Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 04:56

Pe unde umblă Covidul: 50% în Braşov, în toate cartierele. Primărie, Electrica, Judecătorie, SGA, Spitalul Judeţean, Medlife

Autor: Radu COLŢEA, Petra VÂRLAN

Publicat la 19 iunie 2020

Avem şi firme închise parţial în judeţ. Directorul DSP Braşov: „Mai devreme sau mai târziu, probabil toţi vom trece prin această boală”

Pe unde umblă Covidul: 50% în Braşov, în toate cartierele. Primărie, Electrica, Judecătorie, SGA, Spitalul Judeţean, Medlife

După ce miercuri seara, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a confirmat informaţia că directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, dr. Cătălin Mişarcă, a fost depistat pozitiv Covid 19, joi dimineaţa au început să curgă informaţiile privind noi instituţii afectate de SARS CoV-2. Din „om în om”, pe surse, deoarece comunicările oficiale sunt interzise.

Primăria Braşov în anchetă epidemiologică după ce un director a venit cu virusul de acasă
Astfel, joi, un caz de coronavirus a fost înregistrat la Primăria Braşov, unde un şef de direcţie a primit chiar ieri rezultatul testului: pozitiv Covid 19. Acesta a fost trimis în izolare de săptămâna trecută, de când prezenta uşoare simptome, acuzând „o mică răceală”. Joi, după ce cazul a fost confirmat (cu infectare de la un contact direct din cercul de apropiaţi), a fost demarată ancheta epidemiologică şi la Primărie. Directoarea ar fi avut contacte cu primarul George Scripcaru, dar şi cu angajaţi din mai multe servicii ale instituţiei Vineri se vor lua măsurile care se impun, de izolare a contacţilor, dacă este cazul, dezinfecţie etc.
„Deocamdată nu am primit nici o solicitare sau recomandare de la Direcţia de Sănătate Publică Braşov pentru înăsprirea măsurilor. În acest moment sunt valabile regulile de până acum. La intrarea în instituţie se ia temperatura cetăţenilor şi a angajaţilor, oamenii trebuie să se dezinfecteze la intrarea în instituţie. De asemenea, la Centrul de Informare a Cetăţenilor, funcţionarii au echipamente de protecţie, iar la ghişee sunt montate paravane transparente. Dacă Direcţia de Sănătate Publică va considera că este nevoie de măsuri suplimentare de protecţie, Primăria le va aplica”, ne-a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. Cât despre măsurarea temperaturii, până acum nu a fost depistată nici o persoană cu temperatură – angajat sau cetăţean venit la Primărie.

Spitalul Judeţean: Şi directorul general, dr. Călin Cobelschi, şi directorul medical, dr. Cătălin Mişarcă, pacienţi Covid 19
Tot joi s-a anunţat oficial că managerul Spitalului Judeţean, dr. Călin Cobelschi, şi directorul medical, dr. Cătălin Mişarcă, au fost confirmaţi pozitiv la Covid 19.
„S-au luat toate măsurile pentru dezinfecţia spaţiilor administrative. Personalul administrativ va fi testat. Menţionăm că începând cu 13 martie toate şedinţele cu personalul medical s-au desfăşurat online nefiind contacte directe. Personalul medical din SCJU Braşov este testat periodic. De asemenea, toţi pacienţii internaţi sunt supuşi testării pentru a proteja cadrele medicale”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Marius Leonte.
SGA: 10 angajaţi internaţi, alţi 4 aşteaptă rezultatul testelor
Şi personalul TESA de la o clinică medicală privată din Braşov ar avea probleme din cauza infectării cu COVID, cu sediul pe strada Oaşului din Braşov, potrivit unor surse locale (Medlife potrivit adreselor publice ale instituţiilor medicale).
Probleme ar fi la Electrica, dar şi la Serviciul de Gospodărirea Apelor (SGA) Braşov, unde informaţia ne-a fost confirmată joi de către directorul instituţiei. Aici 10 angajaţi sunt infectaţi cu coronavirus, internaţi de trei săptămâni, alte 4 rezultate ale unor teste sunt aşteptate şi „nu se ştie niciodată de unde poate apărea un nou focar”, după cum ne-a declarat şeful SGA, Mihai Uţă. Practic, din cei 63 de angajaţi, 53 sunt acum la muncă. Pe lista salariaţilor internaţi cu Covid-19 se numără 4 de la Contabilitate, alţi 4 de la Avize, 1 angajat de la Hidrologie şi 1 şofer. De asemenea, au fost birouri cu efectiv complet, în izolare de 14 zile.

Judecătoria Braşov: 1 grefieră infectată, ale 2 cu simptome clare
O grefieră de la Judecătoria Braşov a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, anunţă surse din sistemul medical citate de BizBrasov.ro. De asemenea, potrivit angajaţilor instituţiei, alte două grefiere, de pe Secţia Executări, ar avea simptome clare şi au fost trimise în izolare.

Sunt deja firme închise parţial în judeţ
„Eu estimez că acest val va mai dura încă o lună, cu speranţa că vor fi doar două săptămâni. (...) Noi urcăm un deal (din punct de vedere epidemiologic, n.r.), încă nu am ajuns să mergem pe cocoaşă”, iar acest lucru se datorează faptului că „se testează foarte mult în Braşov”, a declarat, joi, dr. Andrea Neculau, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov. „Spitalele private au vrut să se deschidă bolnavilor cronici şi au testat personalul. La Maternitate s-a testat fiecare gravidă care a intrat şi am descoperit şi aşa cazuri. A fost cazul unei firme din Codlea care s-a închis după ce a depistat mai multe cazuri de infectare, în alte firme s-au închis doar etaje sau departamente”.

„Suntem îngrijoraţi, ce-i drept, dar nu într-atât să ne gândim la măsuri extreme”
„Din păcate, trendul este în creştere. Nu pot să spun că nu ne aşteptam, după starea de relaxare, dar nu ne aşteptam la o ascensiune atât de alertă. Braşovul este un oraş dinamic, cu o populaţie tânără, activă, lumea a ieşit pe străzi, în excursii şi uite aşa am crescut riscul de transmitere al bolii. În acest moment, însă, consider că situaţia este sub control”, a mai precizat dr. Andrea Neculau. „Suntem îngrijoraţi, ce-i drept, dar nu într-atât să ne gândim la măsuri extreme”, a punctat aceasta.

Avertismentul şefei DSP: „Oriunde v-aţi întoarce acum cu privirea, probabil că este un purtător de virus şi poate transmite”
Pe de altă parte, însă, chiar dacă sunt şi focare în judeţ, municipiul are cele mai multe cazuri confirmate. „Boala este cu transmitere comunitară extinsă, deci nu putem pune mâna pe un focar anume şi să spunem că uite, de acolo ni se trage. Sigur că sunt multiple focare, unele mai mari, altele mai mici, sunt zonele tradiţionale din jurul Săcelelui, Zizin, Tărlungeni, Budila, care au ceva mai multe cazuri, dar  nu este o dinamică epidemică să impună vreo măsură asupra localităţilor respective, în afară de supravegherea lor mai atentă. (...) De fapt, municipiul Braşov are cele mai multe cazuri, dar sunt împrăştiate difuz, n-aş putea să spun că este un cartier anume unde avem aglomerate mai multe cazuri. Aşa că oriunde v-aţi întoarce acum cu privirea, în dreapta sau în stânga, probabil că este purtător de virus şi poate transmite. Mesajul nu poate fi decât acela să vă feriţi”, a avertizat directorul DSP Braşov.

„Aici ţi se întâmplă, când ieşi în pauză, la ţigară sau la masă
Asta înseamnă să purtaţi masca de protecţie pe nas şi gură în spaţii închise, în mijloaxce de transport în comun, să vă spălaţi des pe mâini cu apă şi săpun, să păstraţi distanţa de doi metri, dar şi să aveţi grijă... la pauze. „Evitaţi pauzele în comun, că aici ţi se întâmplă, când ieşi în pauză, la ţigară sau la masă”, a mai spus directorul DSP Braşov.  

Fiţi atenţi, mai ales în supermarketuri, în mall-uri, în mijloacele de transport în comun
„Mai mult de jumătate din cazuri sunt înregistrate în municipiul Braşov şi sunt împărţite în toate cartierele. Nu putem să spunem că un cartier sau altul este un focar. În aceste condiţii, braşovenii ar trebui să fie mai atenţi în spaţiile unde iau contact cu alţi oameni - în supermarketuri, în mall-uri, în mijloacele de transport în comun”, a precizat aceasta.
De asemenea, Neculau a precizat că deocamdată nu se pune problema carantinării judeţului sau a unor comunităţi din judeţ. „A existat o discuţie la un moment dat (la Zizin, unde nimeni nu respecta normele recomandate de Guvern, iar explozia numărului de cazuri a fost foarte rapidă, n.r.), dar s-a luat decizia să nu recurgem la această măsură”, a mai spus sursa citată.
Neculau a mai spus că nu îi înţelege pe cei care nu cred în existenţa acestui virus sau care cred că este doar un experiment de laborator şi consideră că aceste persoane sunt un pericol pentru comunitate. „Ideea aceasta de a nu crede decât ce vezi nu este în regulă”, a spus sursa citată.

„Întrebaţi-mă unde nu există”
Pe de altă parte noi cazuri sunt semnalate constant în diverse instituţii publice. „Întrebaţi-mă unde nu există”, a spus dr. Andrea Neculau, întrebată fiind unde sunt noi cazuri confirmate. „Asta este, probabil toţi vom trece prin această boală, mai devreme sau mai târziu”, a conchis directorul DSP Braşov.

 
De ieri, s-au eliberat încă 2 spitale pentru pacienţii Covid-19, în judeţ.





 

Comentarii

'Ioana'

2020-06-20 16:01:44


'Suplimentari autobuzele si controlați zilnic cine poarta masca si sa se urce exact cîte locuri sunt rezervate in autobuze de asemenea in magazine nu se pun măsurile la terase stau grămadă unul lîngă altul.Ar trebui luate măsuri mult mai severe pentru ca lumea nu ia în serios si e vai de noi .Dacă continuăm asa bine nu o să fie niciodată.sanatatea noastra e pe primul loc si copii nostri .'

'Willy'

2020-06-19 10:33:26


'Autoritatile nu isi fac treaba. Numai din ce citesc la comentarii ar fi frumos ca sefa DSP sa ne onoreze cu absenta prin demisie. Sfaturi stim sa ne dam si singuri. Ca suntem toba de cat am citit si vazut la tv. Ca nu e mare scofala sa punem masca pe gura si nas, sa ne spalam bine pe maini si sa stam la 2 metri disanta de orice gugustiuc, pana iese vaccinul. Nu mai spun ca e clar faptul ca in fata SarsCov2 suntem lasati la mana noastra. Adica fiecare dupa bunul sau simt. Sa iasa DSP pe teren sa ne zica si noua luni: \"am fost la operatorul economic cutare si l-am curentat cu atatea mii de lei ca nu a luat masuri ca cei fara masca sa fie scosi din incinta. Impreuna cu politiile, am amendat atatia smecheriti care dupa ce ca nu au vrut sa isi puna masca pe rât, nici nu au vrut sa iasa din magazine, facand si balamuc pe deasupra, in consecinta pe langa sanctiunile prevazute la legea 55/20 s-au mai dat si bonusuri la 61/91. Magarii in cauza au fost filmati si fotografiati, astfel facandu-se inutila orice tentativa de depunere a contestatiilor la amenzile date\". Sau ceva de genul asta. Dar acum sa fim si cinstiti. Dupa ce in timpul starii de urgenta politiile s-au interecut in abuzuri la capitolul amenzi, astfel incat drept rasplata cetatenii in darnicia lor le-au incarcat bine frigiderele, ce actiuni sa mai desfasoare dupa ce toata munca lor a fost aruncata la gunoi prin anularea tuturor sanctiunilor?'

'Ady'

2020-06-19 06:13:20


'Politia locala cu salarii uriase ,ce face?'

'Adi'

2020-06-19 04:41:53


'Cate amenzi au dat cei de la Politia Locala? Ei își iau doar salariul.'

'Camelia'

2020-06-18 19:49:40


'In toate autobuzele care pleca din cartierul Triaj nu se poate respira, soferii nu dau drumul la aerul condiționat pe motiv ca se infecteaza(poate ca asa au primit ,, ordin de sus\"), si in acest caz pasagerii nemaiputand respira isi dau masca jos. Soferii ar trebui sa deschida macar trapele autobuzelor, ei merg cu geamul deschis si fara masca si noi ne sufocam in autobuze.\n\n\n'

'maria'

2020-06-18 19:01:29


'titlul articolului este foarte reușit'

'Navetistu'

2020-06-18 16:11:34


'In autobuzele de Sacele, nici ieri si nici azi, la ora 16, cate 5 persoane din Garcini nu purtau masca. La fel, si in autobuzul 35 si 17 am vazut persoane fara mascasau cu masca care nu acoperea nasul. '

'Radu'

2020-06-18 11:55:30


'Daca veam inca putintica rabdare...acum firmele care se inchid pierd si mai mulți bani ca doar igienizarile le fac din banii lor. Este abia inceputul. Deja se baga sub pres. Mortii nu mai sunt decat niste grupe de varsta, lumea sta la coada sa plece in concedii si nu concepe sa nu stea ingramadita, ca fiecare are drepturi! Mastile, manusile si sapunul costa, lipsa lor va costa vieti, economia oe care toti idiotii vor sa o pornească cu orice chip si afectari de lunga durata. Nu se mai zice nimic de cei care se vindeca, ce sechele au. Tiganilor li se fac anchete epidemiologice? Cate zone au fost blocate ca in starea de urgenta?'

'Marius Punga'

2020-06-18 08:00:38


'De ce nu luați masuri în mijloacele de transport în comun unde nu se prea respecta nici purtarea măști nici scaunele indicate Petru a fi ocupate. De ce nu interziceți \"turiștilor\" de etnie să între în oraș la cerșit în centru orașului și pe la terasele de pe Republici și din zona centrelor comerciale,care vin cu toată familia de la mic la mare. În orele de dimineață mai suplimentati din mijloacele de transport în comun (cel puțin pe linia 34 din stația Gemenii spre Cet este foarte aglomerat ne mai având loc pentru distanțare fizică (uneori se circulă și pe scară. '

'Rammstein'

2020-06-18 07:39:49


'Țiganii...ar trebui interziși in mijloacele de transport..'

'Popa G'

2020-06-18 07:10:30


'În mijloacele de transport nu se respectă purtarea măștilor si nimeni nu este sancționat, nici măcar nu primește observație de la șofer. De distanța sau de numărul maxim de călători nu se pune problema. În magazine iar nu se poartă mască, în Carrefour casieră a spus că nu e treaba ei. Deci ce pretenții aveți?! As vrea sa știu câte persoane au fost amendate pentru depistarea măștilor sau purtarea lor incorect.'

'Manuels'

2020-06-18 06:58:25


'Șeful posturilor din Brasov a fost infectat cu covid 19 și CNP-ul care stă pe bani mulți n-au făcut niciun test la cei cu care a intrat în contact. \nNu va mirați de ce se înmulțesc cazurile de covid în Brașov!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie