Curs BNR

1 EUR = 4.9769 RON

1 USD = 4.7307 RON

1 GBP = 6.0111 RON

1 XAU = 400.8676 RON

1 AED = 1.2879 RON

1 AUD = 3.0720 RON

1 BGN = 2.5446 RON

1 BRL = 0.7920 RON

1 CAD = 3.3714 RON

1 CHF = 5.3412 RON

1 CNY = 0.6504 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0951 RON

1 HUF = 1.2009 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.1484 RON

1 KRW = 0.3368 RON

1 MDL = 0.2574 RON

1 MXN = 0.2316 RON

1 NOK = 0.4269 RON

1 NZD = 2.7946 RON

1 PLN = 1.1598 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0445 RON

1 SEK = 0.4316 RON

1 TRY = 0.1362 RON

1 UAH = 0.1135 RON

1 XDR = 6.2199 RON

1 ZAR = 0.2603 RON

Editia 8318 - 03 dec 02:18

Plecaţi din Braşov, au deschis o şcoală unică în Barcelona

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 29 octombrie 2024

Nu au visat vreodată să devină antreprenori în domeniul educaţional, mai ales în ţară străină, însă când fiica lor cea mare a fost diagnosticată cu autism au ştiut că au nevoie, pentru ea, de o alternativă

Plecaţi din Braşov, au deschis o şcoală unică în Barcelona

Andreea şi Adrian Bolba, din Braşov, locuiesc de peste 20 de ani în Barcelona, iar din septembrie 2019 administrează o şcoală, deschisă chiar de ei. Nu au visat vreodată să devină antreprenori în domeniul educaţional, mai ales în ţară străină, însă când fiica lor mai mare a fost diagnosticată cu tulburare de spectru autist au ştiut că au nevoie, pentru ea, de o alternativă educaţională. Aşa s-a născut Escola Natura, o noutate pentru Catalonia: o şcoală aflată lângă pădure, cu un sistem de predare care combină pedagogia Montessori cu educaţia în natură.

Începutul drumului
Andreea şi Adrian au ajuns în Barcelona la începutul anilor 2000. „Soţul meu a venit primul aici, cu 22 de ani în urmă, imediat dupa terminarea facultăţii. La doi ani distanţă am ajuns şi eu, cu o bursă de colaborare Erasmus, pe care am obţinut-o ca să pot studia în Barcelona, lângă el. Până în momentul respectiv nu exista contract de colaborare între nicio facultate din Barcelona cu Facultatea Transilvania din Braşov, dar, în final, s-a creat, în urma insistenţelor şi a luptei mele în sensul acesta. A fost începutul drumului de a crede că totul este posibil dacă ai un scop nobil şi o idee în care crezi suficient de mult”, îşi începe Andreea povestea.
Cei doi au două fiice, de 9 şi 12 ani, cea mare fiind diagnosticată la 5 ani cu tulburare din spectrul autist. Momentul diagnosticului i-a schimbat Andreei complet viaţa şi a determinat-o să caute metode educaţionale care să se potrivească nevoilor speciale ale fetiţei. Experienţa i-a dovedit că în şcolile tradiţionale nu există o integrare reală a copiilor cu astfel de particularităţi. „Există personal desemnat pentru asta, dar copiii cu nevoi educaţionale speciale sunt scoşi din clasă şi se lucrează individual cu ei câteva ore pe zi. Ca şi concept este ok, pentru că există totuşi resurse dedicate acestor copii, dar integrarea este imposibilă pentru că, fiind scoşi din clase, automat li se pune eticheta de diferit. Pe de altă parte, raportul copii/profesori este foarte ridicat (1/24), iar copiii care nu sunt problematici şi pentru care nu se cere un suport suplimentar pur şi simplu rămân invizibili în faţa profesorilor şi, în cele mai multe cazuri, suferă de bullying”, explică ea.



„Ce-ar fi să….?”. O dorinţă transformată în realitate
„Ce-ar fi să deschid eu o şcoală?” – a întrebat-o Andreea într-o zi pe mama ei, la telefon, în timp ce călătorea cu autobuzul. A fost o idee spontană, mai mult o glumă, pentru că nu se gândise niciodată până atunci la aşa ceva şi nici nu avea bani care să o transforme în antreprenor peste noapte. „Deschide-o, eu te ajut!”, a fost răspunsul serios al mamei. Andreea studia deja diverse metode alternative pentru a-şi putea ajuta fetiţa şi era fascinată de metoda Montessori, pe care o şi aplica acasă. „Montessori nu este doar o metodă de educaţie personalizată, ci este o filozofie de viaţă care încurajează independenţa copiilor la nivel fizic, intelectual, social şi emoţional. Procesul de învăţare are ca scop identificarea talentelor şi a diferitelor tipuri de inteligenţă pe care le are fiecare copil în parte şi amplificarea lor la maximum”, explică ea. Prin urmare, când s-a pus problema de a crea şcoala potrivită copiilor ei, a ştiut din start că va fi bazată pe metoda Montessori.
Din ziua în care a întrebat „Ce-ar fi să….?” şi până în cea în care primii elevi au trecut pragul Escola Natura a trecut exact un an. Mama ei a contribuit cu 15.000 de euro, soţul ei a renunţat la serviciu pentru a se dedica noului proiect şi a primit 35.000 de euro şomaj anticipat şi au mai împrumutat alţi 15.000 de euro. Aceştia au fost banii cu care au făcut primii paşi în afacere. Ulterior, când au fost nevoiţi să caute un alt sediu, datorită cererii mari, au împrumutat alţi 200.000 de euro.



85 de copii, 580 de euro/lună
La Escola Natura învaţă acum 85 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, iar părinţii lor plătesc o taxă de 580 de euro/lună. Se predă în engleză, spaniolă şi catalană, iar curricula îmbină programa Montessori cu cea tradiţională. „În fiecare clasă avem o profesoară care le vorbeşte în spaniolă, alta în catalană şi o a treia în engleză, nivel nativ”, precizează Andreea. În cei 5 ani care au trecut de la deschiderea şcolii, cel mai complicat aspect a fost cel al recrutării şi menţinerii unui personal de calitate. Şcoala are 11 profesori Montessori şi 1 specialist în forrest school (pe Adrian, soţul Andreei). „A durat mult timp până să stabilizam proiectul la nivel de echipă pedagogică şi sa atragem personal de calitate, atat la nivel profesional, cât şi uman. Abia acum simt că, în sfârşit, suntem pe drumul bun în sensul ăsta”, spune Andreea. Pentru că în Escola Natura învaţă şi copii cu nevoi educaţionale speciale, o parte dintre angajaţi au, pe lângă formarea Montessori şi formare în psihopedagogie.



Pădure şi sport
Şcoala are 1.800 de m2 în interior şi 14.000m2 în zona exterioară, care cuprinde două zone de joacă adaptate diferitelor etape educative, o zonă de pădure privată, cu cabane, structuri de joacă şi căţărare, grădină de legume şi chiar un coteţ cu găini. O iniţiativă de care Andreea e mândră este ECO Natura, un proiect de ecologie şi sustenabilitate în cadrul căruia copiii învaţă concepte precum permacultură (sistem de cultură în care se imită ecosistemele naturale), agricultură sustenabilă, bioconstrucţie, reciclare, educaţie ambientala. „Facem compost, avem animale în semi-libertate, cateringul e ecologic, la fel şi toate produsele de curăţenie pe care le folosim”, spune ea.
O altă componentă importantă a şcolii e cea sportivă. La fiecare două luni, se organizează excursii „extreme”, de surf, wakeboard, skateboard, ski, snowboard, escalada, wind tunnel etc.

„Succesul nu e altceva decât suma multor eşecuri”
Privită din exterior, aceasta este o poveste de emigrare de succes. În spatele ei, însă, stă multă muncă, efort, determinare şi mici eşecuri care, însă, s-au dovedit a fi lecţii şi paşi înainte. „Am fost pe punctul de a renunţa de mai multe ori. Am pierdut bani, sănătate, relaţii. Dar după toţi anii aceştia, îmi e clar că succesul nu e altceva decât suma multor eşecuri din care reuşeşti să te ridici”, conchide Andreea Bolba.

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional