Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7299 - 24 sep 00:56

Planul Spinean pentru aeroport: Stoparea investiţiilor şi predarea obiectivului, cu tot cu administrare, unui investitor privat

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 martie 2017

Planul Spinean pentru aeroport: Stoparea investiţiilor şi predarea obiectivului, cu tot cu administrare, unui investitor privat

Consilierul judeţean braşovean Ionel Spinean (PER) a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă că nu este de acord cu alocarea, de la bugetul judeţului Braşov, a sumei de 10 milioane de euro, pentru efectuarea lucrărilor la căile de rulare de la aeroportul de la Ghimbav. De altfel, el a avertizat nici nu va vota hotărârea de Consiliu Judeţean privind alocarea acestor bani. Motivul, a declarat alesul judeţean, este că lucrările pot fi realizate de un investitor privat, despre care oferta căruia a avut de altfel şi o interpelare în ultimul plen al CJ şi despre care a revenit ieri cu detalii.
Astfel, potrivit lui Spinean este vorba de o companie din Turcia, respectiv Terminal Group, ai cărei reprezentanţi au venit la Braşov pentru a-şi anunţa direct intenţia de a investi 60 de milioane de euro pentru finalizarea aeroportului (la schimb cu preluarea administrării obiectivului), garantând declarativ că vor termina investiţia în 2 ani de la finalizarea procedurilor birocratice. Este vorba de fapt de a doua încercare a turcilor de a „prelua” aeroportul Braşov, pentru că aceeaşi companie a curtat CJ şi în
perioada când preşedinte la Consiliul Judeţean era Aristotel Căncescu, dar la acea vreme nu s-a concretizat nimic. Potrivit ultimelor date, în aeroport s-au investit până acum 25 de milioane de euro, iar pentru finalizarea investiţiei s-a estimat un necesar de 57 milioane de euro.

„Turcii dau năvală”
„Compania respectivă (Terminal Group, n.r.) şi-a manifestat intenţia de a prelua proiectul din stadiul actual şi de a continua lucrările, fără ca din bugetul judeţului să mai fie nevoie de alocarea vreunui leu. Termenul în care ei au spus că pot finaliza lucrările este de 2 ani de la data preluării investiţiei, iar în opinia lor, până la 1 decembrie 2019, aeroportul ar putea fi funcţional. Tot reprezentanţii respectivei firme au afirmat că, vor depune o garanţie bancară în valoare de 70 de milioane de euro, sumă ce ar urma să fie achitată Consiliului Judeţean, dacă lucrările nu sunt finalizate în termenul stabilit. De altfel, dacă investitorul va fi şi cel care se va ocupa şi de operare, cred că va avea tot interesul să finalizeze lucrările cât mai repede”, a declarat Spinean. Alesul a precizat că toate aceste aspecte au fost discutate cu investitorul într-o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai CJ la care a participat şi preşedintele Adrian Veştea, în luna decembrie a anului trecut, iar în 27 decembrie 2016, compania din Turcia a trimis chiar şi o scrisoare de intenţie prin care anunţa că vrea să se implice în acest proiect.   De altfel, Ionel Spineanu susţine că reprezentanţii companiei din Turcia au avut discuţii cu CJ pe tema aeroportului şi în anul 2015, iar atunci au afirmat că sunt dispuşi să acopere 100% din costurile aferente proiectului Aeroportului Braşov. „Practic, turcii dau năvală”, a spus alesul judeţean.
În aceste condiţii, Spinean consideră că administraţia judeţeană ar trebui să ia în calcul asocierea cu un investitor privat, iar pentru desemnarea acestuia va fi nevoie de organizarea unei licitaţii internaţionale în cel mai scurt timp, la care compania din Turcia a anunţat că vrea să se înscrie.

Ce au oferit în 2015
Potrivit scrisorilor de intenţie prezentate de Ionel Spinean, în anul 2015, investitorii turci au anunţat că vor să construiască la Braşov un aeroport modern, cu o pistă de 3.000 sau 3.300 m (ceea ce ar însemna că trebuie să o extindă pe cea de acum, care are numai 2.800 de metri), platforme pentru garare avioane, acces taxi (22.000 mp), iluminat piste, sistem drenaj, terminal pasageri de 11.000 mp (magazine, duty free, birouri închirieri maşini, ATM, carantină, birou securitate, birou turism, spaţii comerciale, etc), terminal cargo (3500 mp), turn de control, staţie alimentare, heliport, terminal general de aviaţie, staţie de salvare şi pompieri, parcare, etc.
Compania turcească s-ar fi declarat interesată şi de alte proiecte de infrastructură (drumuri, căi ferate, centre logistică, hoteluri) şi a anunţat că este dispusă să investească 500.000.000 de dolari, cu garanţie de stat.

Scrisoarea din 2016
În scrisoarea către CJ de anul trecut, din luna decembrie, Terminal Group Of Companies a precizat vrea să investească 60 milioane euro pentru finalizarea aeroportului.  
Reprezentanţii companiei din Turcia şi-au făcut totodată şi o prezentare. „Compania noastră a realizat mai mult de 100 de proiecte de construcţie în ultimii 50 de ani cu o valoare de peste 1,4 miliarde Dolari. Activităţile Terminal Group Of Companies sunt diversificate în cinci divizii majore: construcţii, operaţiuni aeroport, operaţiuni port, distribuţie gaze naturale şi energie, dezvoltare imobiliară. Terminal Construction &Trade INC a fost înfiinţată în 2011 şi a realizat de curând Sanliurfa GAP Internaţional Airport, partener al T&T Airport Operations Ltd, care este concesionarul ERCAN Airport în Cipru de Nord. Noua clădire a Facultăţii de Inginerie Civilă din cadrul Universităţii Tehnice din Istanbul, este preluată de Terminal Construction&Trade INC cu termen de finalizare la mijlocului anului 2017. TT Airport Operations Ltd este înfiinţată în 2012 şi T&T este concesionarul aeroportului ERCAN din Cipru de Nord. T&T manageriază 3,5 milioane pasageri şi generează 70 milioane USD anual. Contractul de concesiune include construcţia unei piste noi de 3500 m, un terminal pentru pasageri de 151.000 metri pătraţi. Investiţia este de aproximativ 250 milioane de euro. Serviciile oferite de Terminal INC sunt construcţia şi operarea: clădiri terminal pasageri, piste, turnuri de control, căi acces taxi, clădiri terminal cargo, platforme garare aeronave, hangare aeronave, sisteme de iluminare, zone stocare, carburant, staţii alimentare, surse de energie, adăpost aeronave de luptă, sisteme de alertă şi luptă, sisteme radar şi instalaţii”, aşa se descrie grupul de investitori turci în scrisoare de intenţie.

Astăzi, un punct de vedere de la Executivul CJ
În ceea ce priveşte punctul de vedere al Executivului judeţului cu privire la posibilitatea colaborării cu un investitor privat, preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea ar urma să organizeze astăzi o conferinţă de presă cu privire la subiectul „aeroportul”.
Anterior, în şedinţa de plen din 24 februarie în care Ionel Spinean a vorbit prima dată de oferta investitorului privat, preşedintele CJ a declarat că „în prezent se elaborează un studiu de fundamentare, din care vor rezulta cele mai bune formule privind finalizarea aeroportului, pentru că nu putem acţiona instinctual. Dacă se va rezulta că cea mai eficientă formulă este concesionarea, vom organiza o licitaţie internaţională, apoi vom ajunge în etapa în care vom sta cu ochii pe ceas, pentru a urmări derularea proiectului”.

+2 -2

Comentarii

Gerhard Krauss

2017-03-02 11:38:40


Stimate dl.Vestea,ca fost brasovean urmaresc de mai mult timp problema aeroportului,dupa ce dl.Cancescu a facut ce a putut am fost bucuros sa aflu citind zilnic ziarele romanesti ca dv. ati preluat cu multa energie aceasta problema importanta pentru judet. Un singur anunt m-a ingrijorat,acela ca Turcii ar prelua constructia aeroportului. Va rog din suflet,dati oricui numai turcilor nu,fiindca au ganduri ascunse vor sa puna piciorul in tara pe care au subjugat-o sute de ani si si-au batut joc de oameni.Turcii nu sunt sinceri,urasc crestinii si abia asteapta sa puna stapanire pe unele tari din Europa.Puteti sa ma credeti,stiu exact cum gandesc ei despre cei care ii primesc in tara si le dau toate drepturile cuvenite. Cu multa stima,GK.

Lazar

2017-03-02 07:38:57


D-le presedinte Vestea,mai multa transparenta nu ar strica.Stie d-ul Spinean mai multe decat Dvs. despre constructia aeroportului ?

CityZen

2017-03-02 07:35:37


Cam astea sunt mizele: cine sa fie jupanul. Cand se vor lamuri cetatenii ca politicul nu face absolut nimic pentru cetateni ci doar pentru EI. Mereu se vor gasi niste manevranti sa incurce treaba doar le pica si lor ceva. Fiecare isi reprezinta interesele lui sau ale vreunui grup infractional.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional