Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7265 - 07 aug 23:02

Plan antiterorist pentru Piaţa Sfatului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 27 iunie 2019

Specialişti din mai multe state europene discută la Braşovul despre securitate şi terorismul

Plan antiterorist pentru Piaţa Sfatului

Specialişti din mai multe state şi organisme europene în domeniul securităţii şi terorismului discută în perioada 26 – 27 iunie, la Braşov, scenarii de acţiune împotriva terorismului, luând ca studiu de caz Piaţa Sfatului. Ei analizează scenarii posibile, vulnerabilităţi ale zonei, precum şi soluţii de prevenire a acestor situaţii, printr-un proiect ce urmează să fie extins în 50 de oraşe europene.
Piaţa Sfatului a fost aleasă ca studiu de caz în proiect pentru că reuneşte mai multe condiţii tipice care o pot face o ţintă a atacurilor teroriste, fiind o zonă de promenadă foarte aglomerată, o zonă în care se desfăşoară evenimente, include catedrala Ortodoxă şi Biserica Neagră, care sunt obiective de ordin religios, include zone de shopping, restaurante, muzee, este centrul de interes al oraşului vechi şi, din acest motiv, poate ajuta la formarea majorităţii scenariilor şi constatarea  vulnerabilităţilor ce pot fi studiate şi corectate pentru preîntâmpinarea unui atac terorist.
Braşovul este singurul oraş din România care este inclus într-un astfel de proiect european şi unul dintre primele oraşe europene care au dorit să facă parte din acest proiect. Tema seminarului de ieri, primul seminar din proiect, a fost protecţia spaţiilor publice, identificarea vulnerabilităţilor şi atenuarea riscurilor ameninţărilor teroriste asupra spaţiilor publice, în special în aglomerări urbane.
„Astăzi a început implementarea proiectului european «PRoTECT», finanţat de Comisia Europeană, având ca principali parteneri cinci municipalităţi europene, Braşov fiind una dintre cele mai importante, într-un parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR, n.r.). În cadrul proiectului se vor desfăşura trei etape principale. În momentul de faţă am început studiul de vulnerabilitate, al ameninţărilor de tip atac terorist care se pot petrece la evenimentele publice din oraş. Etapa a doua este reprezentată de generarea unei liste de recomandări din partea institutelor de cercetare din domeniul aplicării legii partenere în proiect - recomandări care vor viza tehnologii ce vor fi aplicate de municipalităţi pentru prevenirea acestor tipuri de atacuri, cât şi pentru combaterea lor. Etapa finală este reprezentată de evaluarea, de către municipalitate şi de către Inspectoratul General al Poliţiei, a acestor tehnologii. Vom lua fiecare tehnologie în parte, vom analiza rolul ei şi posibilele utilităţi practice. Am invitat specialişti din mai multe instituţii publice, specialişti în explozivi, în situaţii de urgenţă, de la Jandarmerie, inclusiv de la centrele operaţionale care coordonează acest tip de misiuni. Scopul nostru este să aflăm posibilele scenarii care se pot ivi în principal în Piaţa Sfatului“, a explicat Alin Iacătă, şeful Serviciului de Analiză a Datelor şi Informaţiilor din cadrul IGPR.Ce trebuie făcut în timpul Cerbului de Aur
Directorul executiv al Direcţiei Tehnologii Informaţionale şi Servicii Electronice din cadrul Primăriei Braşov, Gabriela Vlad, a declarat că „suntem bucuroşi că suntem parteneri în cadrul proiectului şi avem o serie de avantaje: o infrastructură care poate să ne sprijine în evaluarea obiectivului propus, un sistem informatic geografic foarte bine pus la punct care ne poate sprijini în identificarea şi evaluarea tuturor fazelor pe care Comisia Europeană le solicită în analiza vulnerabilităţii. Astfel, am marcat pe harta obiectivului căile de acces la acest obiectiv, atât cu maşina personală cât şi cu transportul public, avem toate traseele de transport public, staţiile de autobuz şi tot ce ţine de căile de acces, plus partea de control acces, inclusiv zone de control suplimentar, care se stabilesc, de exemplu, în cazul unor evenimente precum Cerbul de Aur. Harta include de asemenea situaţia parcărilor, care sunt de asemenea posibile surse sau ţinte de atac precumşi partea de supraveghere video şi amplasarea butoanelor de panică pe care municipalitatea le-a instalat deja tocmai pentru sporirea siguranţei publice. Au fost identificate şi marcate toate tipurile de imobile care există în această zonă, care pot fi ţinte dar şi surse de potenţiale atacuri, au fost identificate caracteristicele pieţei, care se întinde pe o suprafaţă de 11.000 mp şi o capacitate între 8.000 şi 12.000 de persoane, în funcţie de eveniment. Toate acestea vor sta la baza acestei evaluări în cadrul celor două zile de workshop, urmând a fi găsite soluţii ce vor fi implementate iniţial în toate oraşele partenere, apoi în 50 de oraşe europene care pot prezenta astfel de riscuri”.
Proiectul  e finanţat 90% din fonduri europene, printr-un program al Comisiei Europene, iar rezultatul va fi o strategie aplicată la nivel de european. Valoare totală a bugetului aferent Municipiului Braşov: 49.862 euro fără TVA, din care suma de 44.875,80 euro fără TVA reprezintă finanţarea nerambursabilă, iar contrubuţia municipalităţii este de 4.986 euro, fără TVA.
 

+1 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional