Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 21:48

Pe semnătură: Ameninţaţi, dezvoltatorii imobiliari cedează pământul de pe 7 străzi din Tractorul

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 31 mai 2018

E vorba de străzile principale, până acum asfaltate pe bucăţi de Primărie, din cauză că nu erau în proprietate publică

Pe semnătură: Ameninţaţi, dezvoltatorii imobiliari cedează pământul de pe 7 străzi din Tractorul

La Primăria Braşov a avut loc ieri o nouă discuţie cu dezvoltatorii imobiliari din zona Tractorul VI - VII, întâlnire la care a participat şi şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov (CRPC), Sorin Susanu. Subiectul discuţiilor a fost legat de demersurile pe care, la întâlnirea de săptămâna trecută, dezvoltatorii s-au angajat că le vor iniţia, pentru rezolvarea problemelor din această zonă, în special cea a străzilor. În caz contrar, au fost că ameninţaţi că va fi sistată eliberarea de noi autorizaţii de contrucţie în zonă (iar mulţi dintre ei mai au proiecte în plan).

16 acorduri pe „minută”
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că obiectivul întâlnirii a fost atins, pentru că cei mai mulţi dintre dezvoltatori au promis s-au angajat că se vor implica „în asigurarea unor condiţii normale pentru cetăţenii care locuiesc în această zonă şi care au cumpărat de la ei nu doar pereţii unui apartament, ci o locuinţă într-un oraş, cu tot ceea ce presupune acest lucru, străzi, trotuare, zone verzi, parcuri etc. În  29 mai, a fost înregistrată o minută a unei întâlniri între reprezentanţii a 16 companii care construiesc sau au construit în acea zonă. Cu excepţia unei singure companii (care deşi şi-a dat verbal acordul, nu a putut semna acest angajament pentru că la întâlnire nu a participat reprezentantul legal), toţi ceilalţi au luat decizia să îşi aleagă un reprezentant care să rezolve, în numele lor, problemele legate de infrastructură”.



Ce vor face dezvoltatorii imobiliari 
Reprezentantul municipalităţii a afirmat că investitorii vor ca, în parteneriat cu Primăria Braşov, să rezolve situaţia mai multor străzi, în principiu arterele principale din această zonă. Pentru aceste artere, reprezentaţii companiilor s-au angajat să facă mai multe demersuri, respectiv solicitarea certificatelor de urbanism pentru fiecare stradă sau tronson, identificarea soluţiilor pentru reglementarea situaţiei juridice a terenurilor aferente străzilor, realizare documentaţie DTAC, susţinere financiară a acestor activităţi.

Azi încep şedinţele pentru pregătirea documentaţiilor
„Le-am solicitat ca, pe lângă această minută să prezinte şi o împuternicire oficială pentru reprezentantul lor, cu toate obligaţiile asumate în documentul depus ieri. În 31 mai va avea loc prima întâlnire de lucru între reprezentanţii investitorilor şi cei ai Primăriei Braşov pentru pregătirea documentaţiilor necesare în vederea obţinerii certificatelor de urbanism. Dacă dezvoltatorii imobiliari din Tractorul îşi vor respecta angajamentul, străzile principale din cartier vor fi modernizate în perioada următoare. Noi suntem pregătiţi să rezolvăm partea care ne revine nouă”, a mai spus Scripcaru.

Vor urma discuţii privind noile condiţii pentru proiectele imobiliare
În partea a doua a întâlnirii, discuţia primarului cu dezvoltatorii a vizat prevederile din proiectul de hotărâre care stabileşte condiţiile pentru dezvoltările imobiliare viitoare, printre care reglementarea situaţiei drumurilor din faza de proiect, inclusiv elaborarea proiectelor tehnice pentru aceste drumuri, prezentarea soluţiei de transport public, piste pentru biciclete, stabilirea foarte clară a zonei destinată construirii facilităţilor pentru învăţământ (creşă, grădiniţă, şcoală), platforme de depozitare a deşeurilor, îngropate si cu pubele pentru colectarea selectivă. O parte dintre cei prezenţi au solicitat adăugarea unor prevederi sau modificarea altora, astfel încât proiectul de hotărâre va conţine şi propunerile venite din partea dezvoltatorilor.

„Sunt şi situaţii în care locatarii nu au propriul contract cu furnizorul de energie”
Pe de altă parte, după  întâlnirea de ieri, comisarul-şef al CRPC Braşov, Sorin Susanu, a afirmat că le-a atras atenţia celor prezenţi că, în ultima perioadă, această instituţie se confruntă cu mai multe sesizări din partea celor care locuiesc în zonă şi că multe dintre aceste sesizări sunt justificate:
,,Am dorit să avem această discuţie cu dezvoltatorii pentru că obiectivul nostru este să rezolvăm problemele cetăţenilor din zonă, nu neapărat să îi sancţionăm pe cei care construiesc. În acest sens i-am informat cu privire la faptul că CRPC oferă consiliere gratuită şi chiar le-am recomandat să apeleze cu încredere la serviciile noastre, mai ales în ceea ce priveşte încheierea contractelor. În cazul unora dintre aceste documente am observat că sunt şi prevederi care pot fi interpretate ca fiind abuzive, cum este cazul obligării proprietarilor să încheie contract cu o anumite firmă pentru întreţinerea spaţiilor verzi sau cu un singur furnizor de internet. Sunt şi situaţii în care locatarii nu au propriul contract cu furnizorul de energie, ci acestuia i se revinde curentul de către dezvoltator. Nu este o situaţie generalizată, dar există şi astfel de exemple. Din punctul nostru de vedere este foarte important ca dezvoltatorii să ţină cont de câteva elemente, printre care contorizare individuală pentru toate tipurile de utilităţi, încheierea precontractului sau a promisiunii de vânzare să se facă după eliberarea autorizaţiei de construire. De asemenea, cumpărătorii mai trebuie să fie atenţi şi la faptul că imaginea locuinţelor, a blocurilor şi a spaţiilor aferente acestora - pe care o promovează la târguri sau pe site-uri - trebuie să corespundă cu produsul pe care îl livrează clienţilor”, a precizat Susanu.    

Lista străzilor pe care dezvoltatorii au promis că le vor rezolva 
- str. Nicolae Labiş (sector cuprins între 13 Decembrie şi str. 1 Decembrie + 200 m)
- str. I.C. Brătianu (sector cuprins între 13 Decembrie şi str. Liviu Rebreanu);
- str. Ioan Popasu (sector cuprins între 13 Decembrie şi  str. 1 Decembrie);
- str. Emanoil Bernfeld (tronson cuprins între str. Ştefan Baciu şi str. Ioan Popasu);
- str. Ioan Ursu (tronson cuprins între str. Ştefan Baciu şi str. Ioan Popasu, inclusiv sectorul până la str. 13 Decembrie);
- str. 1 Decembrie 1918 (tronson cuprins între Ioan Socec şi str. I.C. Brătianu);
- str. Ştefan Baciu.

+2 -6

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie