Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:44

Pe banii noştri!

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 31 martie 2023

Preşedintele ADI ISO Mediu Braşov: „Domnul Gheorghe Sucaciu a transformat managementul deşeurilor în armă pentru rezolvarea unor conflicte personale”. Printr-o semnătură, toate demersurile noastre au fost anulate, susţine Liviu Butnariu

Pe banii noştri!

Stabilirea tarifului de depozitare a gunoiului menajer din  judeţul Braşov, o decizie care influenţează direct pe fiecare persoană fizică sau juridică, începe să „miroasă” din ce în ce mai urât. Azi, 31 martie, expiră termenul până la care trebuie semnat un nou contract cu proprietarul privat al gropii de gunoi, Fin-Eco, care a forţat un preţ de monopol (e singurul operator de depozitare din judeţ), sub ameninţarea că de la 1 aprilie nu va mai primi niciun kg de deşeu. ADI ISO Mediu Braşov (asociaţia care reuneşte toate cele 58 de primării din judeţ) şi-a pierdut singurul avantaj în negocieri, din cauza Primăriei Făgăraş, care a acceptat, surprinzător de necondiţionat, noul tarif cerut de privat: 199,96 lei/tonă, echivalent cu o creştere de 144% în 12 luni. Şi nu în necunoştinţă de cauză, pentru că primarul din Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, e şi fostul şef al ADI ISO Mediu. A „dezertat” acum, dar cu un cost pe care l-a acceptat în numele  fiecărui braşovean, fiecărei firme din judeţ care „plăteşte gunoiul”.
 
„Este o lovitură dată cetăţenilor judeţului”
După ce primarul municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, a postat prin reţelele de socializare un mesaj prin care a lansat mai multe atacuri la adresa preşedintelui Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov (ADI ISO Mediu Braşov), Liviu Butnariu, acesta din urmă a venit cu unele precizări.    
„Observ cu regret că domnul Gheorghe Sucaciu a transformat managementul deşeurilor în judeţul Braşov în armă pentru rezolvarea unor conflicte personale. Faptul că nu mai este preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov este rezultatul unui vot dat de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale membre ale asociaţiei. Este  opţiunea lui să fie nemulţumit sau să ceară demisia conducerii asociaţiei, dar este nedrept ca din această dispută începută şi întreţinută de dumnealui să aibă de pierdut cetăţenii. Dincolo de funcţiile executive pe care le deţinem, îi amintesc faptul că suntem aleşi de cetăţeni care, prin votul lor, ne-au mandatat să le reprezentăm interesele, nu să ne folosim de funcţie pentru a plăti poliţe personale”, a declarat Liviu Butnariu.   
Totodată, preşedintele Adi ISO Mediu Braşov a amintit că în paralel cu demersurile asociaţiei pentru încheierea unui contract de delegare a gestiunii pentru depozitarea deşeurilor prin procedura „negociere fără publicarea unui anunţ” cu SC Fin-Eco SA, Primăria Făgăraş (care are calitatea de membru al ADI ISO Mediu Braşov), a derulat o procedură similară. Astfel, în 13 februarie 2023 a semnat cu SC Fin-Eco SA un contract  de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare pentru activitatea de eliminare prin depozitare, pentru tariful de 199,96 lei/tonă. „Prin semnarea acestui contract, domnul Gheorghe Sucaciu a decis preţul pentru întreg judeţul, având în vedere că legislaţia prevede că un operator poate aplica un tarif unitar. Consecinţa directă a creşterii tarifului de depozitare este că locuitorii judeţului Braşov vor plăti tarife mai mari, nu doar cei ai municipiului Făgăraş. Altfel spus, domnul Gheorghe Sucaciu, care susţine că s-a opus în luna februarie a anului 2022 majorării tarifelor de depozitare a semnat în 13 februarie 2023 un contract cu o valoare mult mai mare decât suma de 140,97 lei, pe care el a contestat-o. A făcut acest lucru în condiţiile în care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov, în baza mandatului acordat de unităţile administrativ-teritoriale, încerca să obţină un preţ corect pentru depozitarea deşeurilor, suportabil pentru cetăţeni, dar care, în acelaşi timp, să acopere şi costurile operatorului. Din păcate, printr-o semnătură, toate demersurile noastre au fost anulate. Nu este o lovitură dată actualului preşedinte al asociaţiei, contestat de domnul Gheorghe Sucaciu, ci este o lovitură dată cetăţenilor judeţului”, a continuat Liviu Butnariu.  
Conform informaţiilor reprezentantului ADI ISO Mediu, în anul 2022, Fin-Eco a beneficiat de o majorare a tarifului de la 83 lei/tonă la 140,97 lei/tonă, iar dacă se ia în calcul tariful de 199,96 lei/tonă rezultă că în 12 luni, operatorul a beneficiat de o creştere a tarifului de depozitare de 144%.  
Tariful pentru 2023 fundamentat de ISO Mediu este de 170 lei/tonă.

Până anul trecut, primăriile erau puse „în faţa faptului împlinit”
„Domnul Gheorge Sucaciu a publicat un document al ANRSC, în care se menţionează că «activitatea de depozitare controlată a deşeurilor municipale, prevăzută la art. 2, alin. (3) din lege (Legea serviciului de salubrizare a localităţilor – n.n.) trebuia atribuită de către unităţile administrativ-teritoriale sau în asociere, de peste 15 ani». Oare ce l-a împiedicat ca, în perioada în care era preşedinte al Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov, să solicite mandat din partea unităţilor teritorial-administrative şi să semneze un contract de delegare a gestiunii pentru serviciile de depozitare? Acest lucru nu s-a întâmplat, iar până anul trecut, cu excepţia Primăriei Braşov (care deţine acţiuni la Fin-Eco), celelalte localităţi erau puse «în faţa faptului împlinit» în ceea ce priveşte tarifele de depozitare”, a mai declarat Liviu Butnariu.  

Ce demersuri a făcut ADI ISO Mediu pentru semnarea contractului cu Fin-Eco
Nu în ultimul rând, preşedintele ADI ISO Mediu Braşov a reamintit ce demersuri a făcut asociaţia pentru a obţine un preţ corect pentru depozitarea deşeurilor.  
„În baza mandatelor acordate de  unităţile administrativ teritoriale, materializate prin în baza Hotărârilor nr. 8 şi 9 ale Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare ADI ISO Mediu din 28 august 2022 – una privind aprobarea caietului de sarcini şi a documentaţie de atribuire, cealaltă privind aprobarea atribuirii către Fin Eco a contractului de delegare a gestiunii  a serviciilor de depozitare - adoptate prin votul membrilor asociaţiei (respectiv a primarilor localităţilor membre), am început demersurile pentru încheierea contractului cu SC Fin-Eco SA, singurul operator  autorizat din judeţul Braşov. Procedura de atribuire - negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ a fost stabilită având în vedere că în judeţul Braşov nu există un alt depozit autorizat - a fost stabilită în urma discuţiilor cu conducerea Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC)”, a menţionat Butnariu.  
În 5 septembrie 2022, a continuat preşedintele ISO Mediu Braşov „am transmis către Fin-Eco textele hotărârilor amintite şi invitaţia de a semna contractul în data de 8 septembrie, la ora 11.00. În 7 septembrie am transmis operatorului  contractul şi mai multe clarificări solicitate de acesta, însă nu a semnat contractul. În data de 13 septembrie 2022 am mai transmis conducerii SC Fin – Eco SA o adresă, însoţită de hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare ADI ISO Mediu din 28 august 2022, cu invitaţia de a semna contractul”.  
Apoi, în 12 octombrie 2022 acesta a amintit că „am primit din partea Fin-Eco solicitarea de a fi de acord cu depozitarea deşeurilor din judeţul Maramureş, la care am răspuns că nu suntem de acord cu acest lucru”.  
În 3 noiembrie 2022, asociaţia a retransmis contractul cu toate anexele către Fin – Eco şi şi-a manifestat disponibilitatea de a-l semna până în 11 noiembrie. În 24 noiembrie 2022, ADI ISO Mediu, a transmis, încă o dată, documentaţia, cu disponibilitatea de a semna contractul până în 31 decembrie 2022.
„De cealaltă parte, în luna noiembrie a anului 2022, SC Fin-Eco SA ne-a comunicat tariful pentru care sunt dispuşi să semneze contractul, respectiv 199,96 lei/tonă. Ne-au prezentat şi o fundamentare a tarifului, iar noi am avut obiecţii. De asemenea, le-am prezentat o ofertă de preţ, calculat în funcţie de rata inflaţiei pentru serviciile de salubritate, respectiv 20,5 %. Ar fi rezultat un tarif de 170 lei/tonă, mai mic decât cel solicitat de ei, dar mai mare decât cel anterior, respectiv 140,97 lei/tonă. Au respins această ofertă”, a mai spus Liviu Butnariu.
Totodată, în 17 ianuarie 2023, ADI ISO Mediu Braşov a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) să realizeze un control ex-ante (care se poate face şi înaintea atribuirii unui contract) pentru a avea certitudinea că sunt respectate toate prevederile legale. „În urma controlului ne-au fost solicitate documente suplimentare, prin care să argumentăm alegerea procedurii, negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ, pe care le-am transmis. Ni s-a dat un aviz condiţionat, prin care ni se solicita să anulăm procedura în cazul în care nu mai aducem justificări suplimentare. Am adus acele justificări suplimentare, dar ni s-a spus că nu este suficient. Pentru a evita o încălcare a legislaţiei, am decis să anulăm procedura de negociere fără publicare şi să apelăm la o procedură competitivă (licitaţie sau dialog competitiv). Am anulat această procedură în baza avizului  avizul condiţionat nr.  548/3140/DGCECMSS/01.03.2023, emis de ANAP. Ulterior, în 28 martie 2023, în timpul unei audienţe cu preşedintele ANAP, doamna Iuliana Feclistov, acesta a menţionat că procedura urmată, respectiv negociere fără publicare - în temeiul art. 104 lit. b din Legea achiziţiilor publice - este temeinic motivată şi că trebuie să o reluăm pentru a finaliza atribuirea contractului de delegare”, a încheiat Liviu Butnariu.

+0 -6

Comentarii

'Willy'

2023-03-31 14:44:24


'Cand e vorba de gunoi dar si de canalizari, barbughe e specialistul nr. 1, trebuie sa recunoastem.'

'Lazar'

2023-03-31 09:14:44


'Nu se gaseste ac de cojocul acesti persoane sau societati care isi batejoc de toti cetatenii judetului Brasov ?.\nCe fac autoritatile competente din domeniu ( astreapta comisionul ) ?.\nDe ce SC Fin Eco SA este singura societate autorizata in judetul Brasov ?.\nAsa de greu si imposibil de infiintat mai multe societati in domeniu ?.\nSe vede incompetenta autoritatilor si a spiritului gospodaresc pentru grija fata de cetateanul care i-au votat.'

'Barbu Gh.'

2023-03-31 05:57:47


'Aia este. Așa ceva se întâmplă când aleșii nu lucrează pentru cetățeni.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Record de primăvară

    Record de primăvară

    Mercurul termometrelor a coborât, joi dimineaţa, la Miercurea-Ciuc, până la minus 11,6 grade Celsius, fiind înregistrat recordul de temperatură pentru această zi.  Meteorologul[...]

    2023-03-31 citeste mai mult
  • Inflaţia fabricată

    Inflaţia fabricată

    Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr. „Avem suspiciuni[...]

    2023-03-31 citeste mai mult
  • 3 noi vouchere

    Angajaţii români vor primi anul acesta trei tipuri noi de vouchere, pentru competenţe digitale, lingvistice şi cele „verzi". „Anul acesta vom veni cu 3 tipuri de vouchere,[...]

    2024-04-26 citeste mai mult
  • Cine ne „coace” pâinea

    Vel Pitar, companie controlată de mexicanii de la Bimbo (vânzări de 762 milioane lei, profit de 90 milioane), Tinervis, compania care operează simigeriile Luca (vânzări de 368 milioane[...]

    2024-04-26 citeste mai mult
  • Şi, totuşi, nu e penal

    Şi, totuşi, nu e penal

    Fostul primar George Scripcaru deţine recordul de achitări, patru la număr, după ce s-a dovedit că faptele de corupţie de care a fost acuzat nu erau reale. Un nou proces a fost câştigat definitiv ieri, iar instanţa a dovedit că fapta de care îl acuza DNA nici nu era prevăzută de legea penală

    2024-04-26 citeste mai mult