Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6361 RON

1 GBP = 5.8194 RON

1 XAU = 345.2064 RON

1 AED = 1.2622 RON

1 AUD = 3.0287 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9058 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.0891 RON

1 CNY = 0.6404 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2736 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9563 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2606 RON

1 MXN = 0.2729 RON

1 NOK = 0.4212 RON

1 NZD = 2.7588 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0496 RON

1 SEK = 0.4230 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1122 RON

1 ZAR = 0.2481 RON

Editia 8173 - 30 apr 01:06

„Pentru a schimba o fereastră trebuie să aştepţi 6 luni după o ştampilă”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 04 octombrie 2019

Lucrări minore, birocraţie multă pentru Muzeul Sportului Braşovean

„Pentru a schimba o fereastră trebuie să aştepţi 6 luni după o ştampilă”

Anunţat în anul 2017, proiectul de amenajare a Muzeului Sportului Braşovean în clădirea Olimpia, ca secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, nu a avansat aşa cum au estimat autorităţile. Asta din cauza procedurilor şi legislaţiei care, consideră directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, în unele cazuri întârzie proiectele.
Intenţia conducerii Muzeului era să deschidă spaţiile expoziţionale dedicate sportului braşovean încă din anul 2018, dar nu a fost posibil. Ieri, în timpul evenimentului de prezentare a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov, Nicolae Pepene a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla în prima parte a anului 2020.
„Astea sunt procedurile în România, cu termene şi «para-termene». Trebuie să faci expertize pentru orice intervenţie. Instalaţiile, ferestrele au avut probleme. De asemenea, avem în plan o extindere a spaţiilor. Vrem să amenajăm mansarda, unde avem în plan să facem un spaţiu funcţional. De asemenea, vream să amenajăm terasele, unde se pot amenaja ateliere. Având o extindere a spaţiului, având o moştenire într-o stare deplorabilă în ceea ce priveşte instalaţiile, nu am putut să facem reparaţiile şi investiţiile fără a avea o documentaţie stufoasă pe diverse domenii, începând de la structura de rezistenţă, până la confirmarea că ceva trebuie schimbat. În plus, fiecare documentaţie are nevoie de zeci de avize, pe care trebuie să le aştepţi”, a declarat Pepene.
Practic, a detaliat acesta, la clădirea Olimpia nu trebuie făcute lucrări la structura de rezistenţă, ci la spaţiile interioare, unde trebuie schimbate instalaţiile, unele elemente de tâmplărie şi este nevoie de un sistem care să asigure un microclimat pentru exponate. „La Olimpia nu sunt probleme grave. Structura de rezistenţă este bună. Este nevoie de lucrări de mică anvergură. Trebuie să înlocuim nişte ferestre, nişte uşi şi, în România, pentru a face acest lucru, ai nevoie de ştampile şi de expertize. Pentru a schimba o fereastră trebuie să aştepţi şase luni după o ştampilă”, a declarat Pepene.  

Au dispărut şi firmele care se ocupă de expertize
În acest moment, conducerea Muzeului Judeţean de Istorie aşteaptă finalizarea documentaţiilor tehnice, inclusiv a caietelor de sarcini pentru lucrări. „Costurile nu sunt mari. Noi am amenajat în regie proprie o încăpere, care arată ca nouă. Amenajarea a costat mai puţin de 10.000 lei. Vrei să faci treabă, ai posibilitatea să o faci, dar eşti blocat de birocraţie”, a continuat Nicolae Pepene.
El a mai spus că o altă problema a fost lipsa concurenţei pe piaţa studiilor şi a expertizelor: „Brusc, acea mulţime de firme care se ocupau de expertize a dispărut. Noi am semnat un contract de servicii pentru elaborarea documentaţilor şi luna aceasta au obligaţia să pe prezinte expertizele, însă au întârziat foarte mult. I-am înţeles, pentru că au aşteptat zeci de avize, începând de la cele de la Ministerul Culturii, unde lucrurile au mers mai repede, până la toate companiile sunt implicate într-o clădire pe care apoi o foloseşti 100% cu destinaţie publică. Este o problemă pe care o au toate instituţiile care vor să facă investiţii la clădiri la care s-au făcut intervenţii în trecut. Dacă făceam investiţia de la zero, o rezolvam mult mai repede decât să preiau nişte investiţii pe care să le expertizez şi apoi să le îmbunătăţesc”.

Doar activităţi de vară în Olimpia
Reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie precizat că activităţile din incinta clădirii Olimpia sunt afectate de faptul că nu există nişte facilităţi minimale: „Nu avem căldură, nu avem apă caldă. Ce am putut, am făcut. Toată vara clădirea a funcţionat. A fost proiectul prin care copii au învăţat arhitectură 3D. Spaţiul este prietenos şi căutat, iar noi avem o agendă bogată. Cum a venit frigul, ne-am blocat din cauza acestor probleme. Eu sper ca după ce terminăm documentaţia stufoasă şi primim toate avizele cerule de legislaţia românească să începem şi lucrările”.

Clădirea, preluată de Muzeul Judeţean de Istorie în anul 2017
Reamintim că Baza Olimpia a fost achiziţionată de Consiliul Judeţean în anul 2013. Ulterior, administraţia judeţeană a început demersurile pentru evacuarea din incintă a chiriaşilor care ocupau imobilul fără drept, în absenţa unui contract cu proprietarul. Evacuarea chiriaşilor s-a finalizat în luna mai a anului 2016. 
Pe de altă parte, încă din anul 2014, plenul CJ a aprobat demararea procedurilor pentru închirierea bazei sportive şi au fost organizate mai multe licitaţii, însă nu s-a prezentat nici un ofertant.
De asemenea, în luna februarie a anului 2017, Ion Ţiriac a anunţat că este interesat să preia baza, la Consiliului Judeţean fiind depusă chiar şi o adresă a Fundaţiei Ion Ţiriac, care s-a declarat dispusă să investească 500.000 de euro pentru modernizarea bazei, fără însă a prezenta şi o ofertă de cumpărare. De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean a avut discuţii cu Ion Ţiriac pe această temă, dar acesta nu a fost dispus să cumpere clădirea cu aproximativ 4 milioane de euro.
În aceste condiţii, încă din anul 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a anunţat că are în vedere înfiinţarea unui muzeu al sportului. Totodată, s-a discutat şi despre un posibil schimb cu Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, care are în proprietate imobilul în care funcţionează Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”.
În luna august a anului 2017, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, Baza Sportivă Olimpia, a fost „împărţită” în două. Clădirea a fost dată în administrare Muzeului Judeţean de Istorie. Terenurile de tenis au fost preluate de SC Consilprest SRL (societate comercială aflată în subordinea CJ), care a amenajat în iarnă un patinoar, iar în cursul acestui an îl va redeschide.

+5 -0

Comentarii

Mesterul MANOLE

2019-10-04 18:45:03


Multa birocratie ! Stai dupa avize si dai la taxe de intri in faliment inainte sa incepi lucrarea .

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie