Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 12:30

Ping-pong cu dreptul unui deputat de a vorbi în şedinţa Consiliului Local Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 februarie 2018

Aleşii locali au votat împotrivă, dar parlamentarul a putut interveni în plen, pentru că legea îi dă această posibilitate

Ping-pong cu dreptul unui deputat de a vorbi în şedinţa Consiliului Local Braşov

Consilierii locali braşoveni au fost în încurcătură vineri, când, înaintea şedinţei de plen, mai multe persoane au solicitat să ia cuvântul pe tema bugetului local. „Chiar dacă ieri (joi, 8 februarie - n.r.) a fost dezbaterea publică a bugetului, Regulamentul de funcţionare a Consiliului Local precizează că trebuie să vă supun atenţiei dreptul de  a lua cuvântul al persoanelor care doresc să aibă intervenţii privind bugetul local”, a declarat preşedintele de şedinţă, Adrian Oprică (PNL). La primul vot, secretarul interimar al oraşului, Anda Zamora, a anunţat că dintre cei 24 de consilieri prezenţi, 21 s-au pronunţat „pentru”, iar trei au fost împotrivă. „Cred că aţi numărat invers”, i-a spus Oprică secretarului după care a cerut vot nominal. La cel de-al doilea vot, 11 aleşi, respectiv social-democraţii,  ecologiştii şi singurul reprezentant al FDGR prezent (Cristian Macedonschi a lipsit motivat) au votat „pentru”. Alte 11 voturi au fost împotrivă (PNL, PMP şi cel al lui Toro Tamas de la UDMR, celalalt ales al acestei formaţiuni politice, Barabas Laszlo, lipsind motivat). Doi aleşi, respectiv liberalii Iulian Mara şi Ciprian Bucur s-au abţinut, însă, cum această opţiune se contabilizează la voturi „împotrivă”, solicitarea unor persoane străine de a interveni a fost respinsă.

„Noi nu putem vota aplicarea legii”
Pe lista celor care doreau să ia cuvântul a fost şi deputatul braşovean Tudor Benga (USR) , care a precizat că, potrivit legislaţiei, intervenţia lui în plenul consiliului local nu trebuie supusă votului. Preşedintele de şedinţă, Adrian Oprică, i-a răspuns: „Dacă doriţi, vă puteţi adresa în scris”.
În schimb, consilierul local Arnold Ungar (FDGR) a afirmat că, potrivit legislaţiei, un parlamentar are dreptul de a lua cuvântul în timpul şedinţei de plen şi le-a transmis colegilor: „Prin votul dumneavoastră comiteţi un abuz. Deputatul are dreptul să ia cuvântul în timpul şedinţelor de plen ale Consiliului Local Braşov, iar noi nu putem vota aplicarea legii”.
După aceste schimburi de replici, preşedintele de şedinţă, Adrian Oprică, a anunţat că „am avut o discuţie cu doamna secretar. Dată fiind calitatea de deputat a lui Tudor Benga, de a discuta pe baza bugetului, o să-i dăm cuvântul”.  

Ce a avut de transmis deputatul aleşilor locali
Practic, prin intervenţia din timpul şedinţei de plen, deputatul USR le-a cerut membrilor Consiliului Local Braşov să încurajeze pe cât posibil participarea cât mai largă a cetăţenilor la dezbatere publică privind bugetul. „Motivul pentru care am solicitat să vorbesc în faţa dumneavoastră este că vin cetăţeni la mine şi îmi reclamă faptul că în ceea ce priveşte bugetul local nu s-au respectat anumite prevederi legale, nu s-a respectat intervalul de 30 de zile în care trebuie să stea în dezbatere publică, nu s-a specificat intervalul de 10 zile în care cetăţenii pot amenda bugetul local. Eu nu am experienţa dumneavoastră în administraţia publică, domnul primar îmi spune că sunt în eroare şi că nu discutăm aici despre prevederi ale Legii nr. 215 privind administraţia publică, ci de Legea nr. 267 din 2006 (moment în care a fost corectat de primarul Braşovului, George Scripcaru, care i-a spus că este vorba de Legea nr. 273 din 2006, privind finanţele publice - n.r). Eu vin aici şi vă spun că mulţi cetăţeni mi-au spus că vor să participe, dar dezbaterea a fost anunţată «prea din scurt». Eu, ca reprezentant al cetăţenilor, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră, am venit să vă transmit acest feed-back. Asta era singurul scop al intervenţiei mele. Rugămintea mea este că existe un spirit de încredere în interiorul comunităţii în ceea ce priveşte deciziile care se iau în Consiliul Local. Poate că nu ar trebui să ne rezumăm strict la respectarea literii legii, ci am putea mergem dincolo de ea, astfel încât toţi cetăţenii să poată participa la această dezbatere”, a declarat Benga.
La rândul său primarul Braşovului, George Scripcaru i-a spus deputatului că i-a oferit unele detalii în timpul unei discuţii (care s-a desfăşurat în afara sălii, în perioada scursă între votul Consiliului Local prin care s-a refuzat dreptul unor persoane de a se exprima în privinţa bugetului şi momentul în care preşedintele de şedinţă a anunţat că parlamentarul braşovean poate lua cuvântul). „Nu este nici un fel de problemă în a expune toate datele care sunt necesare. V-am detaliat procedurile pe care le-am parcurs. E bine să comunicăm. Dacă doriţi şi alte detalii, după şedinţă putem să stăm la discuţii mult mai ample. Legea bugetul are la bază Legea nr. 273 din 2006, care prezintă toate etapele ce trebuie parcurse, iar noi am respectat acest calendar”, a declarat Scripcaru. De asemenea, acesta i-a comunicat parlamentarului că a luat în calcul o sugestie a USR, privind dezvoltarea unui sistem de implicare a cetăţenilor în ceea ce priveşte deciziile ce au impact asupra bugetului: „Am primit din partea dumneavoastră solicitarea se realizăm o platformă online prin care să se poată depune sugestii şi recomandări din partea cetăţenilor. Mi se pare o sugestie bună, iar serviciul informatic a şi primit dispoziţie să structureze această platformă”.

Calendarul de aprobare a bugetului local, „dat peste cap” de Guvern
Tot în timpul şedinţei de plen, consilierul local Arnold Ungar (FDGR) a reclamat faptul că  dezbaterea publică a bugetului local, ce s-a desfăşurat în 8 februarie, „nu întruneşte condiţiile pentru a fi o dezbatere conform legii. A fost un simulacru, nu o dezbatere publică. Joi am stat în Primărie până după ora 11.00, iar la Comisia juridică nu a ajuns proiectul de buget”.    
Viceprimarul i-a răspuns consilierului local că „într-adevăr, nu a fost în forma finală cu mai mult timp în urmă, din cauza adoptării, în 5 februarie, a standardului de cost per elev. Acest lucru a întârziat elaborarea bugetului local, pe care noi trebuie să îl aprobăm în cele 45 de zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial”. De altfel, şi primarul Braşovului, George Scripcaru, a amintit că în 2 februarie, în timpul discuţiei de la Braşov cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, i-a expus acesteia problema lipsei hotărârii de Guvern privind standardul de cost per elev şi i-a solicitat să expună această problemă colegilor din Executiv. Totodată, şeful Serviciului buget din Primăria Braşov, Maria Oprea a precizat că anul acesta „calendarul aprobării bugetului local nu a putut fi respectat din cauza întârzierii cu care au fost transmise unele date de la Guvernul României şi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice”.
Într-un final, bugetul Braşovului a fost votat cu 23 de voturi pentru şi o abţinere, a consilierului Local FDGR, Arnod Ungar.

+1 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie