervenit şi Sebastian Rusu, care a menţionat că, în anul 2020, discuţiile despre comisii s-au purtat între PNL şi USR: „PSD nu a făcut parte din aceste discuţii. Au primit ce a rămas liber în urma discuţiilor dintre noi”.

Miza certurilor: distribuţia locurilor în comisii consultative
Toate aceste discuţii vin în contextul în care comisiile de specialitate au rol consultativ, lucru evidenţiat de Sebastian Rusu: „Plenul Consiliului Local este cel care ia decizia finală, indiferent de decizia care se ia la nivelul comisiilor de specialitate”.
Într-un final, proiectul privind componenţa Comisiilor de Specialitate a fost aprobată cu 15 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.
Votul a fost acordat după ce primarul a solicitat ca proiectul să fie retras şi discutat de liderii de grup, sugestie care nu a fost luată în calcul de aleşi.
Consilierii locali au aprobat în şedinţa de plen de vineri şi un proiect de hotărâre prin care îl desemnează pe viceprimarul Sebastian Rusu ca înlocuitor de drept al primarului Braşovului, când acesta nu îşi poate îndeplini atribuţiile.

+4 -7

Comentarii

'Cineva'

2021-12-20 08:26:39


'Gata. S-a rezolvat și cu Primăria din Brașov. Vom avea numai certuri, declarații politice, zgomot gol de PR și cam atât.'

'Zah Ioan'

2021-12-20 05:23:28


'Se pare ca primaria numai de problemele brasovenilor nu se ocupa.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie