Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 23:44

Peisajele hibernale şi tradiţiile Braşovului, prezentate în documentarul Wild Carpathia

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 07 sepembrie 2015

Wild Carpathia a fost considerat cel mai frumos film despre România şi asta nu e tot. Urmează episodul patru, care va prezenta frumuseţea Carpaţilor iarna, iar o serie dintre tradiţiile şi locurile pitoreşti din Braşov ar putea fi incluse în acest nou serial

Peisajele hibernale şi tradiţiile Braşovului, prezentate în documentarul Wild Carpathia
Realizatorul mini-seriei Wild Carpathia, un documentar despre frumuseţile naturale ale României, strânge bani pentru o continuare a poveştii. De această dată, britanicul Charlie Ottley şi echipa sa vor să arate lumii frumuseţea Carpaţilor iarna, secretele supravieţuirii tradiţiilor, dar şi dezastrul rămas în urma defrişărilor ilegale. Cea de-a patra serie va fi prezentată exclusiv în România, iar Charlie Ottley a destăinui că a decis să facă şi această parte a documentarului pentru a prezenta frumuseţile României dintr-o altă perspectivă, dar mai ales pentru a-i face pe români să participe la păstrarea acestor locuri, dar şi a patrimoniului şi a tradiţiilor şi să se implice mai mult. Documentarul urmează să fie ifuzat de către Televiziunea Română.
 
Tradiţiile Junilor, incluse în documentar
Vinerea trecută, Charlie Ottley s-a întâlnit cu primarul Braşovului, George Scripcaru. Acesta din urmă a precizat că municipalitatea braşoveană este interesată de aceste reportaje, întrucât prezintă în mod obiectiv realitatea din România din perspectiva unui străin. „Braşovul este o zonă care are un potenţial foarte mare, pentru că dincolo de patrimoniul arhitectural, există foarte multe tradiţii ce s-au păstrat, dar şi alte lucruri specifice”, a spus primarul. George Scripcaru i-a mai transmis realizatorului „Wild Carpathia” că îi admiră munca, mai ales că a reuşit să promoveze România şi are o credibilitate deosebită. Cunoscutul producător de televiziune din Marea Britanie a ajuns, de fapt, unul dintre cei mai importanţi ambasadori neoficiali ai ţării noastre. Documentarele lui despre pădurile virgine din Carpaţi, produse de Travel Channel, au fost difuzate în 120 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi. „Aceste documentare nu sunt materiale, dar reprezintă o formă de promovare. Este utilă promovarea Braşovului şi sub alte forme de exemplu cum ar fi promovarea străzii Sforii, care este un lucru deosebit din punct de vedere al patrimoniului, tradiţiile Junilor, colindele de Crăciun de la Biserica neagră, iar pentru partea de «wild» Braşovul este printre primii care prin intermediul Regiei Publice a Pădurilor Kronstadt, a introdus conceptul de vânătoare cu obiectivul, un fel de «birdwatching», prin amenajarea de observatoare de unde poate fi studiată viaţa animalelor sălbatice în habitatul lor”, a exemplificat primarul Braşovului. 
Vrea să repare imaginea României
Filmările vor demara în toamnă, la finele lui octombrie, şi se vor finaliza odată cu apariţia ghioceilor. „Aceasta este misiunea mea cu acest program: să spun lumii din nou ce frumoasă este România şi să arăt tuturor din Europa şi de peste tot că românii sunt oameni fantastici. Wild Carpathia 4 va arăta România în perioada iernii. Vrem să începem cu toamna să surprindem culorile, apoi să prindem primii fulgi de zăpadă, lupii care merg prin nămeţi, tradiţiile de iarnă, Crăciunul şi Paştele şi terminăm cu apariţia florilor primăvara şi topirea zăpezii”, a mărturisit Charlie Ottley, care a mai subliniat faptul că a demarat acest proiect, fiindcă imaginea României este deteriorată în străinătate, comparativ cu ce există aici.
 
Contribuţie financiară a Primăriei Braşov
Al patrulea episod al seriei nu este finanţat, aşa că echipa lui Ottley a început o campanie pentru a atrage fonduri. Charlie Ottley vrea să încheie în acest sens o colaborare cu Primăria Braşov. „I-am solicitat producătorului de televiziune britanic să ne facă o propunere în scris, inclusiv care sunt beneficiile pentru noi. În următoarele zile ne va transmite propunerea şi vom încerca să găsim o soluţie de co-finanţare a acestui film”, a punctat primarul George Scripcaru. Charlie Ottley le cere şi sprijinul românilor de rând pentru realizarea ultimei părţi din documentar. Donaţiile se pot face pe site-ul wildcarpathia.tv. Cei care vor contribui cu bani vor putea primi premii sau chiar participa la o zi de filmare a documentarului. De-a lungul periplului său geografic şi istoric, producătorul Charlie Ottley a surprins atât peisaje spectaculoase, cât şi personaje pitoreşti. Aerul misterios al trecutului, păstrat atât de bine în spaţiul actualităţii, a fost surprins cu acurateţe în dialogurile sale cu oamenii locurilor: păstori, artişti şi ecologişti. Unul dintre momentele surprinzătoare ale documentarului este interviul cu Prinţul Charles al Marii Britanii, cunoscut datorită pasiunii pentru Transilvania. Dincolo de imaginile de excepţie şi dinamismul poveştilor de ieri şi de azi, autenticitatea locurilor este susţinută şi de alegerea inspirată a muzicii. Coloana sonoră include melodii tradiţionale, cele mai multe cântece de dor. Datorită preţuirii detaliilor şi impactului de ansamblu construit prin adevărul imaginilor, Wild Carpathia a reuşit însă mai mult decât un demers jurnalistic excepţional. Cele câteva ore de reportaj au făcut România cunoscută, printr-un demers neegalat până în prezent.
 
Foto: Primăria Braşov
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie