Curs BNR

1 EUR = 4.9477 RON

1 USD = 4.7247 RON

1 GBP = 5.8810 RON

1 XAU = 277.4951 RON

1 AED = 1.2863 RON

1 AUD = 3.3196 RON

1 BGN = 2.5297 RON

1 BRL = 0.9335 RON

1 CAD = 3.6853 RON

1 CHF = 4.7380 RON

1 CNY = 0.6999 RON

1 CZK = 0.2002 RON

1 DKK = 0.6649 RON

1 EGP = 0.2586 RON

1 HUF = 1.2761 RON

1 INR = 0.0609 RON

1 JPY = 3.6529 RON

1 KRW = 0.3714 RON

1 MDL = 0.2493 RON

1 MXN = 0.2362 RON

1 NOK = 0.4874 RON

1 NZD = 3.0037 RON

1 PLN = 1.0627 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0733 RON

1 SEK = 0.4745 RON

1 TRY = 0.2976 RON

1 UAH = 0.1599 RON

1 XDR = 6.3176 RON

1 ZAR = 0.2938 RON

Editia 7698 - 18 mai 02:15

Plasticul, noua stare de urgență medicală care amenință lumea. Cum reducem impactul negativ asupra mediului

Autor: George ALDEA

Publicat la 26 ianuarie 2022

Plasticul, noua stare de urgență medicală care amenință lumea. Cum reducem impactul negativ asupra mediului

Plasticul care invadează natura a fost declarat, în 2021, „stare de urgență medicală” la nivel mondial, iar ecologiștii au atras atenția că acest material poluant, o dată ajuns în natură, poate avea efecte irevesibile asupra ecosistemelor. Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate BRAI-CATA susține că este la îndemâna noastră să reducem acest impact negativ asupra mediului, colectând separat deșeurile din gospodărie și renunțând la a mai lăsa în natură orice fel de reziduuri.

Acest an pare să fie, mai mult ca oricând, sub semnul unei campanii generale antiplastic, lansată în zeci de state din toată lumea sub forma unei chemări la responsabilizare și sustenabilitate.
După ce, în 2020, o echipă de cercetători a descoperit, pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA, în organe umane, organizațiile mondiale au lansat nenumărate avertismente arătând că, dacă nu acționăm acum, răul provocat de poluarea cu acest material va fi ireversibil până în 2030, plasticul afectând sănătatea umană, a animalelor și a plantelor într-o mulțime de moduri.
„În cadrul evenimentului Plastic Health Summit 2021, s-a spus că mai avem la dispoziție doar nouă  ani în care putem acționa împotriva acestui material dăunător pentru planetă, plasticul, înainte ca el să producă daune ireversibile, iar activiștii de mediu au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să declare poluarea cu plastic „stare de urgență medicală”.
Oamenii pot fi afectați direct de unele substanțe conținute de acest material, precum mercurul sau plumbul, în timp ce studiile au arătat că o altă substanță comună din plastic, DEHP, este cancerigenă. Alte toxine sunt asociate cu malformații congenitale, probleme de dezvoltare la copii sau sisteme imunitare compromise, potrivit National Association of Geoscience Teachers”, a afirmat Bogdan Constantinescu, specialistul companiei BRAI-CATA, care asigură servicii de salubritate în județele Brașov, Hunedoara, Vâlcea, Brăila, Giurgiu și Călărași.

Ce putem face pentru ca  gospodăria noastră
să nu fie o sursă de poluare

Pentru că gospodăriile noastre pot constitui o sursă importantă de poluare, este important să contribuim și individual la efortul global de diminuare a cantităților de deșeuri ajunse în natură.

“45% din deșeurile dintr-o gospodărie sunt compuse din plastic, sticlă, hârtie, lemn, textile și metal, toate reciclabile, 10 % din materiale sunt nereciclabile, iar 45% din biodeșeuri, care pot fi transformate în compost, mai ales de către cei care locuiesc la curte, cu beneficii enorme asupra grădinilor de legume sau plantelor ornamentale. E foarte important că aceste materiale să fie separate și reciclate în măsură cât mai mare, respectându-se regulile de precolectare pe categorii”, a mai explicat managerul BRAI-CATA.

Știați că…

… Recent, o echipă de cercetători a descoperit că o larvă de insectă a început să folosească plasticul din natură, pentru a-și construi din el cochilia, lucru  ce ar putea distruge echilibrul ecosistemelor din râuri, lacuri și bălți?
… Un robot autonom, denumit BeBot, curăță plajele de peste ocean de microplasticul care nu poate fi colectat de oameni?
… Un nou tip de navă poate colecta eficient plasticul din oceane? Botezat „Manta” acest cataraman ecologic este capabil să culeagă acest material, din apele mărilor și oceanelor, reciclându-l chiar la bordul navei.
… În dorința de a se alătura eforturilor de salvare a planetei, o companie de software a lansat un mouse wireless, care este realizat, 20%, din plastic recuperat din oceane? Mai mult, ambalajul în care este livrat produsul poate fi reciclat în totalitate.
… Plasticul recuperat din apele lumii este transformat în peleți, iar apoi aceștia sunt topiți și combinați cu alte substanțe, precum rășini, pentru a fi obținute materiale care pot fi utilizate din nou?
… O companie de pantofi sport a lansat  x Parley, un produs bazat pe plastic reciclat?
… Microparticule sunt considerate bucățile de plastic cu o lungime mai mică de 5 milimetri? Acestea apar, de obicei, în urma deteriorării unor bucăți mai mari de material.
… După ce le-au descoperit în organe umane, cercetătorii de la University of Plymouth, din Marea Britanie, au recoltat microparticule de plastic și de pe Muntele Everest? Cele mai multe microparticule – 79 pe litrul de zăpadă – se găsesc în zona taberei de bază de pe Everest, iar majoritatea provin de la fibre sintetice descompuse, printre care poliester și acril.
… Mici particule de plastic au fost recoltate chiar și din Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe planetă?
… Anul trecut, o echipă de cercetători a anunțat că a descoperit pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA,  în organe umane? Nanoplastic a fost descoperit în 47 de probe extrase din plămân, ficat, splină și rinichi de om. Organele au fost oferite cercetătorilor de o bancă de țesuturi.

 


 

Comentarii

'Barbu Gh.'

2022-01-21 16:45:39


'Gata.... se fâsie gogorița lucovid și trebuie schimbat macazul? Populimea trebuie să fie mereu „în corzi” de mai știu eu ce boli inventate? Nu zic că nu există poluare, dar de ce intră la „urgență medicală”? Chiar, botnițele nu poluează? Ele sunt „bune”, „utile”, pe lângă sarcina principală de „protecție”. Că sunt doar fabrici de microbi care ne distrug căile respiratorii, nu pomenește nimeni, văd. Sau că obstrucționează respirația.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional