Curs BNR

1 EUR = 4.9491 RON

1 USD = 4.2167 RON

1 GBP = 5.7803 RON

1 XAU = 237.8628 RON

1 AED = 1.1480 RON

1 AUD = 3.0651 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7950 RON

1 CAD = 3.3246 RON

1 CHF = 4.5700 RON

1 CNY = 0.6524 RON

1 CZK = 0.1949 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2686 RON

1 HUF = 1.3887 RON

1 INR = 0.0572 RON

1 JPY = 3.8196 RON

1 KRW = 0.3583 RON

1 MDL = 0.2386 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4912 RON

1 NZD = 2.9688 RON

1 PLN = 1.0742 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0578 RON

1 SEK = 0.4886 RON

1 TRY = 0.4777 RON

1 UAH = 0.1583 RON

1 XDR = 5.9852 RON

1 ZAR = 0.2824 RON

Editia 7547 - 28 sep 04:06

Persoanele cu dizabilităţi din Braşov vor face sport într-o sală special adaptată

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 iulie 2020

Proiectul, inclus în Programul de Bugetare Participativă, a ajuns în etapa evaluării în teren a necesarului de lucrări

Persoanele cu dizabilităţi din Braşov vor face sport într-o sală special adaptată

Primăria Braşov a început implementarea unuia dintre proiectele desemnate câştigătoare în cadrul Programului de Bugetare Participativă, prin care braşovenii au stabilit o listă de investiţii pe care municipalitatea să le realizeze. Astfel, miercuri, primarul George Scripcaru, împreună cu iniţiatorul proiectului „Sportul înseamnă integrare” şi cu reprezentanţii municipalităţii şi cu cei ai RIAL, a făcut o evaluare a necesarului de lucrări şi investiţii pentru punerea în practică a obiectivelor acestui proiect, respectiv amenajarea, accesibilizarea şi dotarea sălii de sport din cadrul fostul Colegiu Astra, de pe strada Panselelor, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.
„După implementarea acestui proiect, persoanele cu dizabilităţi locomotorii vor putea începe antrenamentele şi jocurile sportive aici, iar îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Vom dota această sală pe exterior şi în interior cu tot ce este necesar, conform proiectului propus de o persoană cu dizabilităţi. De exemplu, echipa de handbal participă la competiţii sportive internaţionale, iar acolo reprezintă inclusiv România. Pe mulţi dintre ei i-am mai văzut, ne-am mai întâlnit la diferite activităţi sportive sau sociale. Este foarte important să-i integrăm şi să facă parte din comunitatea noastră, pentru că între oameni nu trebuie să existe diferenţe, indiferent ce poziţie ocupă în societate sau ce ne-a adus viaţa fiecăruia dintre noi”, a declarat primarul.
La rândul său, Ciprian Leizeriuc, iniţiatorul proiectului, preşedintele Asociaţiei pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice „Sf. Haralambie” Braşov,  a declarat că a propus sala de pe strada Panselelor pentru a fi adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru că aceasta este sediul Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Braşov. „Noi avem această sală în programul nostru de foarte multă vreme, doream să o amenajăm pentru persoane cu dizabilităţi, şi este foarte important pentru acestea să găsească un loc accesibilizat, adaptat nevoilor lor. O să încurajăm mereu accesul persoanelor cu dizabilităţi la o viaţă activă, la sport, la o viaţă sănătoasă, şi prin asta să-şi câştige abilităţi pentru o viaţă independentă şi chiar să îi recomande pentru o viaţă socio-profesională activă”, a argumentat Ciprian Leizeriuc.Dorinţa unei persoane cu dizabilităţi: sala să fie multifuncţională
La vizita în teren a participat şi Petru Pungă, căpitanul echipei de handbal al clubului „Sf Haralambie”. El şi-a exprimat dorinţa ca această sală să fie una multifuncţională, adaptată pentru mai multe discipline, respectiv handbal în scaun rulant, baschet, tenis de câmp sau dansuri. „Dotările sălii în sine nu sunt speciale, terenurile şi porţile sau inelele sunt la fel, însă este nevoie de scaune speciale, adaptate pentru sport, este nevoie de accesibilizare şi de îndeplinirea unor norme în ce priveşte accesul, vestiarele, grupurile sanitare. Suntem singura echipă de handbal în fotoliu rulant pe care o ştim la acest moment în ţară, încercăm să atragem cât mai mulţi prin exemplul nostru şi dorim ca un număr cât mai mare de persoane cu dizabilităţi din ţară să-şi întemeieze un club al lor, în care să practice sportul de performanţă. Noi, deocamdată, suntem singurii care am jucat internaţional”, a mai spus Petru Pungă.
Acesta a fost completat de Veronica Mândrescu, antrenorul lotului de handbal în scaun cu rotile al României, preşedintele clubului sportiv Handbal Veraflor, care a declarat că „amenajarea unei astfel de săli este foarte importantă pentru persoanele cu dizabilităţi din Braşov, mai ales că deocamdată noi nu mai avem sală de pregătire, după perioada aceasta de pandemie, şi urmează să participăm la campionatul european de handbal în scaun cu rotile. Ca şi parte morală pentru jucători este foarte important, pentru că se consideră şi ei persoane normale, utile, vor să facă mişcare, îi ajută foarte mult mişcarea pentru viaţa de zi cu zi. Nu pot spune că este greu să-i antrenez, pentru că din partea mea acest lucru îl fac cu plăcere şi în momentul în care pui suflet în ceea ce faci, indiferent de situaţie, găseşti soluţii de rezolvare. Nu e nici uşor, dar faptul că găsim soluţii împreună compensează. Suntem primul lot de jucători care am implementat acest sport în România, anul trecut am participat la primul campionat european şi am ieşit pe locul al şaselea”.

8 proiecte de 2,67 milioane de lei, semnate de braşoveni
Pe de altă parte, primarul Braşovului a precizat că, lângă proiectul sălii de sport, în ultima perioadă au fost analizate şi celelalte investiţii incluse în Programul de Bugetare Participativă.
În total au fost aprobate 8 proiecte, evaluate la costuri estimative la un total de 2,67 milioane lei. 
 


 

+3 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional