Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 09:23

Pe principiul „nici noi, nici voi”, Judeţul Braşov ar putea pierde banii europeni pentru managementul deşeurilor

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 15 aprilie 2019

După două sentinţe care nu-i dau dreptate, un ofertant a cerut strămutarea procesului, motivând că „judecătorii Curţii de Apel Braşov nu pot fi imparţiali, pentru că îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire cu administraţia judeţeană”

Pe principiul „nici noi, nici voi”, Judeţul Braşov ar putea pierde banii europeni pentru managementul deşeurilor

Proiectul privind managementul integrat al deşeurilor în judeţul Braşov, implementat de Consiliul Judeţean, este blocat din cauza unui consultant care, nemulţumit că s-a clasat pe locul al doilea, a contestat procedura de atribuire, decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, favorabilă Consiliului Judeţean, dar şi deciziile instanţelor braşovene, care, la fel, dădeau dreptate administraţiei judeţene. Procesul a ajuns acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ofertantul solicitând strămutarea procesului. Vineri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov Toaso Imelda, care se ocupă de acest proiect, a anunţat şi de ce a cerut consultantul strămutarea: „contestatarul a motivat că judecătorii Curţii de Apel Braşov nu pot fi imparţiali, pentru că îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire cu CJ Braşov”.
Toaso Imelda a amintit că, pentru implementarea unor măsuri în domeniul managementului deşeurilor, administraţia judeţeană a început demersurile încă din anul 2017, când a fost aprobată achiziţionarea serviciilor de consultanţă pentru pregătirea şi implementarea proiectului, valoarea contractului fiind estimată la 4,6 milioane de lei, fără TVA. În luna noiembrie a acelui an fost lansată licitaţia, însă, acesta nu a mai fost finalizată, din cauza contestaţiilor.

Primul proces, deschis de o firmă descalificată
„Până la data-limită de depunere a dosarelor, respectiv 30 ianuarie 2018, s-au depus 6 oferte. În timpul evaluării ofertelor, un consultant a fost descalificat şi am avut o contestaţie care a ajuns până la Curtea de Apel Braşov, care a fost soluţionată în favoarea noastră. În cazul celorlalte 5 oferte s-au parcurs etapele de evaluare a ofertelor tehnice si, ulterior, a celor financiare. După finalizarea evaluării ofertelor, adică după luna august a anului 2018, când a fost desemnat câştigătorul, ofertantul clasat pe locul al 2-lea, SC Resourcing Environmental Consulting SRL a contestat comunicarea formulând o plângere la Tribunalul Braşov. Sentinţa a fost în favoarea Consiliului Judeţean. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov, recursul fiind judecat în acest an. Şi de data aceasta avem o sentinţă, definitivă, tot în favoarea CJ Braşov. Dar, în această săptămână am primit şi o citaţie de la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, prin urmare ofertantul contestă, în continuare această procedură de achiziţie, dorind să blocheze acest proiect. O eventuală admitere a cererii de strămutare a procesului, aşa cum cere contestatarul ar anula de drept sentinţa Curţii de Apel”, a explicat Toaso Imelda.

Termen de judecată: 6 noiembrie 2019
Vicepreşedintele CJ Braşov a subliniat faptul că „proiectul este extrem de important pentru judeţul Braşov şi nu putem permite ca un consultant să blocheze o astfel de investiţie. Prin urmare, împreună cu juriştii Consiliului Judeţean Braşov pregătim întâmpinarea, dar şi o cerere de preschimbare a termenului anunţat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât acesta a fost stabilit pentru data de 6 noiembrie 2019 şi nu dorim să pierdem timp preţios şi să riscăm pierderea unor fonduri europene”.
Procedura blocată de contestatar prevede achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru pregătirea şi implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Braşov”, care presupune servicii de consultanţă pe perioada de pregătire a proiectului (revizuirea Master Planului privind managementul deşeurilor; elaborarea Studiului de Fezabilitate, a cererii de Finanţare, inclusiv documentaţii anexe solicitate) şi consultanţa şi asistenţa tehnică pe durata implementării proiectului (asistarea şi sprijinul personalului Unităţii de Implementare a Proiectului, elaborarea proiectelor tehnice şi a documentaţiei tehnice pentru obţinerea avizelor, asigurarea asistenţei din partea proiectantului pe parcursul execuţiei lucrărilor, elaborarea documentaţiilor de atribuire şi sprijin acordat pe parcursul perioadei de desfăşurare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de produse/servicii/lucrări, asistenţă tehnică pentru delegarea operării instalaţiilor realizate prin Proiect, de către ADI – ISO MEDIU Braşov către operatorii finali).

Primăriile, ajutate să pregătească cererile de finanţare pentru Administraţia Fondului de Mediu 
În ceea ce priveşte închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, Toaso Imelda a afirmat că „Administraţia Fondului de Mediu a lansat linia de finanţare pentru realizarea acestor lucrări, astfel că primăriile pe raza cărora se află aceste depozite pot depune dosarele până în 10 iunie. Executivul Consiliului Judeţean Braşov, împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu sprijinim autorităţile locale în pregătirea documentaţiilor, astfel încât, la data amintită să fie depuse toate dosarele”.
De altfel, o parte a documentelor este deja finalizată, având în vedere că în luna martie a anului 2017, Consiliul Judeţean Braşov a alocat fonduri primăriilor pe raza cărora se află cele 8 depozite neconforme (municipiile Braşov, Săcele, Codlea şi Făgăraş şi oraşele Rupea, Predeal, Victoria, Râşnov) pentru demararea procedurilor premergătoare închiderii depozitelor neconforme. Cu aceşti bani, administraţiile locale au reglementat situaţii juridice amplasament, realizare studii de fezabilitate, obţinere avize şi acord de mediu.

+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie