Curs BNR
1 EUR = 4.9773 RON
1 USD = 4.3756 RON
1 GBP = 5.7940 RON
1 XAU = 467.2986 RON
1 AED = 1.1913 RON
1 AUD = 2.7801 RON
1 BGN = 2.5448 RON
1 BRL = 0.7458 RON
1 CAD = 3.1510 RON
1 CHF = 5.3554 RON
1 CNY = 0.5997 RON
1 CZK = 0.1988 RON
1 DKK = 0.6666 RON
1 EGP = 0.0856 RON
1 HUF = 1.2211 RON
1 INR = 0.0513 RON
1 JPY = 3.0674 RON
1 KRW = 0.3087 RON
1 MDL = 0.2542 RON
1 MXN = 0.2195 RON
1 NOK = 0.4153 RON
1 NZD = 2.5934 RON
1 PLN = 1.1597 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0531 RON
1 SEK = 0.4498 RON
1 TRY = 0.1139 RON
1 UAH = 0.1057 RON
1 XDR = 5.9305 RON
1 ZAR = 0.2319 RON
Publicat la 21 noiembrie 2023
Noua lege a pensiilor a fost ieri adoptată. Banii pentru majorări: specificăm în Legea Bugetului
Noua lege a pensiilor a fost adoptată luni, 20 noiembrie, de Camera Deputaţilor (for decizional), cu 199 de voturi pentru, 39 împotrivă şi 17 abţineri, for decizional în acest caz. Actul normativ a trecut în procedură accelerată, într-o singură zi, de comisia de specialitate şi de plen, care a discutat documentul doar o oră.
Graba Coaliţiei de a adopta legea este justificată de faptul că, azi, 21 noiembrie, are loc renegocierea PNRR pentru eliminarea procentajului de 9,4% din PIB alocat pensiilor până în 2070. Condiţia oficialilor europeni este ca Legea pensiilor să fie adoptată până la momentul renegocierii.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că prevederile adoptate permit respectarea principiului echităţii şi contributivităţii, în timp ce reprezentanţii opoziţiei susţin că nu există resursele financiare necesare pentru majorararea pensiilor conform noii legi.
Minim 15 ani
Conform proiectului adoptat, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).
Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, iar noua lege prevede şi posibilitatea menţinerii în activitate până la vârsta de 70 de ani. Proiectul arată şi că, dacă speranţa de viaţă creşte, guvernul va creşte stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă. Cu alte cuvinte, dacă speranţa de viaţă creşte cu 6 luni, guvernul va trebui să crească la rândul său vârsta de pensionare cu trei luni. Mamele vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil crescut până la vârsta de 16 ani.
Nicio pensie nu scade, dar…
Unul dintre amendamentele importante din noua lege a pensiilor constă în faptul că pensiile care ar fi trebuit să scadă după noua formulă de calcul vor rămâne la valoarea iniţială, adică nu vor scădea.
De subliniat este însă că aceste pensii nu vor mai fi indexate cu inflaţia în anii următori. Indexarea acestora cu inflaţia se va face doar după ce vor fi ajunse din urmă prin noua formulă de calcul.
De unde banii?
De precizat că în proiectul de lege la capitolul impact bugetar Guvernul a lăsat „loc liber” respectiv nu a completat nimic.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a garantat, luni seară, că statul are banii necesari pentru două creşteri în 2024, cu toate că tot şeful Executivului a punctat faptul că explicaţiile privind toată suma vor fi în legea bugetului de stat.
„Anul viitor va fi o creştere a PIB-ului şi nu există această problemă. Am spus clar că există 2 creşteri: 13,8% pentru toată lumea. Şiţi că la pensiile speciale, de fapt, nu cresc, pentru că se merge doar pe contribuţie şi din partea specială va scădea în oglindă suma. Deci e o lege corectă, predictibilă, sustenabilă”, a declarat Marcel Ciolacu, fiind întrebat dacă exista riscul să ajungem la plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii odată cu creşterea de la 1 ianuarie 2024, de 13,8%.
În schimb, chestionat dacă există în acest moment resursele necesare pentru două măriri, premierul a spus iniţial că ar fi, pentru ca apoi să nuanţeze. „Există. Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 de lei. 60% au sub 2.000 de lei. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu o sumă de 2.000 de lei, eu vă spun că e o temă falsă. Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului”, a completat liderul de la Palatul Victoria. De altfel, acesta a afirmat că atât Comisia Europeană, cât şi Banca Mondială au fost de acord cu proiectul de lege în varianta actuală.
Cresc sau nu contribuţiile sociale?
Preşedintele PSD a fost întrebat şi de posibilitatea să crească de la anul contribuţiile sociale, lucru negat de premier. „Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate, şi vedem şi în funcţie de combaterea evaziunii. Încercăm anul viitor să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Aceasta e mare provocare”, a afirmat Ciolacu. „Am promis foarte clar că nu vom veni cu impozite noi”, a mai punctat şeful Guvernului.
PNL, pe linia Coaliţiei
„PNL şi-a ţinut promisiunea de a susţine şi prin vot în Parlament creşterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaţilor – cu contribuţia parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgenţă, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook. EL a adăugat că PNL vrea ca seniorii României să aibă nivelul de trai „pe care îl merită după o viaţă de muncă”.
USR: „o minciună cap – coadă”
Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este „o minciună cap - coadă", susţinând că acesta va crea „haos bugetar". El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.
„Minciună şi cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani”, a afirmat Seidler, potrivit Agerpres.
Forţa Dreptei: haos şi teamă
Deputatul neafiliat Violeta Alexandru (fost ministru al Muncii în ambele guverne Orban, 2019) - care este şi vicepreşedinte al partidului Forţa Dreptei - a declarat în plenul Camerei că proiectul a ajuns să genereze „haos şi teamă", deşi ar fi trebuit să fie cel mai clar dintre subiectele dezbătute de coaliţia de guvernare. Ea a reproşat coaliţiei de guvernământ că nu a clarificat problema sursei bugetare şi că nu a explicat populaţiei consecinţele unor prevederi ale proiectului.
AUR: România nu are bani pentru o mărire cu 40% a pensiilor
Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a afirmat luni că legea pensiilor „nu se va aplica niciodată”, că „România nu are bani pentru o mărire cu 40% a pensiilor”, susţinând că este „o chestiune pur propagandistică” a partidelor aflate la guvernare, care „pregătesc probabil” ruperea coaliţiei. „Foarte bine, putem să ieşim să spunem 60% mărirea pensiilor pentru că, la fel, nu are fundament bugetar. Opţiunea AUR este creşterea, de această dată, cu un cuantum fix, cu o sumă fixă a pensiilor, pentru că, de fapt, ce se întâmplă, specialii vor primi din ce în ce mai mult procentual cu cuantumul pensiilor. 13% pentru toată lumea nu înseamnă aceeaşi sumă pentru toţi”, a susţinut Simion, potrivit unui comunicat al partidului.
Cu protest
De altfel, şedinţa de luni a comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor a început cu un protest al AUR - USR.
Deputatul liberal Tudor Polak a afirmat în plenul Camerei, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că reprezentanţii USR şi AUR au ales să facă „zgomot" în contextul în care noua lege a pensiilor elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate. „Stimaţi colegi din alianţa USR - AUR, aţi ales, şi nu numai astăzi, ci şi în săptămânile premergătoare, să faceţi ceea ce ştiţi dumneavoastră mai bine: să faceţi zgomot într-un context în care avem o lege care, în momentul de faţă, elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate", a spus Tudor Polak.
'Barbu Gh.'
2023-11-21 06:24:12
'De la anul, că-i an electoral. Bani de unde? Tăiate specialele, deoarece ăstea sunt egale valoric cu cele ale celor ce-au muncit. Chiar Olguța a recunoscut acest fapt.'
'Willy'
2023-11-21 03:27:45
'Ceea ce multi au banuit de ceva vreme, iata zilele acestea se concretizeaza deja in vazul lumii: hAur=usere. #aceeasiMizerie'
Asociația Izvorul, cu sediul în Municipiul Săcele, Aleea Episcop Popeea nr. 20 (Liceul Victor Jinga Săcele), în temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Statut, convoacă adunarea generală[...]
2025-04-17 citeste mai multAnunţat în urmă cu aproximativ 10 ani, proiectul saniei de vară din Poiana Braşov a ajuns în etapa licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. Procedura de atribuire a fost[...]
2023-11-21 citeste mai multProgramul „Casa Verde Fotovoltaice”, aşteptat de peste 90.000 familii, va fi deblocat. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că a mediat o înţelegere între părţile[...]
2023-11-21 citeste mai multPNL depus un proiect de lege care prevede că montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungeşte cu un an, până la 31 decembrie 2024. De asemenea,[...]
2023-11-21 citeste mai multMembrii sindicatelor afiliate Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii avertizează că vor declanşa greva generală în data de 27 noiembrie dacă revendicările lor privind condiţiile[...]
2023-11-21 citeste mai mult
'miratul'
2023-11-21 14:01:00
'Orice lege se face dar se poate si desface \"rusine lagea pensiilor speciale \"facuta de PNL, daca tot tipati ca sinteti corecti \"desfaceti-toti\" mai baieti destepti si mai ales \"SPECIALI\".'